Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Največ anketiranih gospodinjstev uporablja storitve kabelske televizije, sledi pa ji IP televizija.
Govorilnica
Telefonske govorilnice po raziskavi Akosa še vedno uporablja odstotek anketirancev. Foto: BoBo

Dodaj v

Odstotek Slovencev še vedno uporablja telefonske govorilnice

Pošta Slovenije bo nadaljevala preoblikovanje poštnih uradov
28. januar 2018 ob 12:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Dobra četrtina slovenskih gospodinjstev mesečno za elektronske komunikacije nameni več kot 70 evrov, večina pa med 41 in 50 evrov, kažejo rezultati ankete, ki jo je izvajala Agencija za komunikacijska omrežja (Akos). Odstotek anketirancev pa uporablja tudi telefonske govorilnice.

Rezultati ankete kažejo, da se stroški za elektronske komunikacije gospodinjstvom povečujejo. Tako le pet odstotkov anketiranih gospodinjstev mesečno plačuje manj kot 25 evrov, 28 odstotkov pa plačuje več kot 70 evrov. Prav tako je 28 odstotkov anketirancev odgovorilo, da je zaradi previsokih stroškov že razmišljalo o prekinitvi naročniškega razmerja za posamezne storitve.

Ključni dejavniki pri izbiri ponudnika spleta so kakovost storitev, cena in paketna ponudba. V primerjavi s preteklimi leti se je močno znižala pomembnost dejavnika hitrost, ki je iz lanskih 41 odstotkov padla na šest odstotkov. Še vedno obstaja velik delež končnih uporabnikov, ki za hitrejši splet niso pripravljeni plačati več. Najpomembnejši razlog za menjavo ponudnika paketnih storitev je nižja cena, ki pa mu tesno sledi kakovost storitev.

Govorilnice še v uporabi
Največ anketiranih gospodinjstev uporablja storitve kabelske televizije, sledi ji IP-televizija. Končni uporabniki se odločajo za izbrani tip dostopa do televizije zato, ker je vključena v paket, sledi razlog dodatne storitve, šele na tretjem mestu je programska shema. Skoraj polovica anketiranih je odgovorila, da nameravajo v prihodnosti okrepiti uporabo funkcije časovnega zamika. Prav tako bodo pogosteje predvajali vsebine neposredno s spleta, si ogledovali videe na zahtevo, uporabljali storitve e-uprave ter delali in se izobraževali na daljavo.

Anketa pa je pokazala, da telefonske govorilnice včasih še služijo svojemu namenu, saj jih uporablja odstotek vprašanih. Uporaba telefonskih govorilnic sicer ni presegla treh odstotkov od leta 2014, saj ima 98 odstotkov gospodinjstev mobilne telefone.

Preoblikovanje pošt se bo nadaljevalo
Pošta Slovenije bo letos nadaljevala preoblikovanje mreže poštnih uradov, saj - kot pojasnjujejo na Pošti - se je v zadnjih enajstih letih število najpogostejših poštnih storitev, ki jih uporabniki opravijo na okencih, zmanjšalo za polovico. Zato spreminjajo poštno omrežje z uvajanjem pogodbenih pošt. S tem uporabniki pogosto niso zadovoljni, zato so se obrnili na Akos, kjer pa odgovarjajo, da so njihove pristojnosti omejene.

Pogoja za zaprtje poštnega urada ali njegovo preoblikovanje sta, da je v vsaki občini en poštni urad in da za 95 odstotkov prebivalcev do najbližje pošte ni več kot 4,5 kilometra zračne razdalje. Prav tako mora Pošta Slovenije kot izvajalka univerzalne poštne storitve vsaki vlogi za preoblikovanje ali zaprtje poštnega urada priložiti tudi mnenje krajevne skupnosti, vendar pa to mnenje ni zavezujoče.

Spremenjenim potrebam uporabnikov se prilagajajo v vseh državah EU-ja, primerjave pa kažejo, da ima slovenska pošta precej velik delež lastnih pošt. Ta je namreč 75-odstoten, medtem ko ima npr. nemška pošta samo 0,1 odstotka lastnih pošt, ostale pa so pogodbene. Ta delež je skromen tudi na Nizozemskem, kjer znaša 0,3 odstotka, v Veliki Britaniji znaša 3,2 odstotka, manj kot deset odstotkov lastnih pošt pa imajo pošte tudi na Irskem in Finskem.

