Znanost in tehnologija
Najmanjša žaba na svetu
Najmanjša žaba na svetu na ameriškem kovancu, ki ima premer 17,91 milimetra. Foto: You Tube

Dodaj v

Našli najmanjšo žabo, ki meri le sedem milimetrov

Paedophryne amauensis so našli na Papui Novi Gvineji
13. januar 2012 ob 11:26
Baton Rouge, - MMC RTV SLO

Na Papui Novi Gvineji so odkrili majhno žabo, za katero kaže, da je do zdaj najden najmanjši vretenčar, saj v dolžino meri le sedem milimetrov.

Raziskovalci so žabico z latinskim imenom Paedophryne amauensis našli dobro skrito v njenem naravnem okolju, plasteh odpadlega listja na tleh gozdnate pokrajine, sočasno pa so odkrili tudi njeno malce večjo sorodnico Paedophryne swiftorum.

A najti nekaj tako majhnega še zdaleč ni bila lahka naloga, v predstavitvi novoodkrite živalske vrste v znanstveni reviji PLoS One priznava vodja raziskovalne ekipe Chris Austin z univerze v Louisiani. Žabice se namreč (tudi zaradi svoje majhnosti) lahko skrijejo med že rahlo predelano listje, poleg tega pa ne spuščajo takih zvokov, kot smo jih sicer vajeni od žab, ampak se oglašajo z brenčanjem, podobnem tistemu, s katerim nase opozarjajo žuželke.

In v vrečki so začele skakati žabice ...
"Gozdovi na Novi Gvineji so ponoči izjemno glasni, in ko smo poskušali smo posneti žabje klice, smo postali pozorni še na neke druge glasove," dogajanje opisuje strokovnjak in dodaja, da je bilo najti te neznane živalce precej zahtevno: "Bila je tema in te stvarce so tako neverjetno majhne, zato smo po nekaj neuspelih poskusih, da bi jih našli, zagrabili celo pest pregnitega listja in ga vrgli v plastično vrečko. In nato smo osupli opazili, da okoli skačejo majcene žabice."

Celoten rod Paedophryne so našli šele pred kratkim. Gre za raznoliko skupino živalskih vrst, ki jim je skupna velikost (oz. majhnost) in ki živijo na različnih lokacijah v tropskih gozdovih Papue Nove Gvineje, je po poročanju BBC-ja pojasnil profesor Austin ter dodal: "Živijo v relativno debeli plasti odpadlega listja v tropskih gozdovih v nižjih nadmorskih višinah novogvinejskih otokov in se prehranjujejo z neverjetno majhnimi insekti, ki so veliko manjši od žuželk, ki jih načeloma jedo žabe."

Poleg naravnih sovražnikov žab so ta bitja verjetno plen tudi za relativno majhne nevretenčarje, ki žab načeloma ne uživajo, o prvih ugotovitvah glede življenjskih navad in cikla malih žabic še pravi raziskovalec ter med naravnimi sovražniki minižab omenja tudi škorpijone.

Do zdaj najmanjša brazilska zlata žaba
Zanimivo je, še izpostavlja, da tudi drugod po svetu v podobnih okoljih (tropski gozdovi, visoka vlažnost, debela plast odpadlega listja, ki je že v "postopku" predelave) živijo podobno majhne živali. Za najmanjšo žabo je do odkritja rodu Paedophrynes tako veljala brazilska zlata žaba (Brachycephalus didactylus), malce večja od nje pa je njena kubanska "sorodnica" Monte Iberia Eleuth oz. Eleutherodactylus iberia, obe pa v dolžino merita manj kot en centimeter.

