Pacient je po deveturni operaciji povsem okreval. Foto: Reuters
Pacient je po deveturni operaciji povsem okreval. Foto: Reuters

Profesor André van der Merwe, ki je bil na čelu skupine kirurgov, ki je izvedla prelomen poseg, je sporočil, da je dekle njegovega 21-letnega pacienta noseča. "Nedvomno ima širok nasmeh," je za Guardian povedal urolog z univerze Stellenbosch. "Ponosen je. Je pa tudi malce sramežljiv."

Takrat 18-letnemu mladeniču so penis amputirali pred tremi leti, potem ko so se po zašušmarjenem obrezovanju pojavili zapleti, zaradi katerih bi pacient lahko celo umrl - na penisu se je namreč razvila gangrena.

Van der Merwe se nikdar ni bal, da bi pacient ostal neploden, glede na to, da njegova moda in sperma niso bili prizadeti. "Nosečnost ni nepričakovana, ker ima ta mož normalne spolne odnose s svojo dolgoletno partnerico. Je pa za pacienta to velika stvar in dokaz, da je bila operacija uspešna. Srečen sem in za to se moram zahvaliti celotni ekipi."

Pacient je novi penis prejel od darovalca organov, operacija v bolnišnici Tygerberg v Cape Townu pa je trajala devet ur. Pred njo se je pacient z zdravniki med drugim posvetoval, ali bo še lahko imel spolne odnose in ali bo lahko imel otroke.

Tveganje ostaja
Je pa Van der Merwe dejal, da celo zdaj še vedno ostaja določena mera tveganja, da bo pacientovo telo penis zavrnilo. "Če bi začelo prihajati do zavračanja, se bo to pokazalo po lezijah na koži. Ampak za zdaj je koža v redu. Zavračanja ni in pacientu gre dobro," je zatrdil.

46-letnega kirurga od odmevne operacije dalje poplavljajo s prošnjami z vsega sveta, a pravi, da njegovo znanje najbolj potrebujejo v Južni Afriki. Vsako leto na tradicionalnem obredu, ki označuje prehod iz fanta v moža, obrežejo na tisoče najstnikov iz etnične skupine Xhosa, pri tem pa zaradi nekvalificiranih kirurgov vsako leto prihaja do vrste poškodb in smrti.

Decembrska presaditev penisa je bila del pilotne študije za razvoj posega, ki bi ga lahko izvajali po južnoafriških bolnišnicah. V programu je devet ljudi, Van der Merwe pa upa, da bo naslednjo operacijo izvedel še pred koncem leta. Leta 2006 so sicer na Kitajskem že opravili presaditev penisa, a so pacientu zdravniki organ odstranili po dveh tednih zaradi "resne psihološke težave prejemnika in njegove soproge".