L. L., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
roCkY
# 28.01.2018 ob 13:26
Jah glede na politiko operaterjev bo dejsnko treba konkretno porezat. Noben nima jajc, da bi plačljive kanale butnil v posebne sheme. Jah seveda kasirajo solidno maržo. In če hočeš gledat dokumentarce je treba podpirat Pro Plus in podobne... Enkrat bo treba odrezat. Očitno pa se lepo pustimo parit in nič ne naredimo.

Nacionalka je tu zgodba zase. Nisem ravno ljubitelj vsebin a kot majhen narod TV na tem nivoju rabimo. Sicer pa prek RTV SLO v 90% gledam le šport, če konkurenca ne dela boljšega prenosa kar se občasno tudi dogaja.
josh k.
# 28.01.2018 ob 13:21
Ne vidim problemov, samo možnosti...TV in gsm roma na odpad in kar naenkrat imaš več keša in prostega časa.
cocker
# 28.01.2018 ob 14:04
Najprej o Pošti Slovenije. Tile vodilni manegerji si zmišljujejo same idiotske novitete za pošte! Pošta ima vsako leto dobiček, ki si ga verjetno delijo pri koritu. Zakaj ne plačajo navadnih poštarjev tako kot se spodobi za tako fizično delo na kolesu ali motorju v vsakem vremenu in ne bi primanjkovalo delovne sile. Za 600€ bi morali prodajati in siliti ljudi poleg poštnih paketov še s špecarijo, sladkarijami, igrami na srečoitd, itd. Čisti mobing! Nalagajo jim vedno več nenormalnih stvari.
Pred kratkim je grozil vodilni s pošte v tv prispevku, kako bodo pripeljali ljidoi z juge za fizična poštna dela?? Ti bodo morali delat za minimum, da si bodo lahko ta glavni višali njihove plače. Če se lahko uvozi navadne delavce za manjšo plačo, potem se naj uvozijo tudi ti vodilni kader za pol njihove plače in bo dobiček Pošte še večji. Mislim, gon te se mi s tako izkoriščevalsko stretagijo.
O ostalih ponudnikih telekomunikacij, pa raje ne bom pisal, ker se bom še bolj vznemiril. Vsi nas tolčejo vedno enkrat ali večkrat več glede na finančno povprečje - standarde, kot v kakšni drugi državi. Potem še pa ti plasirajo novice, da je večina lobistov (ne bom pisal kdo) na plačilnih listah teh firm, ki dobivajo 6, 7, 8 tisoč na mesec za svetovanja?
S R A M O T N O!
firtoh
# 28.01.2018 ob 13:06
Jaz sem med tistimi nad 70 evrov.To je sramota.Trojček je 48 evrov+ 12,75 evrov RTV+24 evrov naročnina za mobilni telefon(moj + žena)+12 evrov obrok za telefon(dva kom)
eMZe
# 28.01.2018 ob 13:44
Jamr jamr jamr.
Kdo koga sili, da ima televizijo? Pa 100 kanalov? Pa 20 GB/mesec za bedarije?
Sem brez TV že 10 let, pa si enostavno ne predstavljam, da bi čas zapravljal za buljenje v TV ali za visenje na FB/Twit.
Malo pokomentiram rtvslo, pametnega se delam prav toliko kot bi se s televizijo in FB.
Internet: osnovni paket.
Naročnina RTV: samo radio, 3 EUR/mesec.
pirat1
# 28.01.2018 ob 13:29
Pravo odiranje šele prihaja.

Dragan Šolak in KKR, ki imajo v lasti Telemach, kupujejo POP in A kanalizacijo, v lasti pa imajo tudi Sportklub.

Podražitve bodo vsako leto!