Raziskovalci domnevajo, da se v gozdovih Papue Nove Gvineje in Madagaskarja skriva še največ nepoznanih vrst živali, ker so ta območja precej obsežna, težje dostopna in posledično neraziskana.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
bleeeee
# 13.01.2012 ob 15:37
Čak da zraste!
Nighthawk.si
# 15.01.2012 ob 12:14
črta: koliko živalskih vrst je izumrlo brez, da bi jih ljudje iztrebljali? vsaj 95%
LouCypher
# 15.01.2012 ob 09:31
Zakaj je to taka novica? To je en neplačan hokejist olimpije pač...
črta
# 14.01.2012 ob 18:01
Koliko živalskih in rastlinskih vrst obstaja, ki jih še niso odkrili, koliko so jih iztrebili, še predno so jih sploh odkrili, oz koliko jih ravnokar iztrebljajo, predno jih bodo kdajkoli odkrili. In koliko naravnih zdravil za "neozdravljive bolezni" se je skrivalo v rastlinah, ki so jih že iztrebili, predno so sploh odkrili zdravilne lastnosti v njih. Never know.
ronzi
# 13.01.2012 ob 15:25
zanimivo,medtem ko veliko živalskih vrst izumira,se še vedno najdejo nove :D
asmas
# 15.01.2012 ob 17:01
tud jaz sem bil na začetku tolikšen
pa me poglej dedca kolikšen sem
sam zrast je treba malo heca
drugače je pa verjetno v našem okolju ogromno malih bitij,ki sploh ne vemo kakšne oblike so
recimo
Jezero v bližini Idrije je enormno globoko človek se še ni potopil do dna in ne vemo kaj je v njem
ja svet je velik ni tako majhen
je pa res da ga ekspresno hitro uničujemo
v našem kraju je tiskarna in ji je že parkrat "ušlo"v kanalizacijo v čistilno
na nesrečo mnogih je ravno takrat čistilna"prelila" in je nekaj "tekočine"izteklo v potok
15 km se potok vije pod površjem in na njegovem drugem izviru je črpališče za vodoved enega večjih mest
obakrat so morali prebivalci prekuhavat vodo zaradi "povročitelja"
živa bitja ki so v potoku in ob njem si vode ne morejo prekuhavati
torej bodimo skrbni do narave pa nam bo še marsikaj pokazala
samo če bo imela dovolj časa
Ejnštajn
# 20.01.2012 ob 20:18
Po prebranem bi rekel, da je črta eden tistih, ki pojem "prazgodovina" enačijo z "pred 6000 leti" (prej tako ali tako ni bilo zemlje).
Skippy
# 15.01.2012 ob 18:50
V bistvu ravno obratno. Za 95% je kriv človek - posredno ali neposredno, mogoče 5% so krive naravne katastrofe (ki jih ni povzročil človek).

Prazgodovine nisi upošteval?
diabolik
# 13.01.2012 ob 13:41
Le koliko bi jih bilo revic potrebnih, da bi nasitile enega samega gurmana, navdušenca nad žabjimi kraki??
Nighthawk.si
# 17.01.2012 ob 09:30
črta:Kot kaže imaš malo pomešane pojme in logiko
črta
# 16.01.2012 ob 21:23
Tudi prazgodovino sem upošteval. Dejstvo je da v tem kratkem času odkar je človek na tem svetu je naredil več škode kot vse naravne katastrofe prej. Samo da vi verjetno mislite da je izumrlo samo toliko živalskih in rastlinskih vrst kolikor nam jih vsake toliko servirajo med enim in drugim političnim dogodkom. Samo v zadnjih 30-tih letih, samo na območju južnoameriške džungle, so te številke takšne, da mi jih ne bi verjeli če vam jih povem, zato vam svetujem da se malo poglobite v statistične podatke. In koliko je bilo teh iztrebljenih vrst prej (od 30 let nazaj) in še drugje po svetu ? In koliko so jih uničili, predno so sploh odkrili da obstajajo.
Nighthawk.si
# 16.01.2012 ob 14:14
črta: ti to resno misliš????

ljudje mogoče obstajamo 1 milijom let...

dinozavrov ziher nismo spucali stran ;)
črta
# 15.01.2012 ob 15:25
@Nighthawk - se motiš. V bistvu ravno obratno. Za 95% je kriv človek - posredno ali neposredno, mogoče 5% so krive naravne katastrofe (ki jih ni povzročil človek).
Jezni Smrk
# 14.01.2012 ob 11:00
Sovražim Fifija.
Kazalo