Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 36 glasov Ocenite to novico!
Nobelova nagrada za fiziko
Nobelova nagrada za fiziko je šla letos v roke trem Američanom. Foto: Reuters

Dodaj v

Nobel za fiziko v roke znanstvenikom, ki so potrdili Einsteinovo teorijo

Valove je napovedal že Einstein
3. oktober 2017 ob 12:14,
zadnji poseg: 3. oktober 2017 ob 16:13
Stockholm - MMC RTV SLO, STA

Nobelovo nagrado za fiziko so prejeli Rainer Weiss, Barry Barish in Kip Thorne iz opazovalnice Ligo, ki so prvi dokazali obstoj gravitacijskih valov.

"To je nekaj popolnoma novega in drugačnega, nekaj, kar odpira pot v do zdaj še neznani svet. Bogastvo odkritij čaka na tiste, ki so uspeli ujeti te valove in interpretirati njihovo sporočilo," je v utemeljitvi nagrade zapisala Švedska kraljeva akademija iz Stockholma. Trojica je poleg naziva prejela tudi devet milijonov švedskih kron (940.000 evrov).


Gravitacijske valove je človeštvo iskalo sto let, odkar jih je napovedal slavni fizik Albert Einstein. Junija letos jih je inštitutu Ligo uspelo ujeti že tretjič. S tem smo dobili še en uporaben način gledanja vesolja. Gravitacijski valovi so motnje v "tkanini" čas-prostor, LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) pa je največji detektor zanje na Zemlji.

O obstoju gravitacijskih valov so do zdaj našli le posredne dokaze. Nekatere binarne zvezde se namreč obnašajo natanko tako, kot napoveduje teorija - brez teh valov bi se drugače. Za to odkritje sta leta 1993 dva fizika že prejela Nobelovo nagrado. Poenostavljeno se da učinek gravitacijskih valov na "tkanino" prostor-čas primerjati z roko, ki potegne po vodni gladini.

Gomboc: Gre za pravi tehnološki čudež
Potrditev obstoja gravitacijskih valov je odkritje izjemnega pomena, saj je pokazalo, da je Einsteinova splošna teorija relativnosti pravilna - tako pri napovedi gravitacijskih valov kot tudi pri opisu črnih lukenj, je za STA poudarila znanstvenica Andreja Gomboc. Izmeriti tako majhna nihanja prostora se ji zdi pravi tehnološki čudež. Znanstveno je to odkritje po njeni oceni izjemnega pomena, saj je pokazalo, da je Einsteinova splošna teorija relativnosti pravilna. Poleg tega je prva detekcija 14. septembra 2015 razkrila še to, da v vesolju obstajajo pari črnih lukenj, kar so znanstveniki sicer domnevali, niso pa za to imeli dokazov.

Ob tem znanstvenica dodaja, da odkritje sicer nima neposrednega vpliva na vsakdanje življenje ljudi, seveda z izjemo navdušenja nad tako spektakularnimi uspehi pri tistih, ki se zanimajo za znanost, je pa po njeni oceni pomembno za razvoj znanosti, saj je bila neposredna detekcija gravitacijskih valov "sveti gral sodobne fizike že vrsto desetletij".

Lani so Nobelovo nagrado za fiziko prejeli britanski znanstveniki, ki delujejo v ZDA, David J. Thouless, F. Duncan Haldane in J. Michael Kosterlitz, in sicer za teoretske raziskave stanja snovi.

Teden podeljevanja nagrad
Ta teden bodo znani vsi letošnji dobitniki Nobela. V ponedeljek so nagrado za medicino prejeli ameriški znanstveniki Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash in Michael Young za odkritja v zvezi s 24-urnim ciklusom aktivnosti organizmov, znanim kot cirkadialni ritem. V sredo bodo podelili nagrado za kemijo, v četrtek za književnost, v petek za mir, v ponedeljek pa še za ekonomijo.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Yeah sure
# 03.10.2017 ob 14:16
super - torej jih bo kmalu možno eksploatirati . Je mogoče zvedeti v kateri trgovini se bodo prodajali in koliko bo cena po kilogramu in seveda če se z njimi da zdraviti ,, išias ,, ....

... napiše nekdo, ki za svojo objavo uporablja tekočekristalne zaslone, elektrooptične telekomunikacijske povezave, silicijeve mikroprocesorje in satelitsko tehnologijo.

1. Brez odkritja tekočih kristalov bi bili taki zasloni nemogoči.
2. Brez laserjev bi bile elektrooptične povezave nemogoče.
3. Brez raziskovanja vesolja bi bili sateliti nemogoči.
4. Brez elektronike ne bi imeli mikroprocesorjev.

A pri vsakem od teh zgodnjih odkritij, glavo dam, so se našli podobni "umi", ki so vsevprek tulili:"Kje pa naj kupim tekoče kristale in ali bom z njimi lahko zdravil išias?"

