Obvestilo o blokadi je videti, kot da bi ga poslala slovenska policija. A že malo podrobnejši pogled pokaže, da je besedilo slabo prevedeno. Foto: Policija
Obvestilo o blokadi je videti, kot da bi ga poslala slovenska policija. A že malo podrobnejši pogled pokaže, da je besedilo slabo prevedeno. Foto: Policija
Slovenska policija opozarja na spletni virus

V obvestilu so namreč uporabljeni grafični in besedni znaki slovenske policije, ki uporabnika zavajajo, da gre za policijsko obvestilo, opozarjajo na GPU-ju in dodajajo, da tovrstnih obvestil nikakor ne pošiljajo, temveč gre za po svetu že znano in dokaj razširjeno virusno okužbo.

Nacionalni odzivni center za omrežne incidente SI-CERT je na svoji spletni strani objavil navodila za vse uporabnike, ki so postali žrtev okužbe z zlonamernim programom Ukash.

Policisti pri tem pojasnjujejo, da uporabnik svoj računalnik običajno okuži s pregledovanjem okuženih spletnih strani, predvsem tistih z neprimerno vsebino (npr. ogledovanjem fotografij in videoposnetkov na raznih pornografskih spletnih straneh). Z virusom okužen računalnik nato uporabniku prikaže sporočilo o blokiranju računalnika in uporabniku onemogoči njegovo uporabo.

Iz same vsebine, ki kroži v slovenskem jeziku, je razvidno, da gre za pomanjkljiv prevod besedila, najverjetneje opravljen s samodejnim prevajalnikom, so na GPU-ju še zapisali v sporočilu za javnosti in dodali, da so zavajajoče in napačne tudi navedbe členov in kazni, ki naj bi izhajale iz slovenskega kazenskega zakonika, "saj tovrstne dikcije v navedenih členih tega zakona ne obstajajo".

Kako je videti celotno "obvestilo", lahko pogledate tukaj.

Uporabnikom sicer policija svetuje, da ne nasedajo takim obvestilom in ne plačujejo za odblokiranje, da uporabljajo licenčno programsko opremo in protivirusne programe ter te redno posodabljajo. Priporočajo tudi redno zamenjavo ter varovanje uporabniških imen in gesel za dostop do različnih spletnih storitev (npr. e-pošta, družbena omrežja, e-bančništvo ipd.).

Če uporabniki kljub vsemu prejmejo kakšno tako obvestilo, naj bodo pozorni pri obvestilih v slovenskem jeziku, saj gre pogosto za napačne prevode, iz katerih je razvidno, da so narejeni s pomočjo aplikacij za samodejno prevajanje.

Slovenska policija opozarja na spletni virus