Cerar pa mu drži štango in pristavlja svoj piskrček za dodatne ilegalne peneze...
Wasabi
# 28.01.2018 ob 19:27
Meni bi najbolj odgovarjalo, da bi vsak program stal 0,5 EUR ali pa 1 EUR, potem si bi pa sam shemo naredil in pošteno plačeval. Pa zraven en soliden internet in je to to.

Tako pa, če hočem gledati tiste 4 programe, ki jih gledam, moram seveda plačevati še za ostalih 100+ neumnosti zraven.
TineB
# 28.01.2018 ob 15:07
Ja, ker "sploh ni" kartelnega dogovora med ponudniki.

Razlike v ponudbi in ceni so tako minorne - ko gre za večstoritvene pakete - da je težko verjeti, da so za cene niso dogovorjeni.
Bivši uporabnik
# 28.01.2018 ob 13:37
Včasih si za e-mail pogledat porabil drobiž. Zdaj pa za 24/7 dostop, ki ga v bistvu ne rabiš in za vso televizijo, ki je nimaš niti časa gledati, porabiš ogromno denarja. Zakaj vse to? Internetni dostop je PREDRAG za nekoga, ki želi samo e-mail in 2x na dan pobrskati po novicah.
astro
# 28.01.2018 ob 18:44
Jaz bi bil zadovoljen, če bi si lahko sam sestavil paket (brez POP in A) in vsebine na zahtevo.
Vsaj zame je TV neke vrste nuja. Veliko hodim, veliko berem, ampak zvečer se je vseeno lepo usesti pred TV in pogledati kaj (meni) zanimivega. Upokojenec!
generacija56
# 28.01.2018 ob 18:10
O zamenjavi razmišljam, a se še ni pojavil operater, ki bi ponudil racionalni izbor programov.
Na prvem mestu, brez pro plus...
MZ
# 28.01.2018 ob 16:01
Kartelno dogovarjanje med operaterji in vezana prodaja - včasih nujen pogoj ISDN za ADSL (le malo kasneje je "nenadoma" ADSL začel delovati samostojno), danes TV s 100+ kanali (od katerih jih morda človek redno gleda okoli 10), če želiš imeti kolikor toliko soliden internet.
Zanimivo, da se ne zgane kakšna organizacija za varstvo potrošnikov...očitno tudi ti dobijo kakšen evro, da so tiho.
marque
# 28.01.2018 ob 14:53
kmalu na Pošti Slovenije:
Dober dan, rad bi pet znamk in 20dag mortadele, prosim!
umilave1
# 28.01.2018 ob 14:27
Meni pa je dosadilo, A1 (ex simobil) je postal nenormalno drag, razen če pripelješ nekih xy frendov in nardiš kao skupno naročnino al neki tazga, potem se morda splača. Telefoni (na obroke) so navidez cenejši, a kaj ko potem naročnino preplačuješ glede na ponudbo konkurenčnih ponudnikov. Zakaj bi dajal 15€/mesec ob dvoletni vezavi s 15GB podatki, če imam na HoT za 10€ 20GB na LTE in 3000min + 3000SMS (MMS in Monete sam ne nucam). Seveda brez vezave! Valjda so govorili, češ imel boš slabši signal, počasnejši prenos blabla.....jok brate. Vse dela kot mora, ker HoT uporablja omrežje od A1. Ni da ni.
Pravi disaster je pa Telekom, ki očitno misli, da smo preskočili na švicarski standard. Od podpisa pogodbe (TopTrio A) sep. 2016 pa do danes mi je cena paketa (navajam redne cene brez popustov) iz 38€ skočila na 45€! Storitve so ostale skoraj enake, tistih 7 dni zamika ne rabim, par low-end dodanih progamov več pa ne odtehta podražitve sploh. Je pa dobra stvar program zvestobe, se da s točkami vsaj minimalno ceneje kaj dobiti na obroke (kupil sem telefon Xcover 4 za 24x10€).
Valja vemo, kaj je v ozadju podražitev, smo pogledaš stavbo od ProPlusa pa Planet TVja in pomisliš na Telemach pa ti rata slabo.
sv
# 28.01.2018 ob 15:42
To je oderuštvo. V državah, ki so naprednejše v digitalni in informacijski tehnologiji, strošek interneta in tv preko razvitega optičnega omrežja ne presega 20 eur. Lep primer so Estonija, Litva Latvija, ki so vodilne na tem področju. Mi smo vodilni še samo v korupciji.
Krimsky
# 28.01.2018 ob 13:28
Ko grem danes na pošto, rečem:
»Tole je listek za priporočeno, … pa še en dvotaktol za motorko, prosim!«
~
Bojda gre za napredek, ker se je pošta preselila na bencinsko pumpo, … trend je, da storitve, ki so nekdaj veljale za državne, prevzamejo … privatniki (ja, kdo pa drug).

