Znanost in tehnologija
Google+ so zagnali leta 2011 z namenom konkurence družbenemu omrežju Facebook, a so bili pri tem neuspešni. Foto: Reuters

Dodaj v

Po zlorabi zasebnih podatkov ukinitev storitve Google+

Za napako vedeli od marca letos
9. oktober 2018 ob 13:33
San Francisco - MMC RTV SLO, STA

Podjetje Google bo zaradi programskega hrošča, ki je izpostavil podatke pol milijona uporabnikov tretjim osebam, ukinilo Google+, kar bodo občutili predvsem uporabniki sistema android na telefonih.

Zaradi ranljivosti so imele tretje stranke dostop do imena, naslova elektronske pošte, poklica, spola in starosti uporabnikov. Googlu sicer ni uspelo točno določiti kroga prizadetih uporabnikov.

Po poročanju Wall Street Journala so na Googlu vedeli za "težavico" vse od marca letos, a niso ukrepali. Podjetje je v izjavi za javnosti sporočilo, da se jim dogodek "ni zdel dovolj resen, da bi o njem seznanili javnost".

Delnice Googlovega krovnega podjetja Alphabet so sicer od razkritja padle za 1,23 odstotne točke, Google pa bo storitev še naprej nudil podjetjem, ki že uporabljajo Google+, za interno komunikacijo.

Kršitev nove zakonodaje GDPR
V Evropski uniji je maja začela veljati splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR), po kateri so podjetja dolžna obvestiti vpletene, če so bili njihovi osebni podatki izpostavljeni ali zlorabljeni. Ali bo Google zaradi v ponedeljek razkrite ranljivosti podvržen pregledu, ni jasno.

V izjavi je Google zagotovil, da težava ni bila dovolj resna, da bi o njej obvestili javnost. Njihova pisarna za zasebnost in zaščito podatkov je pregledala zadevo in med drugim ugotovila, da ni bilo resnih dokazov o zlorabi podatkov. "Naša služba za zasebnost podatkov je zadevo obravnavala, preučila, kakšno število podatkov je bilo vpleteno in ali bi lahko o njej obvestili točno določene uporabnike, ali so dokazi o napačni uporabi in ali bi lahko razvijalci programov ali uporabniki ravnali drugače ... Nič od navedenega ni bilo izvedljivo," so sporočili po pisanju BBC-ja.

Manj aplikacij z dostopom do podatkov
Odkritje napake bo imelo vpliv na uporabnike sistemov android na pametnih telefonih. Uporabniki bodo imeli zdaj večjo svobodo pri določanju podatkov, do katerih bodo imele dostop aplikacije. Predvidevajo, da bo imelo manj aplikacij dostop do seznama klicev in podatkov o sporočilih sms.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
Hope
# 09.10.2018 ob 16:37
ne bo škode z ukinitvijo, sodeč pi komentarjih večina niti ne loči med Google, Google+, Gmail, Chrome...
KristusoveGate
# 09.10.2018 ob 15:58
Naj še Facebook lepo izbrišejo
SMERŠ
# 09.10.2018 ob 17:23
pa kdo sploh uporablja google+?
audiac
# 09.10.2018 ob 16:00
80% Firefoxa financira Google.Pa tudi tvoj iskalnik (ne brskalnik) je verjetno itak Google.Zelo težko jim pobegneš.Google in Windowse lahko po prstih (kar se tiče nadzora) udari verjetno samo skupna akcija EU.Na to lahko s trenutnimi poslanci in politično voljo v Bruslju zaenkrat mirno pozabimo.Pa še potem ni vse tako enostavno.
HOR
# 09.10.2018 ob 14:43
Kar se tiče zlorab bi morali ukinit kar Google in vse ostale glavne igralce v branži ampak so že preveliki, da bi lahko propadli...
Bivši uporabnik
# 09.10.2018 ob 20:04
pa kdo sploh uporablja google+?

ideja ni bila slaba, samo pač niso bili prvi. to, kam se je odpeljal fb, pa je čista grozljivka. oz je grozljivo to, da gre vse ostalo (ios, winsi itd itd) po istem kopitu naprej.
namensko upočasnjevanje sistema, baterij, kopiranje praktično celega sistema ob posodobitvah, ukinjanje podpore oz bolje rečeno zaklepanje hardwerju, starejšim od 2 let itd itd.
resno sprašujem: evropa, naredi alternativo, v čem je problem. lahko začnemo pri brskalniku (obstoja s strani francozov recimo alternativa googlu, pobrskajte).
penzl
# 09.10.2018 ob 13:48
Zaradi ranljivosti so imele tretje stranke dostop do imena, naslova elektronske pošte, poklica, spola in starosti uporabnikov. Googlu sicer ni uspelo točno določiti kroga prizadetih uporabnikov.
Po poročanju Wall Street Journala, so na Googlu vedeli za "težavico" vse od marca letos, a niso ukrepali. Podjetje je v izjavi za javnosti sporočilo, da se jim dogodek "ni zdel dovolj resen, da bi o njem seznanili javnost".


