40-letni gasilec pred posegom ni kazal nobenih znakov okrevanja. Foto: YouTube
40-letni gasilec pred posegom ni kazal nobenih znakov okrevanja. Foto: YouTube

40-letni Darek Fidyka je bil od leta 2010, ko je bil žrtev napada z nožem, paraliziran od pasu navzdol in ni kazal nobenih znakov okrevanja, po zdravljenju, med katerim so mu celice iz nosu presadili v močno poškodovano hrbtenico, pa lahko hodi s pomočjo hodulje, piše strokovna revija Cell Transplantation.

"Ko ni povezave, ne čutiš skoraj polovice telesa. Nemočen si, izgubljen. Ko se začne vračati, čutiš, da se je življenje znova začelo, kot bi bil znova rojen. Občutek je neverjeten in ga je težko opisati," je svoje občutke pred zdravljenjem in po njem opisal Bolgar, ki sicer pravi, da se pri hoji še vedno hitro utrudi, a da je realistično pričakovati, da bo nekega dne ponovno postal povsem samostojen.

Naslednji korak: klinični preizkusi
Pri zdravljenju so uporabili vohalne čutilne celice, ki so jih bolniku odstranili iz nosu in mu jih presadili nad in pod poškodovano mesto v hrbtenici. Znanstveniki so prepričani, da so celice omogočile poškodovanim živcem, da so se znova povezali. To je sploh prvič, da so preizkusili tovrstno terapijo.

Ugotovili smo, da se lahko živci zarastejo in ponovno delujejo, če jim ponudimo "most", je za BBC pojasnil Geoff Raisman z londonskega univerzitetnega inštituta za nevrologijo, ki je vodil ekipo britanskih znanstvenikov. "Zame je to večji dosežek od sprehoda po Luni. Prepričan sem, da gre za trenutek, ko lahko odpravimo paralizo," je poudaril.

Profesor Wagih El Masri, kirurg, specializiran za poškodbe hrbtenice, pa: "40 let sem čakal na nekaj takega."

Znanstveniki po uspešnem primeru načrtujejo klinične preizkuse na desetih bolnikih v Veliki Britaniji in na Poljskem.

Paraplegik shodil
Paraplegik shodil