Znanost in tehnologija
Duncan Haldane
Haldane je bil pred leti v Sloveniji na strokovni konferenci, na kateri je sam povedal, da je bila njegova mati Slovenka. Foto: Reuters
Duncan Haldane
Duncan Haldane, David Thouless in Michael Kosterlitz so leta 2016 dobili Nobelovo nagrado za fiziko za teoretsko delo glede stanja snovi in agregatnih stanj. Foto: Reuters

Dodaj v

Nobelovec slovenskega rodu ob podelitvi nagrade: "Mama bi bila ponosna"

Dela kot profesor na univerzi Princeton
5. marec 2018 ob 13:11
San Francisco - MMC RTV SLO, STA

Nobelov nagrajenec za fiziko Duncan Haldane iz leta 2016 je trenutno edini živeči slovenski nobelovec. Nedavno mu je ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ASEF na univerzi Stanford podelila nagrado za življenjsko delo, za katero se je zahvalil v slovenskem jeziku.

Haldane je ob prejetju nagrade dejal: "Dober večer. V veliko čast mi je, da ste me počastili z nagrado ASEF. Moja mama bi bila zelo ponosna, če bi lahko bila tukaj." Dodal je, da se vedno rad odzove na vabila rojakov Slovencev, pri čemer upa, da se bodo stiki v prihodnje še krepili.

V pogovoru, ki je sledil, je poudaril pomen mentorstva, ki ga spodbuja ASEF. Dejal je, da so mentorji, ki so ga usmerjali pri njegovih odkritjih, močno zaznamovali njegovo poklicno pot.

Njegova mama je Slovenka
Profesor Frederick Duncan Michael Haldane je bil rojen leta 1951 v Londonu. Njegova starša sta se spoznala na avstrijskem Koroškem, kjer je bil oče vojaški zdravnik v britanski zasedbeni coni po drugi svetovni vojni. Po poroki se je Ljudmila Renko z možem preselila v Anglijo, kjer je družina od takrat živela.

Otroštvo in mladost je preživel v Angliji, po koncu študija pa profesionalno pot nadaljeval v Franciji in nato ZDA, kjer je zdaj profesor fizike na univerzi Princeton. Leta 2016 je skupaj z raziskovalcema Davidom J. Thoulessom in Michaelom Kosterlitzem prejel Nobelovo nagrado za fiziko, in sicer za teoretske raziskave stanja snovi. Haldane je tako po navedbah ASEF-a trenutno edini živeči Slovenec, ki je prejemnik Nobelove nagrade.

Ameriško slovensko izobraževalno fundacijo ASEF so pred petimi leti ustanovili pripadniki nove generacije izseljencev iz Slovenije, ki danes delujejo na prestižnih svetovnih univerzah in na ta način ohranjajo in krepijo stik z domovino. Študentom iz Slovenije omogočajo prakse v njihovem akademskem okolju, da bi nato to znanje ponesli domov v Slovenijo ter plemenitili tamkajšnjo znanstveno sfero.

ASEF uživa tudi veliko podporo tradicionalne slovenske skupnosti v ZDA in Kanadi ter Slovencem naklonjenih Američanov. Ti s svojimi donacijami omogočajo, da fundacija vsako poletje ponudi štipendije za nadarjene študente iz Slovenije, ki želijo poletje preživeti ob boku akademikov slovenskega rodu na ameriških in drugih priznanih svetovnih univerzah. Ponujajo pa tudi štipendije za ameriške študente slovenskega rodu za njihov poletni študij v Sloveniji, z namenom krepitve vezi z domovino prednikov ter pretoka znanja.

Vse več profesorjev slovenskega rodu
Na sobotni slavnostni prireditvi na ameriški univerzi Stanford v Kaliforniji sta ustanovitelja fundacije ASEF Jure Leskovec in Peter Rožič poudarila, da se je fundacija v prvih petih letih izjemno uveljavila in se ji vsako leto pridružuje vse več profesorjev slovenskega rodu.