V ozadju (če imamo vsaj malce filozofske žilice) … pa je tisto, kamor 'pes taco moli':
prenos pristojnosti iz države na pogodbenike (ki morajo itak plesati po taktih kapitala).

Razgradnja države pred našimi očmi?
Država je namreč zlobna, hudobna, … jemlje tistim sposobnim in daje lenuhom, zabušantom …
A ko bo država umrla, ne bo nihče dal za pijačo (kot poje Šifrer), … ampak bomo ugotovili, da smo se ujeli v patologijo moči …
cocker
# 28.01.2018 ob 14:06
AHA, nihšče nas ne slili, 12,75 moramo vsi državljani plačat, oziroma gospodinjstvo!
m72
# 28.01.2018 ob 22:11
"Stroški za telekomunikacije v gospodinjstvih naraščajo. Več kot četrtina bi menjala operaterja."

Jaz bi menjal kar vse. Pa one fikuse za nadzor konkurence.
Če se prav spomnim, je ena od temeljnih manter libertincev tista o "prostem trgu", ki baje prinaša "konkurenco" in "nižje cene" za blagor vseh :-)
zozozo
# 28.01.2018 ob 13:45
Pogoja za zaprtje poštnega urada ali njegovo preoblikovanje sta, da je v vsaki občini en poštni urad in da za 95 odstotkov prebivalcev do najbližje pošte ni več kot 4,5 kilometra zračne razdalje.

Zračna razdalja je odličen kriterij, sploh v državi, ki je polna zavitih hribov in dolin.
Ponočnjak
# 28.01.2018 ob 16:01
Če želiš plačaj, če ne želiš sploh ne imej... Kdo pa pravi da je nujno imeti 200programov in 20gb.
Insider No. 1
# 28.01.2018 ob 13:57
HoferTelekom.
nemarjak09
# 28.01.2018 ob 14:47
Največja svinjarija prihaja od kabelskih operaterjev in vezava TV in internet. Tv ne rabim, a jo plačijem zaradi interneta. Zadevo so rešli, ko je telekom izsiljeval z ADSL in telefonskim priključkom.
tureavanture
# 28.01.2018 ob 14:16
hofer telekom... 200GB za 15 evrov, v televizjo z 1000 programi pa tudi ni treba bulit ker so same bedarije
Haloo
# 28.01.2018 ob 21:23
Obubožani državljani in celo otroci s telefoni po jurja in naročnino, bodo štrajkali, da bodo trošili za čvek in fejk.
Res so nizke plače, ko se dobesedno v eter zmeče pol plače, popolnoma nekoristno.
Potrošniška mrzlica je neobvladljiva!
pepar
# 28.01.2018 ob 14:36
Umetno povzročena potreba v kombinaciji z manipulacijo operaterjev in ne skritim prikimovanjem vlade.
Pa zdrogiran,oziroma zasvojen narod.
Super kombinacija za kovanje dobičkov,od katerih ni težko odmakniti kak procent za podkupovanje politikov.
Tak pač je in bo dokler pač bo.
olimpija80
# 28.01.2018 ob 21:55
Nemški standard je višji, hrana v Hoferju (Aldi) pa cenejša kot pri nas, enako gorivo (z izjemo ob AC). Plače v povprečju več kot polovico višje. Torej imamo na področju špecarije in goriva še večja razhajanja.
Monopattern
# 28.01.2018 ob 17:42
Res je treba razdreti ta naš kartel. Samo poglejte Romunijo na kakšnem standardu so, ker je tam resnično konkurenca. Plačujejo 7€ za 100x hitrejši internet kot večina Slovenije. Sploh pa je idiotsko to, da zaradi evropskih sredstev ima skoraj vsaka vas optiko, v mestih pa je redko na voljo.
yanker
# 28.01.2018 ob 15:56
@malikaliber pa še par vas je zelo pametnih. 4 članska družina z dvema šoloobveznima frocoma je pri strošku 70 € v momentu, pa mogoče RTV naročnine niti ni vštete notri.
ElTorro
# 28.01.2018 ob 15:26
@TineB
Kaj pa vem, no....če primerjam T-2 in Telekom, je razlika v cenah kar precej velika...
simnov
# 28.01.2018 ob 15:24
eni ste čudni imap hot mobil za 7€ več kot dovolj minut
FolkloraS
# 29.01.2018 ob 13:43
""""""""""T-2 - 51 €. TV nimam, RTV prispevka nimam, radia nimam, internet dela, ko dela. 3 PC, najmlajši je star že 14 let. Mobi - 90 €, od tega moneta 80, naročnina 7, 3 razgovori in SMS."""""""

