Nasin rover Curosity, ki bo nadomestil Spirita, že testirajo, saj ga nameravajo na Mars poslati že jeseni. Foto: www.ustream.tv/nasajpl
Nasin rover Curosity, ki bo nadomestil Spirita, že testirajo, saj ga nameravajo na Mars poslati že jeseni. Foto: www.ustream.tv/nasajpl

Spirit je na površju Marsa pristal 3. januarja 2004, zadnjih deset mesecev pa je skupina znanstvenikov in inženirjev v ameriški vesoljski agenciji brez uspeha roverju pošiljala ukaze. Po več kot 1.200 neuspešnih poskusih so danes poslali še zadnje povelje.

Prenehanje delovanja roverja so pričakovali
"Vedeli smo, da se bo enkrat zgodilo to. Občasno bomo sicer še poskušali vzpostaviti povezavo s Spiritom, vendar brez pravega upanja, da nam bo uspelo," je povedal John Callas, vodja projekta roverjev na Marsu pri Nasinem vesoljskem centru JPL v Pasadeni.
Obstaja namreč možnost, da bi Spirit znova "zaživel", saj bo znova imel na voljo sončno energijo, ki je do zdaj zaradi stresne zime ni imel veliko, so zapisali na Nasini spletni strani.

Ker je sistem za sprejemanje radijskih signalov z zelo oddaljenih vesoljskih plovil DSN (Deep Space Network) zelo zaseden, ponovnih poskusov za vzpostavitev povezave s raziskovalcem Marsa Spiritom ne bo več veliko. "Ko bo urnik to dopuščal, bo DSN iskal morebitne Spiritove signale," so pojasnili odgovorni pri Nasi.

Curiosity: naslednji rover na Marsu
Odgovorni iz Nasinega programa za raziskovanje sončnega sistema so sporočili, da rover, ki bo nadomestil Spirita, že testirajo, na Mars pa ga nameravajo poslati novembra 2011.