Nokia se od leta 1992 oglašuje s sloganom
Nokia se od leta 1992 oglašuje s sloganom "Connecting people" ("Povezuje ljudi"). Foto: Reuters
Prevzem Nokie bo končan v petek. Foto: Reuters

Nokia naj bi se tako kmalu preimenovala v Microsoft Mobile Oy, če gre verjeti pismu, katerega kopijo so objavili na spletni strani NokiaPowerUser.

"V vednost: po koncu transakcije med Microsoftom in Nokio se bo ime korporacije Nokia/Nokia Oyj preimenovalo v Microsoft Mobile Oy," je zapisano v pismu.

Microsoft je za finsko telekomunikacijsko družbo odštel 7,1 milijarde dolarjev. Pogoji prodaje so se v zadnjem času nekajkrat spremenili, tako da bo spletno Nokio in Nokio na družbenih omrežjih, kjer gre v glavnem za promocijo pametnih telefonov, leto dni upravljal Microsoft.
Sprva naj bi uslužbenci glavnega Nokijinega tehnološkega urada ostali pri Nokii, a zdaj se bo 21 zaposlenih, ki se ukvarjajo z mobilnimi telefoni na Kitajskem, preselilo k Microsoftu.

Usoda nejasna
Microsoft bo prevzel vse pravice, ugodnosti in obveznosti Nokie, vključno z Nokijinimi dogovori z dobavitelji, strankami in partnerji, bo pa Nokia ohranila svojo južnokorejsko tovarno.

Čeprav še vedno ni jasno, ali bo samo ime Nokia popolnoma izginilo s telefonov, je Nokijin predsednik Stephen Elop že pred časom potrdil, da je usoda negotova: "Odločiti se moramo, kakšna bo nova znamka. Ker se še nismo odločili, katera znamka bo prevladala pri pametnih telefonih, nas to delo še čaka. In, seveda, čez ta proces bomo šli tako, da bomo pri strankah ocenili, kaj jim najbolj odgovarja, kaj daje najboljše sporočilo in največje možnosti za uspeh."

Leta 1865 ustanovljena Nokia, 274. največje podjetje na svetu, ki sta ga sicer v zadnjih letih v mobilni tehnologiji prehitela tako Samsung kot Apple, je lani zaposlovala 87.771 ljudi v 120 državah, prodaja je razširjena na 150 držav, letnih prihodkov pa ima po podatkih za lani 30 milijard evrov.