Trenutna generacija sončnih celic je že prišla do roba svojih zmogljivosti. Foto: BoBo
Trenutna generacija sončnih celic je že prišla do roba svojih zmogljivosti. Foto: BoBo


Po poročanju portala IFLScience je nova zlitina zmes arzenika, galija, bizmuta in dušika, hkrati pa je za četrtino cenejša kot pred njo preizkušane zlitine. Po prepričanju raziskovalne ekipe je njihov material najcenejši na svetu, ki lahko absorbira infrardečo svetlobo.

Novi material bi se lahko uporabil v novi generaciji fotovoltaičnih celic, imenovanih koncentratorske celice, za katere se pričakuje, da bodo podvojile izkoristek glede na trenutne panele, ki zmorejo največ 25-odstotno učinkovitost in so že dosegli svoj cenovni in zmogljivostni rob.

Koncentratorske celice delujejo tako, da vsebujejo tri različne materiale, ki so naloženi drug nad drugega in tako lovijo tri različne valovne dolžine svetlobe. Največji izziv za raziskovalce pa je doslej predstavljal četrti sloj, ki bi lovil infrardečo svetlobo, saj mora biti poceni, stabilen, trpežen, njegova atomska struktura pa se mora ujemati s preostalimi tremi sloji.

Zlitina raziskovalcev iz Michigana vse te pogoje izpolnjuje. "Čarovnija ni beseda, ki bi jo raziskovalci materialov pogosto uporabili. Vendar smo se tako počutili, ko smo stvar končno naredili prav," je dosežek komentirala vodja laboratorija, ki je razvil zlitino, Rachel Goldman.