Izkoriščanje redkih in dragocenih kovin se seli v vesolje. Foto: deepspaceindustries.com
Izkoriščanje redkih in dragocenih kovin se seli v vesolje. Foto: deepspaceindustries.com

Podjetje Deep Space Industries je po poročanju BBC-ja razkrilo svoje načrte glede iskanja redkih kovin na asteroidih. Podobne načrte je lani razkrila tudi družba Planetary Resources, ki sta jo finančno podprla tudi ustanovitelj Googla Larry Page in filmski režiser James Cameron.

Zagovorniki rudarjenja v vesolju trdijo, da bi lahko šlo za posel, vreden več bilijonov dolarjev. Toda številni znanstveniki so precej skeptični glede tovrstnih idej.

Deep Space Industries namerava v vesolje poslati floto vesoljskih plovil, ki naj bi iskala rudnine po vesoljskih skalah v našem osončju. Vesoljska plovila, ki so jih poimenovali kresničke, bodo sestavljena iz cenenih CubeSat komponent (Gre za tehnologijo, ki se uporablja za izdelavo raziskovalnih minisatelitov s prostornino enega litra). Okoli 25 kilogramov težka plovila pa nameravajo v vesolje izstreljevati skupaj z večjimi komunikacijskimi sateliti, kar naj bi precej pocenilo projekt.

Prvo kresničko naj bi na izvidniško, dva- do šestmesečno pot v vesolje poslali že leta 2015. Pozneje pa nameravajo v vesolje poslati tudi večja robotska plovila, imenovana Kačji pastirji, ki bi iz vesolja na Zemljo prinesla prve vzorce rudnin. Kačji pastirji bodo potovali po vesolju dve do štiri leta, na ciljnih asteroidih pa naj bi nakopali do 70 kilogramov materiala.

Rudarjenje v vesolju naj bi spodbudilo vesoljsko industrijo
Izvršni direktor Deep Space Industries David Gump je poudaril, da bi redke kovine z asteroidov lahko spodbudile razvoj vesoljske industrije. "Vsako leto je v bližini Zemlje odkritih več kot 900 asteroidov. Lahko bi postali to, kar je v prejšnjem stoletju pomenil Iron Range v Minessoti za avtomobilsko industrijo v Detroitu," je pomen asteroidov slikovito opisal Gump.

Konkurenčna družba Planetary Resources pa namerava v vesolje poslati več orbitalnih teleskopov, s pomočjo katerih nameravajo odkrivati primerne asteroide, na katerih bi bilo mogoče najti številne dragocene rudnine, kot so zlato, platina in druge redke kovine. Na nekaterih pa naj bi bila celo zmrznjena voda, ki bi jo lahko uporabljali za izdelavo pogonskega goriva za plovila.

Kljub domnevno velikim količinam dragocenih kovin na asteroidih pa so številni znanstveniki precej skeptični glede stroškovne učinkovitosti vesoljskega rudarjenja. Napovedana Nasina misija, s katero bodo skušali z asteroida na Zemljo prinesti 60 gramov materiala, bo namreč stala kar milijardo dolarjev.

Foto: deepspaceindustries.com