Še v kameni dobi so bli bolj napredni, he he
fritaja
# 29.01.2018 ob 10:52
pero-perica
# 29.01.2018 ob 10:35
vojni veterani bi morali biti oproščeni plačevanje nacionalke


Za čas, ko so bili v vojni :)

kam naj pošljem potrdilo,da mi je operater izključil nacionalko

Na isti naslov kot za izključitev PopTV ;)
alcatraz
# 29.01.2018 ob 09:18
tele hoferjeve fore.... pol greš pa v tujino, ko bi moblna res rabu, pa ne dela nič.
m72
# 28.01.2018 ob 22:15
"Kolikšen bo sploh ta davek v primerjavi s sedanjim nadomestilom za uporabo stavbnih zemljišč?"

Za začetek od 2 do 5 krat, odvisno od lokacije nepremičnine in sedanje višine "nadomestila". Potem pa po željah parazitov. Bajte pač ne moreš odveči drugam.
samogledam
# 28.01.2018 ob 19:32
tudi jaz sodim v skupino nad 70€ na mesec in da ne bo pomote, toliko placujem tudi v Nemciji.
jk11
# 28.01.2018 ob 16:50
Samo jamranje. Pa se odjavite če ne rabite ali pa je predrago.

Ali pa če ne rabite 24/7 interneta kot eni pravite pa glejte na mobitelu internet pa si plačajte podatke.
Mikita
# 28.01.2018 ob 16:27
Posledice prostega trga.
Bivši uporabnik
# 28.01.2018 ob 13:45

zeus.zeng
# 28.01.2018 ob 13:39
Prijavi neprimerno vsebino
Stroški za telekomunikacije v gospodinjstvih naraščajo. Več kot četrtina bi menjala operaterja.
----------
še malo počakajte proti,, komunistošni,, evrpoofili - ko bo prišel še davek na nepremičnine bote seveda znova ( bedniki kot ste ) krivili komuniste ...


Kolikšen bo sploh ta davek v primerjavi s sedanjim nadomestilom za uporabo stavbnih zemljišč?
Homer.
# 01.02.2018 ob 18:53
Podražitve je sprožila država lani, ko je dovolila, da se POP-TV in Kanal-A da v osnovno shemo, kljub temu, da je ta rezervirana za načeloma neplačljive programe.
Nato je sledil drugi šok in podražitev, ker je država dovolila, da je lastnik programov tudi operater.
Sedaj pa se je sprožil plaz, kjer operaterji skorajda tekmujejo, kdo bo bolj izmozel naročnike.
Država pa....
Ja, jasno nič, saj je konec koncev eden od lastnikov sodelavec CIE. ZDA pa se ja ne bomo upirali, a ne?
malikaliber
# 29.01.2018 ob 05:32
Yanker
@malikaliber pa še par vas je zelo pametnih. 4 članska družina z dvema šoloobveznima frocoma je pri strošku 70 € v momentu, pa mogoče RTV naročnine niti ni vštete notri.