Ne, boš pa lahko celemu svetu z njihovo pomočjo čez nekaj časa pokazal svojo veleinteligenco.
SF0100
# 03.10.2017 ob 13:23
Jaz pa vsako leto znova čakam, da preberem ime Sheldon Cooper, Ph.D., Sc.D.
Shalabayzer
# 03.10.2017 ob 14:05
Kar se mene tiče, Nobelova nagrada ni vredna nič. Najbolj zaslužni znanstveniki in mirovniki so še vedno ostali brez.... Če je ni dobil Tesla in je ni dobil Gandhi, sta jo pa dobila Marconi in Obama, potem vemo, kam pes taco moli.

In kam moli to taco pes?
Tesla je umrl samotar, praktično nihče ga ni poznal za časa življenja, posthumno pa nagrad ne podeljujejo.
Mirovne nagrade podeljuje druga Norveška in ne Švedska organizacija in ima malo opraviti z nagradami za znanstvene dosežke. Obama je nagrado dobil skoraj takoj ko je prisegel in je bolj nagrada Američanom da lahko volijo tudi drugače, čeprav se je izkazalo kakor se je. Gandhi bi jo verjetno dobil v letu ko je umrl, ampak usoda ni hotela.
Meni je bolj sporna nagrada Kissingerju in pa Arafatu, Peresu in Itzak Rabinu ampak kaj češ mirone nagrade so dostikrat tema popularnosti kot pa kaj drugega.
el CARTEL
# 03.10.2017 ob 13:13
Einsteina se vedno prikazuje kot stara moža in vsi imajo tako sliko o njem, čeprav je svojo najbolj znano formulo (E=mc2) in teorije, ki so danes temelj fizike, postavil že pri 26. (leta 1905), med drugim teorijo posebne relativnosti

https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Ein
stein#1905_.E2.80.93_Annus_Mirabilis_pap
ers
usavko
# 03.10.2017 ob 12:31
Ko smo glih že pri Einsteinu ... na National Geographic je bila pred kratkim super 10. delna serija o Gospodu. Realistično prikazana, brez olepševanj, čeprav gre za ameriško produkcijo....
http://www.imdb.com/title/tt5673782/
Olorin
# 03.10.2017 ob 19:57
"Za tiste, ki pa ste sposobni logičnega mišljenja in vas znanje interesira, si preberite naslednje.

http://vixra.org/pdf/1207.0018v2.pdf"

Lol, vrtnar, ki se ukvarja s fiziko, je sesul Einsteina? Zivi bili, pa videli...
Joker
# 03.10.2017 ob 15:11
Kip Thorne jo lahko dobi še enkrat, ko bo nekdo v praksi odkril črvje luknje (wormholes).
Seneca
# 03.10.2017 ob 14:03
@ StricaOdZadi Jst jo dobim čez 6 let !

To pa ne verjamem, po moje jo boš dobil že prej!
gozdar1
# 06.10.2017 ob 09:53
Če kdo je bil v tem primeru Tesla laik, ki se je motiil o takih stvareh kot so subatomski delci v katere ni verjel pa je je danes njihov obstoj dokazan.

Enkrat trdiš, da je teorija napačna drugič jo pripisuješ ženi, torej se je motila žena ne Einstein?

Očitno imaš ti malce čudne vire.
Leonid
# 17.10.2017 ob 14:17
Teorija potrjena z novo teorijo?!:)
gozdar1
# 05.10.2017 ob 04:56
Očitno teoretikizarot niso več domena samo konkurenčnega portala. Seveda svoje dodajo še tisti, ki se tudi tu ne morejo vzdržati ideoloških komentarjev o globalnem segrevanju, rusih,... večkrat gre ka za iste osebe.
@mandan
Teorija je napovedala stvari, ki so jih kasneje potrdili z opazovanjem. Tesla je v tej zgodbi irelevanten, ker to sploh ni bilo njegovo področje. S komentarji o žen8 si pa tako sam sebi nasprotuješ.
tristokosmatih
# 04.10.2017 ob 20:37
Nobel za fiziko v roke znanstvenikom, ki so potrdili Einsteinovo teorijo

Ben Franklin may have discovered electricity – but it is the man who invented the meter who made the money.
Earl Warren
neutrino
# 04.10.2017 ob 19:20
Skupek zgornjih komentarjev (s par svetlimi izjemami) je vzorčni primer, zakaj nas veliko ne zahaja (vsaj ne pogosto) med komentarje pod temami o znanosti. Je preprosto preveč neuporabnega šuma in zanič signala.
firtoh
# 03.10.2017 ob 21:12
Moj zmagovalec, za IG Nobelovo nagrado iz področja fizike je Antoine Fardin za preiskave dinamike tekočin,konkretno-Ali je lahko mačka istočasno v trdnem in utekočinjenem stanju
HOR
# 03.10.2017 ob 21:03
Se vecja jajca je Nobelova nagrada Al Goru in IPCC za " znanstveni konsenz" temeljec na psevdoznanstvenih dokazih glede povezave med clovesko aktivnostjo in ( katastrofalnim) globalnim segrevanjem...
mandan
# 05.10.2017 ob 23:03
Lej malo preberi zgodovinska dejstva in ne sam gledat tv inbrat masovna trobila za rajo.

