Američani imajo za vesoljsko plovilo Orion velike načrte. Foto: EPA
Američani imajo za vesoljsko plovilo Orion velike načrte. Foto: EPA

Ameriška in evropska vesoljska agencija sta sporočili, da bodo z omenjeno povezavo astronavti lahko potovali v vesolje, njihov cilj pa je, da bi do leta 2017 v okviru partnerstva Luno preletelo vesoljsko plovilo brez posadke. Nasa je ob tem sporočila, da se je razvoj vesoljskega plovila Orion začel v ZDA, a bo zadnje stopnje razvoja oblikovalo mednarodno sodelovanje. "Raziskovanje vesolja mora biti mednarodno," je povedal namestnik direktorja za vesoljsko raziskovanje s človeško posadko pri Nasi William Gerstenmaier.

Ameriška, evropska in druge vesoljske agencije že intenzivno sodelujejo pri Mednarodni vesoljski postaji, ambicioznejše misije v vesolje pa so bile do zdaj v rokah posameznih držav. Ker pa je poročilo ameriške Nacionalne akademije znanosti pokazalo, da Nasin letni proračun v višini 18 milijard dolarjev ne bo zmogel financirati vseh njenih misij, morajo prihodnji načrti vključevati mednarodne partnerje.

Nasa ima za projekt Orion še večje načrte, saj upa, da bo prvič popeljal ljudi onstran nižje Zemljine orbite, odkar je zadnje stopinje na Luni leta 1972 pustil astronavt Eugene Cernan. Ambicije segajo tudi do Marsa. Evropski tovorno plovilo ATV že od leta 2008 dobavlja tovor na Mednarodno vesoljsko postajo. Modificiran ATV bo pritrjen pod Orionovo kapsulo za posadko, da bo lahko Orion oskrboval s pogonsko močjo in energijo, astronavte pa z vodo in plinom.