Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Raziskovalci bodo poskušali odkriti možnosti za uporabo psihedeličnih mamil pri zdravljenju depresije in anksiozne motnje
Možgani
Strokovnjaki so s pomočjo funkcionalne magnetne resonance opazovali dogajanje v možganih ljudi, ki so vzeli psihedelično mamilo LSD. Foto: Reuters

Dodaj v

Po zaužitju LSD-ja se pretok podatkov v možganih poveča

Raziskovalci s pomočjo funkcionalne magnetne resonance opazovali delovanje možganov
14. april 2016 ob 20:57
London - MMC RTV SLO

Raziskovalci amsterdamske kraljeve univerze in univerze Imperial College London so s pomočjo funkcionalne magnetne resonance skušali ugotoviti vzroke za pojav občutka zabrisanosti meje med človekom in preostalim svetom, ki ga lahko občutijo uporabniki psihedeličnega mamila LSD.

Občutek, ki ga nekateri uporabniki psihedeličnega mamila opisujejo kot izgubo občutka sebstva oziroma razmejitev meje med sebstvom in preostalim svetom, je razmeroma pogost pri uporabnikih psihedeličnih mamil. Ta občutek pa se pojavi tudi pri določenih psihiatričnih in nevroloških motnjah.

Vendar do zdaj ni bilo znano, kako LSD in preostala psihedelična mamila spremenijo delovanje možganov, da povzroči tak občutek pri uporabniku. Zato so raziskovalci s pomočjo funkcionalne magnetne resonance opazovali delovanje možganov 15 zdravih posameznikov, ki so vzeli LSD, in jih primerjali z delovanjem možganov tistih, ki so vzeli placebo.

Ugotovili so, da se je v možganih ljudi po zaužitju LSD-ja povečalo povezovanje in izmenjava podatkov med senzornimi predeli možganov, ki sprejemajo zunanje dražljaje, in korteksom možganov, povezanim s samozavedanjem. Močnejši pretok informacij med obema predeloma povzroči močnejši občutek povezanosti med občutkom sebstva in zunanjim svetom, kar posledično privede do zameglitve meje med obema.

Raziskovalna skupina bo nadaljevala analize delovanja možganov tudi v različnih oblikah zavesti, vključno s spanjem, anestezijo in komo. Ugotovitve bodo primerjali z ugotovitvami delovanja možganov po zaužitju LSD-ja. Raziskovalci na univerzi Imperial College London pa bodo nadaljevali raziskave delovanja možganov pri zaužitju drugih psihedeličnih mamil in poskušali odkriti možnosti za njihovo uporabo pri zdravljenju depresije in anksiozne motnje.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Matjaz
# 15.04.2016 ob 11:49
Izredno dolgo je za to ''odkritje'' potreboval mainstream. Dogmatizem, ''vojna proti drogam,..'' ima svojo ceno. Kot pravijo, par ur z ayahuasco, ali 10 let psihoterapije. Nasploh psihedeliki, bi morali biti (vsi) legalni, mogoče močnejši z prisotnostjo zdravnikov,...
dobersex
# 15.04.2016 ob 07:11
To je jasno že vsaj 40 let. Znanstveniki so to upoarbljali in delali te poskuse:Seveda pa je v "drugačnih" stanjih zavesti pomembno, da vemo, da smo varni. Če gremo na "potovanje" z veliko strahu nas bo zagotovo nekdo preganjal.

SrMaček
# 15.04.2016 ob 09:33
Torej postaneš enoletni otrok, ki se šeče uči razlikovati med "jaz" in "svet".

Malo nerodno si se izrazil...dualnosti se ne nauči, pač pa sprejme to iluzijo.

Torej bi lahko LSD poimenovali tudi za zdravilo, ki skozi spoznanje zdravi to motnjo dojemanja sebe in okolice.

Vse je eno! Tudi ti in jaz ;-)
Whitetrasher
# 18.04.2016 ob 11:52
Kdor ne proba ne ve!
ishgilliath
# 18.04.2016 ob 11:47
Hm, v originalnem članku piše, da so bile doze za prostovoljce v raziskavi 75 mikrogramov, kar je nekoliko pod standardno dozo in vsaj po mojem mnenju PRECEJ premalo, da bi se dejansko dalo doživieti out-of-body experience, kar naj bi sicer tudi bil eden izmed namenov raziskave... Drugače pa z izjemo ljubkih nmr slikic nič posebno novega.
dobersex
# 15.04.2016 ob 12:04
dobersex
# 15.04.2016 ob 12:20
Dr. Rick Strassman je delal poskuse na pacientih z DMT. Substanca je prisotna v živih organizmih.

Njegov "pacient " je opisal doživljanje tako:
Partizan Miha
# 15.04.2016 ob 23:40
:)
sumljivac
# 15.04.2016 ob 09:45
sem najprej mislil, da piše LDS, hahha, ta bi bla ja.
galoper
# 17.04.2016 ob 10:22
Podobno stanje ustvarimo s ponavljanjem, stanje se pojavi prej ali slej, odvisno sugestibilnosti oseb. Zato bi morali prepovedati ponavljanje sugestibilnih vprašanj - izjav med zaslišanji na sodiščih
Partizan Miha
# 15.04.2016 ob 23:39
Po zaužitju LSD-ja se pretok podatkov v možganih poveča

To je tako, kot, da bi šel iz analogne linije na optiko. Zna biti zanimivo, čeprav tega nikomur ne priporočam.
eMZe
# 14.04.2016 ob 23:24
Torej postaneš enoletni otrok, ki se šeče uči razlikovati med "jaz" in "svet".
Kazalo