Tesla je kritiziral Einsteina in ga označil za laika, oziroma da rečem v Teslinem zargonu, kot da bi gozdar operiral na mozganih, sicer on je to zavil v pesniške note.

Ja, vsa dela od Einsteina je pisala njegova zena, srbkinja po rodu. Na vseh njegovih delih je tudi njen podpis.

De facto aaaa..

Le zakaj aaaa....

In ne ti men o teor...zarot raje beri prava dejstva.

Ja se to. Tesla je izrecno poudaril oz. Dal namig. Obstaja le ....

Sam poišči ne bom vas ucil zgodovino.
HOR
# 03.10.2017 ob 22:27
@HOR
21:03

-Jajca, ker so, med drugim, globalisticni klima alarmisticni Al Gore in IPCC namrec dobili Nobelovo nagrado za mir.
Za mir...!?
hepan
# 03.10.2017 ob 13:06
Glavno, da je Obama dobil nobelovo nagrado za mir
mandan
# 04.10.2017 ob 21:35
Ta teorija nima temeljev, kar je dokauzal Tesla. Einstein je bil človek elite in vsa dela so od njegove žene.

Enki podpis pod tvoje poste
bojanvasiljevic
# 03.10.2017 ob 22:14
Nobelovo nagrado za fiziko so prejeli Rainer Weiss, Barry Barish in Kip Thorne iz opazovalnice Ligo, ki so prvi dokazali obstoj gravitacijskih valov.
Dokazali so fikcijo.
https://arxiv.org/abs/1706.04191
etz chayim
# 03.10.2017 ob 16:04
Mogoče so ti gravitacijski valovi univerzalna zavest na katero se je Nikola Tesla povezal da lahko njegovi patenti poganjajo svet
GeorgeB
# 03.10.2017 ob 17:05
hahahah,

sedaj lahkoi jaz potrdim, da kakšna druga teslina ali einsteinova teorija drži in bom tudi dobil nagrado... svašta. očitno je zmanjkalo pameti na tem planetu..
bogaboječ
# 03.10.2017 ob 13:08
Tudi jaz jo potrjujem. Komu pošljem številko TRR?
jure-janzekovic
# 03.10.2017 ob 12:48
Kar se mene tiče, Nobelova nagrada ni vredna nič. Najbolj zaslužni znanstveniki in mirovniki so še vedno ostali brez.... Če je ni dobil Tesla in je ni dobil Gandhi, sta jo pa dobila Marconi in Obama, potem vemo, kam pes taco moli.
Enki
# 03.10.2017 ob 15:01
@yeah sure

Očitno imaš velike probleme z razumevanjem teoretične znanosti naproti znanosti.

Pokaži mi enega fizika ali znanstvenika, ki je kadarkoli oporekal znanosti tekočih kristalov, laserjev, elektrike, vesolja. Prosim.

Za tiste, ki pa ste sposobni logičnega mišljenja in vas znanje interesira, si preberite naslednje.

http://vixra.org/pdf/1207.0018v2.pdf

Če sledite znanstvenikom vam bo popolnoma logično, zakaj so v zadnjem času toliko pozornosti namenili propagandi, ki nadaljuje in poveličuje neumnosti Einsteina.
Enki
# 03.10.2017 ob 14:41
No s tem si pa je Nobelova nagrada zadala nov žebelj v krsto.

Popolnoma ničesar niso dokazali. Vse temelji na predpostavkah in predvsem ŽELJAH "znanstvenikov". Seveda, ker je pa zadeva v okvirjih znanstvene fantastike, pa ti "znanstveniki" vedo, da vsaj naslednjih 50-100 let noben ne bo imel nobene možnosti teh podatkov preveriti, torej ali potrditi ali ovreči in s tem so si zagotovili renome in financiranje do njihove smrti.

Prodajanje bučk neuki raji, seveda raja pa orgazmira, ko se lahko smatrajo za pametne, če verjamejo vsemu kar se jim pove.
designprologo
# 03.10.2017 ob 13:13
Ko bodo obelodanili Tesline skalarne valove, takrat bom resno jemal mainstream fiziko...
...in bo energija povsem brezplačno...in takrat tudi pade svetovna ureditev!

Še malo...
Kazalo