Poglej kolega, ti bom pomagal: poglej si hoferjevo ponudbo, pa bivši izimobil, sedaj telekom, mislim da še obstajajo vsriante v stilu za 6.9€ imaš 3000 enot, itd. Obstaja tudi šparmobil ps bob... sam si izračunaj, kaj raniš... A mislim, da se za 4 člansko familijo, da pridet skozi za cirka 40€ ali pa še manj, odvisno pd vaših apetitov, brez tv naročnine z vštetim internetom. Nisem upošteval tv storitev pri operaterjih, ker to ni več nuja ampak luksuz, če želiš pa še to bi bilo pa kak evro več. Če ti je telefon nuja in internet včasih nuja, te nihče ne sili, da imaš tv.... Tolk, da ne boste nekateri mislili, da nekateri blefiramo. Za kaj več se pa potrudite sami...
Celt
# 28.01.2018 ob 18:06
Ne vem zakaj je tak problem Pošti se zmenit z enim izmed bencinskih trgovcev (Petrol, OMV) ali pa s trafikami 3dva ali Delo Prodaja ali pa kom drugim (zaradi mene tudi TUSEM, Interšparom..) in pogodbene pošte urediti tam?

Verjetno bi samo pobirali % plačali pa ne bi kaj dosti - predvidevam, pač kolikor slišim od pogodbenikov.
pero-perica
# 29.01.2018 ob 10:35
vojni veterani bi morali biti oproščeni plačevanje nacionalke
pero-perica
# 29.01.2018 ob 10:32
potem ti pa še neka budala predlaga ,da bi javno tv plaćevali po glavi v familiji
eMZe
# 28.01.2018 ob 16:22
Stroški za elektriko tudi naraščajo...
Ker se nam ne da kurilca s kleti nositi, ker imamo raje 25 kot 21 stopinj, ker je plin predrag, ker ne pazimo na toplo vodo, ker imamo prižgane 3 tvje in 2 pca, pa tko.
djdj
# 06.02.2018 ob 17:18
@nemarjak09 # 28.01.2018 ob 14:47
Rešitev je menjava operaterja. Ne delam reklame a T-2 ima na izbiro tudi posamezne storitve.

Telefonske govorilnice? Še vedno jih 6 stoji pred Telekomovim centrom N.G. Ali delujejo, ne vem. Pred mobilniki so bile uporabna rešitev.
Ko bodo TV operaterji omogočali izbiro sheme programov, se bom mogoče ponovno odločil plačevati, do takrat pa naj živi streamanje.
ancient
# 06.02.2018 ob 09:27
@FolkloraS

""""""""""T-2 - 51 €. TV nimam, RTV prispevka nimam, radia nimam, internet dela, ko dela. 3 PC, najmlajši je star že 14 let. Mobi - 90 €, od tega moneta 80, naročnina 7, 3 razgovori in SMS."""""""

Še v kameni dobi so bli bolj napredni, he he


Ja, plus tega pa še veliko preveč plača za tole revščino. :-)
VIKSON3
# 30.01.2018 ob 06:06
V starem delu Krškega so nam pred enim letom ukinili pošto in jo nam dali na rob novega dela mesta poštni urad v starem delu je last pošte a na novi lokaciji pa je stavba zasebna last skorumpiranega lastnika ki mu pošta plačuje mastno najemnino
pero-perica
# 29.01.2018 ob 10:40
kam naj pošljem potrdilo,da mi je operater izključil nacionalko
pero-perica
# 29.01.2018 ob 10:31
tv kot taka na začetkih je bila plaćljiva zaradi tega,ker je bila infrastruktura predraga.danes ima vsak lahko svojo tv ali radijsko postajo.vse tv bi morale jit v storitev,če jo želiš plačevati.tako moramo pa plačevati trobila se ve koga.uvedli ste še tist eu za pop in podobne nabluze kjer plačujemo re,klame filme ponavljajo iste 10x na leto.če si hočem ogledat film ga gledam na netu na straneh kjer ga ni potrebno prenest in imajo filme katere še nikoli nisem gledal in to z podnapisi.ukinit javno tv + neke vsiljene tv programe
KunteKinte
# 28.01.2018 ob 20:33
Nemški standard je visji od našega
Kazalo