Trenutno pri programih ASEF sodeluje več kot 25 profesorjev, ki v svoje raziskovalne skupine sprejemajo slovenske študente. Prav tako se fundaciji pridružuje tudi vse več donatorjev in podpornikov, ki podpirajo povezovanje slovenske in ameriške znanosti.

Udeležence slavnostne prireditve sta prek videopovezave nagovorila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Oba sta poudarila pomen kroženja znanja ter sodelovanja med Slovenci doma in po svetu.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
slovenkaaaa
# 05.03.2018 ob 14:08
Lepo, toda

Samo res... a kdaj morda ne najdeš "toda"?

Si se morda kaj pozanimal o tem ali kako to, da si prepričan, da tuji profesorji ne delajo v Sloveniji? Kolikor lahko, glede na to, da zagovorniki nacionalnega interesa omejujejo predavanja v angleškem jeziku na slovenskih univerzah.
gargamel MK
# 05.03.2018 ob 14:06
Slovenski Einstein:)
sammys
# 05.03.2018 ob 14:48
Še Lučka Kajfež Bogataj je dobila Nobelovo v okviru IPCC-ja. Drugače pa če je kdo slučajno pozabil smo vsi Slovenci oz. vsi državljani EU nobelovci, ker je EU dobila nagrado ;) Tako da še enkrat čestitke vsem nam!
HOR
# 05.03.2018 ob 16:25
V Angliji rojen britanski nobelovec, katerega mama je Slovenka in ima po mamini strani slovenske korenine, ne pa slovenski nobelovec iz fizike.
Imenujejo ga, kot britanskega znanstvenika...

Za slovenskega nobelovca bo morala slovenska državna kokoš precej več vlagati v znanost...
KLIK
intelekt
# 05.03.2018 ob 15:49
Sicar pa možakarju vse čestitke seveda.
oziris.va
# 05.03.2018 ob 14:20
To, da je nekdo slovenskega rodu, je eno, če pa govori slovensko, pa nekaj čisto drugega.
endrug
# 05.03.2018 ob 16:35
Ko bodo slovenske vlade več vlagale v slovensko znanost, bomo tudi imeli slovenskega nobelovca.
svatne
# 05.03.2018 ob 14:54
Nobelovec slovenskega porekla!
amigo
# 05.03.2018 ob 20:09
Da se ne bi toliko pre.eravali. Saj nihče ne pravi, da je Slovenec, je pa slovenskega porekla po mamini strani. Očitno je na to ponosen in sodeluje z organizacijo, ki promovira stike med ameriškimi in slovenskimi študenti in profesorji. Ne vem kaj bi zdaj radi. Da bi kdo iz Slovenije dobil Nobelovo nagrado je približno takšna verjetnost kot da te ubije udar strele.
intelekt
# 05.03.2018 ob 15:49
No ja, ampak bodimo malo realni. Mama je sicer slovenka, ampak on se ni tu ne rodil, ne odraščal, ne študiral, ne opravljal znanstvenega raziskovanja, ki mu je prineslo nagrado, tako da si v resnici slovenci lahko jemljemo bolj malo zaslug oz. nimamo upravičenega razloga, da smo tako zelo pobosni nanj.
firtoh
# 05.03.2018 ob 17:51
Moja mati je bila pa Francozinja,torej sem Francoz ali kako gre to?
drops29
# 05.03.2018 ob 14:21
... je trenutno edini živeči slovenski nobelovec....