Itak. Dobro če ni dejansko šlo za namenski backdoor, zdaj pa izvajajo samo damage control, ko je prišlo do razkritja.
Bivši uporabnik
# 10.10.2018 ob 03:59
Imam Gmail in ne morem več prejemati e-poštnih sporočil, če ne zakupim prostora. Mene zanima kako naj to razložim vsem tistim ki mi pošiljajo pošto........ In dokumente.......

kaj ste mislili, da bo zastonj vse? no, dali ste itak že praktično vse, ker vedo praktično vse o o vas in to bodo konkretno vnovčili, tako ali drugače, oz so že zdavnaj.
poslovni mejl vezat na googel vezat tudi ni ravno ne vem kako dobra ideja, tistih 15 giga hitro zafilaš z driveom, mejli, videi ipd (seštevajo se vsi so vsi podatki iz vseh platform skupaj). ostane pač brisanje, ali pa jasno zakup oblaka. če še niste pogruntali, kakšno leto nazaj so šli več ali manj vsi ameriški ponudniki na poslovanje z rentami oz so v to prisili uporabnike, od adoba, autodeska, gugla itd itd. softwer se ne več kupuje, ampaj se ga renta. to je zame idiotsko, sploh pri takih cenah. je dovolj alternative, tako da drugim nosim denar, hvala lepa.
oleander_in_pes
# 09.10.2018 ob 20:36
Pardon, hotel sem reči, da ni potrebe po kakšni evropski različici softverskega velikana Microsoft.
oleander_in_pes
# 09.10.2018 ob 20:34
Jaz imam na stari mašinci nameščen Knoppix linux.
Mimogrede, zdaj so tudi Britanci za javno upravo sklenili uporabljati Linux.
Če se ne motim, ga uporabljata tudi javni upravi Avstrije in Danske.
Nobene potrebe ni po alternativi Windowsov.
mb128
# 09.10.2018 ob 21:18
Uf kaj vse pride na dan! A bodite brez skrbi kmalu bo to aplikacijo zamenjala aplikacija Google-!
Mimogrede. A ste lastniki tistih telefonov, ki se lahko odklene s pomočjo prstnega odtisa in ne vem že s pomočjo česa že pomislili da tako dajete t.i. tretjim osebam, razumi Nsa ipd. še kaj več kot to kdo ste ipd.?!
oleander_in_pes
# 09.10.2018 ob 19:11
Zanimivo, po eni plati je EU Googlu nabila visoko kazen, po drugi plati pa Google v Evropskem parlamentu prireja dogodke s kosili na svoje stroške, EU pa v okviru digitalnega opismenjevanja državljanov celo financira izobraževalne projekte, kjer udeležence, ponavadi ljudi, ki še niso vešči uporabe računalnikov, telefonov ipd. poučujejo izključno o uporabi Googlovih storitev in nekaj malega o Windowsih.
Rocknrolla
# 11.10.2018 ob 10:04
Hope - ne bo škode z ukinitvijo, sodeč pi komentarjih večina niti ne loči med Google, Google+, Gmail, Chrome...

Točno tako, vzel si mi iz ust... In te isti osebki najbrš komenterajo tut kriptovalute, u bistvu pa sploh ne vejo kaj je razlika med Google+ in Firefox...
Šaus
# 10.10.2018 ob 00:29
Iskanje z googlom je postalo samoumevno in konkurenca nima za burek, čeprav je tu pa tam uporabna. Monopol vedno propade. Kdaj se bo to zgodilo googlu?
Lluka
# 09.10.2018 ob 13:44
Mene bolj zanima kdaj bo dobil naš poštar kakšnega hrošča....
Rocknrolla
# 11.10.2018 ob 10:19
Kako lahko zafilaš poštni predal na mailu? Imam Gmail od samega začetka, ko je bil potreben še invajt za Gmail, ko je bilo na začetku, za tiste čase OGROMNIH 1Gb inbox prostora... Do danes še nism zbrisu emaila in mam cca 55% zafilan inbox... Še si pa pošiljate filme na email??? pol vam pa ni pomoči... Pa vse tiste JUNK emaile z ppt-ji, tega vidt ne morm... In nekdo je omenu da ima Gmail za poslovni email... A se sploh zaveda kakšn amater izpadeš v poslovnem svetu, če navedeš za poslovni email Gmail... V ZDA sploh nočjo poslovati z osebki, ki navajajo gmail kot svoj poslovni email... Glede na to da pri gostovanju poleg domene dobiš tut email, tega enostavno ne morm razumet...
Bivši uporabnik
# 10.10.2018 ob 03:45
Pardon, hotel sem reči, da ni potrebe po kakšni evropski različici softverskega velikana Microsoft.

