Letošnji nagrajenci: francoski znanstvenik Jean-Pierre Sauvage,  v Veliki Britaniji rojeni J. Fraser Stoddart inNizozemec Bernard L. Feringa. Foto: EPA
Letošnji nagrajenci: francoski znanstvenik Jean-Pierre Sauvage, v Veliki Britaniji rojeni J. Fraser Stoddart inNizozemec Bernard L. Feringa. Foto: EPA

"Letos je Nobelova nagrada za kemijo povezana z najmanjšimi stroji na svetu," je na razglasitvi dejal Goran Hansson, član švedske kraljeve akademije za znanost.

Molekularni stroji so najmanjši stroji, ki jih bodo v prihodnosti najverjetneje uporabljali za razvoj novih stvari, kot so novi materiali, senzorji ter sistemi za shranjevanje energije. Kot so pojasnili člani žirije, so letošnji nagrajenci razvili molekule, katerih gibanje lahko nadzorujejo in ki lahko ob dodani energiji izvedejo določeno nalogo.

"Motor molekule je zdaj na isti stopnji, kot je bil električni motor v 30. letih devetnajstega stoletja, ko so znanstveniki na ogled kazali različne vrteče se ročice in volane, ne da bi se takrat zavedali, da bi to lahko enkrat privedlo do električnih vlakov, pomivalnih strojev in strojev za proizvodnjo hrane," so še zapisali člani žirije.

Sauvage je častni profesor na univerzi Strasbourg in častni direktor francoskega nacionalnega centra za znanstveno raziskovanje, Stoddart je profesor kemije na univerzi Northwestern v ZDA, Feringa pa je profesor organske kemije na univerzi Groningen na Nizozemskem.

"To je precej nepričakovano, četudi je bilo možno že 25 let, vsaj tako mislim. Ko pa se zgodi, ti res vzame sapo," je v telefonskem pogovoru dejal Stoddart, ki je razglasitev spremljal doma v Chicagu. Podobno skromen z besedami je bil Feringa, ki je dejal: "Kar sem rekel, ko sem dobil sporočilo, je bilo, da ne vem, kaj naj rečem."

Lani so člani akademije nagrado podelili Švedu Tomasu Lindahlu, Američanu Paulu Modrichu in Turku Azizu Sancarju za njihovo delo na področju popravljanja DNK-ja.

Ta teden še nagrada za mir
Za medicino in fiziko je kemija tretje področje, na katerem so ta teden podelili Nobelovo nagrado. V petek bo znan prejemnik Nobelove nagrade za mir, za književnost pa ga bodo letos prvič razglasili šele naslednji četrtek. Predtem, v ponedeljek, bo znan še prejemnik nagrade za ekonomijo.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Slovesna podelitev nagrad prejemnikom je vsako leto 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Nobelovo nagrado za mir razglasijo in podelijo v Oslu, preostale v Stockholmu.