V vesolje bo poslano tudi sporočilo, da želimo Zemljani deliti sanje o prihodnosti z drugimi živimi bitji. Foto: RTV SLO
V vesolje bo poslano tudi sporočilo, da želimo Zemljani deliti sanje o prihodnosti z drugimi živimi bitji. Foto: RTV SLO

www.HelloFromEarth.net svojim uporabnikom ponuja možnost, da v vesolje pošljejo kratka telefonska sporočila SMS.

Od danes do 24. avgusta tako lahko vsi, ki si želijo izkušnej zunaj Zemlje, obiščejo omenjeno spletno stran, s pomočjo katere lahko v vesolje posredujejo SMS v doližini 160 znakov. Sporočilo bo preneseno na najbližji Zemlji podoben planet izven sončnega sistema, imenovan Gliese 581d, na katerem bi lahko obstajalo življenje.

Sporočila na cilju čez 20 let
Upravitelji avstralske spletne strani pričakujejo, da bi SMS-sporočila lahko na planet prispela v 20 letih in dodajajo, da ni zagotovila za kakšen odziv. "To bo kot sporočilo v steklenici, poslano med zvezde. Tisto, kar je zanimivo, ni le to, ali tam 'kdo posluša', temveč, kaj bo javnost porekla na inteligentno življenje na drugem planetu," je zatrdil glavni govorec v okviru projekta Wilson da Silva.

"'Pozdrav z Zemlje' je naš način predstavljanja znanosti kot tiste, ki omogoča, da nemogoče postane mogoče. Bili smo na Luni, zdaj pa lahko govorimo zvezdam," je dodal.

Projekt izplejan v sodelovanju z Naso
Pojasniti velja še, da bodo SMS-sporočila v vesolje posredovana iz komunikacijskega centra v Canberri (Canberra Deep Space Communication Complex), in sicer v intenzivnem sodelovanju z ameriško vesoljsko agencijo Nasa. Projekt je del avstralskega tedna znanosti, ki slavi dosežke znanosti in poudarja, kako pomembno se je zavedati njenega pomena.