Polet prek Tihega oceana bi moral trajati šest dni. Foto: EPA
Polet prek Tihega oceana bi moral trajati šest dni. Foto: EPA
false
Letalo upravlja švicarski pilot Andre Borschberg. Foto: EPA

Švicarski pilot Andre Borschberg je imel namen leteti od Kitajske do Havajev, v zraku pa je bil že 36 ur, preden je bil prisiljen letalo preusmeriti na Japonsko. Celoten polet bi sicer moral trajati šest dni. Ekipa bo tako na Japonskem čakala na ugodnejše vreme, preden bo ponovila poskus.

Eksperimentalno plovilo solar impulse je prekrito s 17.000 sončnimi celicami, namen projekta pa je obleteti planet zgolj s pomočjo sončne energije. Letalo je pot začelo marca v Abu Dabiju. Prav prelet Tihega oceana pa bo najtežji preizkus tega, kot poroča BBC, epskega potovanja.

Letalo je na Kitajskem več kot mesec dni čakalo na ugodne vremenske razmere za nadaljevanje poti. Potrebni namreč niso le pravi vetrovi, ampak tudi jasno nebo čez dan, da lahko celice vpijejo dovolj energije in tako omogočijo polet ponoči.

V soboto so meteorologi ekipe solar impulsa menili, da se je odprlo primerno vremensko okno, zgodaj v ponedeljek pa je bil že napovedan začasen pristanek. Pilot je bil namreč le nekaj ur oddaljen od točke brez vrnitve, točke, na kateri bi bil od kopnega preveč oddaljen, da bi se lahko vrnil. Tako bi moral v težavah pilot izskočiti v ocean, to pa je bilo tveganje, za katerega je ekipa verjela, da ga ni vredno sprejeti, poroča BBC.

Letalo je že podrlo rekord
Letalo je sicer preletelo že več kot 3.000 kilometrov v okoli 40 urah, to pa je že najdaljši polet, ki ga je - tako glede razdalje kot trajanja - kadar koli izvedlo kakšno letalo na sončni pogon.

Ekipa sicer nima časa na pretek. Na svoji poti okoli sveta mora letalo namreč preleteti Ameriko in nato še Atlantski ocean pred začetkom vrhunca sezone hurikanov avgusta. Skupaj naj bi pot okoli sveta letalo opravilo v 12 etapah oziroma okoli 25 dneh.