Znanost in tehnologija
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 11 glasov Ocenite to novico!
Nobelova nagrada za kemijo
Letošnji nagrajenci: francoski znanstvenik Jean-Pierre Sauvage, v Veliki Britaniji rojeni J. Fraser Stoddart inNizozemec Bernard L. Feringa. Foto: EPA

Dodaj v

Nobelova nagrada za kemijo za odkritje na področju molekularnih strojev

Nagrajenci prejmejo tudi 830.000 evrov denarne nagrade
5. oktober 2016 ob 12:27
Stockholm - MMC RTV SLO, STA

Nobelovo nagrado za kemijo letos za svoje dosežke na področju oblikovanja in sinteze molekularnih strojev prejmejo Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart in Bernard l. Feringa.

"Letos je Nobelova nagrada za kemijo povezana z najmanjšimi stroji na svetu," je na razglasitvi dejal Goran Hansson, član švedske kraljeve akademije za znanost.

Molekularni stroji so najmanjši stroji, ki jih bodo v prihodnosti najverjetneje uporabljali za razvoj novih stvari, kot so novi materiali, senzorji ter sistemi za shranjevanje energije. Kot so pojasnili člani žirije, so letošnji nagrajenci razvili molekule, katerih gibanje lahko nadzorujejo in ki lahko ob dodani energiji izvedejo določeno nalogo.

"Motor molekule je zdaj na isti stopnji, kot je bil električni motor v 30. letih devetnajstega stoletja, ko so znanstveniki na ogled kazali različne vrteče se ročice in volane, ne da bi se takrat zavedali, da bi to lahko enkrat privedlo do električnih vlakov, pomivalnih strojev in strojev za proizvodnjo hrane," so še zapisali člani žirije.

Sauvage je častni profesor na univerzi Strasbourg in častni direktor francoskega nacionalnega centra za znanstveno raziskovanje, Stoddart je profesor kemije na univerzi Northwestern v ZDA, Feringa pa je profesor organske kemije na univerzi Groningen na Nizozemskem.

"To je precej nepričakovano, četudi je bilo možno že 25 let, vsaj tako mislim. Ko pa se zgodi, ti res vzame sapo," je v telefonskem pogovoru dejal Stoddart, ki je razglasitev spremljal doma v Chicagu. Podobno skromen z besedami je bil Feringa, ki je dejal: "Kar sem rekel, ko sem dobil sporočilo, je bilo, da ne vem, kaj naj rečem."

Lani so člani akademije nagrado podelili Švedu Tomasu Lindahlu, Američanu Paulu Modrichu in Turku Azizu Sancarju za njihovo delo na področju popravljanja DNK-ja.

Ta teden še nagrada za mir
Za medicino in fiziko je kemija tretje področje, na katerem so ta teden podelili Nobelovo nagrado. V petek bo znan prejemnik Nobelove nagrade za mir, za književnost pa ga bodo letos prvič razglasili šele naslednji četrtek. Predtem, v ponedeljek, bo znan še prejemnik nagrade za ekonomijo.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Slovesna podelitev nagrad prejemnikom je vsako leto 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Nobelovo nagrado za mir razglasijo in podelijo v Oslu, preostale v Stockholmu.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
štajerc64
# 06.10.2016 ob 08:59
@hik

Preberi še enkrat dobro.

V 30. letih 19. stoletja, torej 1830 - 39 .
serpent
# 05.10.2016 ob 19:59
Ali pa vidva ne znata brat. V izjavi piše da so molekularni stroji trenutno na nivoju, na kakršnem so bili v 30ih letih prejšnjega stoletja še električni motorji, ki so seveda do dandanes zelo napredovali. Tako kot bodo napredovali najbrž tudi "molekularni stronji" (ki niso bili ravnokar odkriti, ampak jih poznamo že en čas, le da so sedaj še dokaj " primitivni").
Hik
# 05.10.2016 ob 15:59
"Motor molekule je zdaj na isti stopnji, kot je bil električni motor v 30. letih prejšnjega stoletja, ko so znanstveniki na ogled kazali različne vrteče se ročice in volane, ne da bi se takrat zavedali, da bi to lahko enkrat privedlo do električnih vlakov, pomivalnih strojev in strojev za proizvodnjo hrane," so še zapisali člani žirije.

A ti člani žirije so iz srednjega veka?
pizzamargerita
# 07.10.2016 ob 18:50
Ja faaaaak no kaksna krivica!!!! Splosno je znano, da prihaja k nam na milijone znanstvenikov, pa da noben ne dobi novelove? Diskriminacija!
Salo na stran... ves islamski svet skupaj je do zdaj pridelal manj kot 8 nobelovih, od tega 5 za "mir" , 2 za knjizevnost in eno samo za znanost. Toliko o tem, koliko prispeva ta mentaliteta k napredku.
dr Strangelove
# 06.10.2016 ob 19:32
v 30. letih prejšnjega stoletja

v 30. letih devetnajstega stoletja


Funkcionalno nepismeni novinar je spet narobe prepisal članek... in kasneje popravil napako.
Rasta75
# 05.10.2016 ob 23:07
Spet se pod člankom o znanosti in tehnologiji oglašajo "znalci", ki so v življenju mogoče kvečjemu ugotovili to, da noge smrdijo, če si jih ne umivaš. Pa še to je vprašljivo, ali so do tega odkritja prišli sami, ali pa jim je to kdo namignil.
luckyss
# 05.10.2016 ob 16:23
Električni avtomobili so obstajali pred avtomobili z motorjem na notranje izgorevanje...
Torej se strinjam s predhodnikom...
Pač še en butast kopiran članek več...
Hik
# 05.10.2016 ob 21:03
@serpent
Ali pa vidva ne znata brat.

Brez skrbi, da znava. V izjavi med drugim piše, da se znanstveniki v 30. letih prejšnjega stoletja (torej v letih 1930-1939) še niso zavedali, da bodo nekoč obstajali električni vlaki in pomivalni stroji. Namesto da modrujete in naju žalite z nepismenostjo, se pozanimajte, kdaj je bil izumljen električni vlak in kdaj električni pomivalni stroj.
sistema
# 05.10.2016 ob 15:00
politics. kdo so nominirani za nagrado za mir?
Kazalo