Trojica je nagrado dobila za odkritja na področju optičnih vlaken in polprevodnikov. Foto: EPA
Trojica je nagrado dobila za odkritja na področju optičnih vlaken in polprevodnikov. Foto: EPA

Nobelov odbor je pojasnil, da so znanstveniki s svojim odkritjem pomagali oblikovati temelje današnje tehnološke družbe. Nagrado si zaslužijo za "prelomne dosežke na področju prenosa svetlobe v vlaknih za optično komuniciranje", torej za odkritja na področju prenosa podatkov preko optičnih vlaken, nagrado pa bodo prejeli tudi za dosežke pri odkritju t. i. CCD-senzorja. "Znanstveniki so izumili številne praktične inovacije za vsakdanje življenje in zagotovili orodje za nadaljnje znanstveno raziskovanje," so še zapisali v odboru.

Nagrajenci si bodo razdelili 10 milijonov švedskih kron nagrade. Polovico nagrade dobi 76-letni Charles Kao, sicer rojen v Šanghaju, z ameriškim in britanskim državljanstvom, drugo polovico pa si bosta razdelila 85-letni Kanadčan Boyle in 79-letni Američan Smith.

Kao prihaja z inštituta za telekomunikacije Standard Telecommunication Laboratories v Harlowu iz Velike Britanije, deloval pa je tudi na univerzi v Hongkongu. Boyle in Smith prihajata z Bellovega inštituta v Muray Hillu v ameriški zvezni državi New Jersey.

Nagrada za medicino že podeljena, sledijo še druge
Nobelovo nagrado za medicino so v ponedeljek prejeli trije ameriški znanstveniki, Elizabeth Balckburn, Carol Greider in Jack Szostak. Nagrajenci so si nagrado prislužili z odkritjem, kako se kromosomi med delitvijo celic kopirajo in se tako zaščitijo pred nepravilnostmi, to pa jim pomaga razumeti človeško staranje, razvoj rakastih obolenj in izvorne celice.

Več o Nobelovih nagradah si lahko preberete tukaj.

Uradna podelitev priznanja bo 10. decembra v Stockholmu. V sredo bodo podelili še nagrade za kemijo, v četrtek za literaturo, v petek za mir in v ponedeljek nagrado za ekonomijo.