zakaj ne? zakaj mora bit vse windows/mac/ ameriško?

za začetek
https://www.qwant.com/
m72
# 09.10.2018 ob 23:58
"resno sprašujem: evropa, naredi alternativo, v čem je problem. lahko začnemo pri brskalniku (obstoja s strani francozov recimo alternativa googlu, pobrskajte)."

Imaš tudi Yandex.
pobrisan
# 09.10.2018 ob 15:10
HOR

Kar se tiče zlorab bi morali ukinit kar Google
--------------

Google maps so zakon.
Bivši uporabnik
# 11.10.2018 ob 11:40
Fotografije boš imel itak na računalniku z aplikacijo Google Foto, ki pa ne zaseda prostor v google računu.

ok, samo treba se vprašat, za kaj bodo potem te fotografije ponucate oz so sigurno ponucane (sploh če govorimo o poslovni uporabi, če vam osebni podatki ne pomenijo kajd dosti).
da ne govorim recimo o tem, da razen sken aplikacije (ki itak avtomatsko povežejo vse cloud račune ipd, ponavadi tudio na tak način, da niti izklopit ne moreš čisto zadeve) vržejo zadeve notri itd itd.
smo že malo pozabili na osnove..
Bivši uporabnik
# 11.10.2018 ob 11:35
Če nimaš lastni poštni strežnik boš pri ponudnikih vedno nekje trčil ob mejo, ko bo treba kaj povečati, to pa je vedno za doplačilo....
Tako da google ni nikakršna izjema....


sej se ne gre za to ;)
Homer.
# 10.10.2018 ob 21:01
@izo
Če nimaš lastni poštni strežnik boš pri ponudnikih vedno nekje trčil ob mejo, ko bo treba kaj povečati, to pa je vedno za doplačilo....
Tako da google ni nikakršna izjema....
Homer.
# 10.10.2018 ob 20:58
@mojenovoime
Malo razuma in čiščenja smeti, pa bo vse delalo.
Predvsem izklopi sinhronizacijo fotografij preko google drive.
To ti zasede ogromno prostora v google drive, prostor pa se deli skupaj s pošto.
Fotografije boš imel itak na računalniku z aplikacijo Google Foto, ki pa ne zaseda prostor v google računu.
Homer.
# 10.10.2018 ob 20:50
Ravnokar skočil na Google+ in vidim da dela.
Sicer zadevo ne uporabljam in ne vem če ima polno funkcionalnost.
Kakorkoli, funkcionira!
Hopi
# 09.10.2018 ob 23:36
audiac: ob 16:00
80% Firefoxa financira Google.Pa tudi tvoj iskalnik (ne brskalnik)
je verjetno itak Google.
---------------------
Le, da Firefox ne meče ven znane in neznane Medije, kot pa jih
Google brskalnik.

Ne vem, če lahko na Googlu bereš The Washington Times,
Public Intelligence Blog...

Ravno v "Public Intelligence Blog" je, zaradi teh brisanj medijev
(in uvajanja drugih Cenzur), ZDA obveščevalna izumila izraz
"GoogleGestapo"!
firtoh
# 09.10.2018 ob 14:57
Ne uporabljam Google +.
Moj brskalnik je Firefox
mojenovoime
# 09.10.2018 ob 15:59
Imam Gmail in ne morem več prejemati e-poštnih sporočil, če ne zakupim prostora. Mene zanima kako naj to razložim vsem tistim ki mi pošiljajo pošto........ In dokumente.......

Resno, država bi morala tu ukrepat. Vsak ma svoj domači naslov, e naslovi so pa odvisni od komercialnih ponudnikov. To ni normalno in ni v redu!
Kazalo