Kaj pa Lučka Kajfež Bogataj? A ni bila tudi ona pri nečem zraven?
QUENDI
# 05.03.2018 ob 13:37
....škoda da novica ni v osnovnem naboru.....in bodo ko bo Država cenila znanost....temelj prihodnosti....
https://www.google.si/url?sa=t&rct=j
&q=&esrc=s&source=web&cd
=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKE
wiX9urvmNXZAhUDUlAKHU1fBC8QFggtMAE&u
rl=http%3A%2F%2Fwww.kvarkadabra.net%2F20
18%2F03%2Fukinjanje-sofinanciranja-tekmovanj-nadaljevanje%2F&usg=AOvVaw3bWL4Mjeii
ZxutNdHNiG-R
BKn
# 06.03.2018 ob 16:12
ASEF je odlicna zadeva. Vidi se, da nekaterimni vseeno. Seveda pa rabi tudi politika narediti svoje. Lahko bi med drugim zacela tako, da vsaj ne odganja vrhunskega kadra. Odhod znanstvenikov v tujino je zelo zazeljen, vendar mi potrebujemo krozenje, to pomeni, da tudi k nam prihajajo oz se nasi vracajo in seveda govorimo o izmenjavi z boljsimi od nas. Znanost se mora financirati posredno ali neposredno iz gospodarstva. Seveda z Levico v morebiti prihodnji koaliciji lahko na kaj takega pozabimo, saj ti govorijo o deljenju obstojecega in ne o ustravjanjunovega. Mnozico prejemnikov obstojecega pa bi v nedogled samo sirili.
CtrlAltDel
# 05.03.2018 ob 19:42
A smo rabili 2 leti, da smo ga "zbrskali" ? Ohh yeah!
borut-blas
# 05.03.2018 ob 16:36
v slovenski wikipediji ga ni - torej za nas ne obstaja
1q2w3e
# 09.03.2018 ob 23:14
mi pa ostajamo podezelje avstrijskih in italjanskih grofov.
HOR
# 05.03.2018 ob 16:59
@sammys
# 05.03.2018 ob 14:48
"...e Lučka Kajfež Bogataj je dobila Nobelovo v okviru IPCC-ja. Drugače pa če je kdo slučajno pozabil smo vsi Slovenci oz. vsi državljani EU nobelovci, ker je EU dobila nagrado ;) Tako da še enkrat čestitke vsem nam!..."


...
Lučka Kajfež Bogataj ni dobila Nobelovo nagrado v okviru IPCC-ja, ker sta Nobelovo n. za mir (...!?) dobila IPCC, kot organizacija in Albert Arnold (Al) Gore Jr., kot oseba (SIC) in nobena druga oseba ali organizacija vključno ne Lučka Kajfež Bogataj ali Slovenija, ki je država članica. Podobno velja za politično ekonomsko Evropsko unijo EU.

Člani ali zaposleni v organizaciji ali zvezi, vključno s prebivalci ali drugimi člani zveze, ki dobi Nobelovo nagrado uradno niso sodobitniki Nobelove nagrade in v zvezi s tem nimajo nikakršnega (nobelovega) naziva.

Edina povezava je, da so recimo delali v ali bili (so) člani organizacije, ki je dobila Nobelovo nagrado.

K tej podelitvi Nobelove nagrade pa je daleč najbolj pripomogla določena politika, kakor je pač pogosto pri Nobelovih nagradah za mir...
kasandra
# 05.03.2018 ob 13:37
No, potem pa je v sorodu tudi s Katarino Lavš.
Highland
# 06.03.2018 ob 13:33
Slovenkaaaa, nacijonalnost ni isto kot drzavljanstvo menda...
slovenkaaaa
# 05.03.2018 ob 19:24
Moja mati je bila pa Francozinja,torej sem Francoz ali kako gre to?

firtoh, odvisno od vsakega naroda posebej. Vsi otroci italijanskih mater so italijanski državljani, denimo. Nekateri podeljujejo državljanstvo po krvi, drugi po kraju rojstvu...
čak mal noris
# 05.03.2018 ob 15:11
@kasandra

Ja, pa z Igorjem tudi.
SamoRes
# 05.03.2018 ob 13:16
Lepo, toda ponosni bomo ko bodo tuji profesorji hodili delat v Slovenijo.
Kazalo