Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Slovenija kršila arbitražni sporazum
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 66 glasov Ocenite to novico!
Hrvaška, Slovenija
Hrvaška je od sporazuma odstopila, a arbitražni postopek se nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
NPU
Nacionalni preiskovalni urad se z zadevo še ukvarja; ovadba je bila nazadnje dopolnjena februarja. Foto: BoBo
Drenik
Simona Drenik je bila po aferi premeščena na pravosodno ministrstvo. Po besedah Erjavca premestitev z afero ni bila povezana. Foto: MMC RTV SLO
PCA - Stalno arbitražno sodišče v Haagu
Arbitražno sodišče, ki rešuje mejni spor med Slovenijo in Hrvaško, je konec prejšnjega meseca objavilo delno sodbo, v kateri je navedlo, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum, vendar pa kršitve niso tako hude, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo neodvisno in nepristransko sprejeti končne razsodbe. Foto: Reuters
       V SLS-u smo nasprotovali arbitražnemu sporazumu in se odločno zavzemali, da bi Slovenija podprla vstop Hrvaške v Evropsko unijo pod pogojem, da bi se Hrvaška najprej umaknila iz zasedenih delov slovenskega ozemlja in morja in da bi prenehala s prizadevanji, da Sloveniji odvzame teritorialni dostop do odprtega morja. Teritorialni dostop do mednarodnih voda je za Slovenijo kritičnega strateškega pomena zato nikakršen kompromis glede tega vprašanja za Slovenijo ni sprejemljiv. Kljub neodgovornemu tveganju, da izgubimo stik z odprtim morjem, smo, ko so se volivci na referendumu odločili za arbitražo, povedali, da spoštujemo voljo ljudstva. Kasneje je prisluškovalna afera zamajala naša pričakovanja, da bodo vsi postopki izvedeni profesionalno.       
 SLS

Dodaj v

Prisluškovanje ob arbitraži: NPU vložil kazensko ovadbo

Erjavec: Upam, da ni kdo iz Slovenije
17. marec 2017 ob 06:42,
zadnji poseg: 17. marec 2017 ob 10:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Preiskovalni postopek zaradi prisluškovanja ob arbitražnem postopku se počasi premika naprej. NPU je vložil in nedavno dopolnil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca.

Leta 2015 so prek hrvaških medijev in politiko v javnost pricurljali prisluhi pogovorov med takratnim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem pri arbitražnem sodišču in takratno slovensko agentko Simono Drenik. Njuni telefonski komunikaciji je nekdo prisluškoval (najmanj) 5. novembra 2014 in 11. januarja 2015. Razkrita vsebina je pokazala, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum, po oceni Hrvaške tako hudo, da je sosednja država od postopka enostransko odstopila.

Kaj počnejo slovenski organi pregona
Poleg številnih drugih vprašanj (o politični odgovornosti, ravnanju slovenskih predstavnikov, usodi postopka itd.) se je odprlo tudi vprašanje, kdo je Sekolcu in Drenikovi dejansko prisluškoval. Prisluhi brez odredbe sodišča so kaznivo dejanje. Takrat je stranka SLS oznanila, da je podala predlog za začetek kazenskega postopka proti neznanim storilcem zaradi nezakonitega prisluškovanja in zvočnega snemanja. Na MMC-ju smo preverili, na kateri stopnji je postopek.

"Zaupamo, da po vložitvi kazenske ovadbe pristojni organi delajo vse, kar je v njihovi pristojnosti, da odkrijejo storilca ali storilce. Vendar žal nimamo podatkov o tem, kaj se trenutno dogaja s postopkom, ker se podrobnosti preiskav, ki so v teku, ne razkrivajo," so sporočili s SLS-a.

"Zaradi zaupnosti zadeve, o kateri poizvedujete, vam podatkov ne moremo posredovati," je odgovorila Erika Repovž, svetovalka za odnose za javnostmi na vrhovnem državnem tožilstvu.

Malo bolj zgovorni so bili na generalni policijski upravi. Pojasnili so, da je Nacionalni preiskovalni urad leto po samem dogodku, maja 2016, na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podal kazensko ovadbo po 137. členu kazenskega zakonika, torej zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičenega prisluškovanja in zvočnega snemanja. A osumljenca takrat očitno niso identificirali, saj je bila ovadba podana proti neznanemu storilcu. Je pa bila ovadba z dodatno zbranimi obvestili dopolnjena prejšnji mesec.

Na druga vprašanja generalna policijska uprava ni odgovorila zaradi varstva osebnih podatkov. Predstavnik policije za odnose z javnostmi Drago Menegalija je povedal le, da so preiskavo začeli na podlagi prejetih naznanil.

SLS je kazensko ovadbo vložil tudi po 139. in 260. členu, torej zaradi kršitve tajnosti občin in izdaje tajnih podatkov – a ti dve kaznivi dejanji v postopku očitno nista obravnavani.

Tudi na ministrstvo za zunanje zadeve smo naslovili vprašanja, kaj so do zdaj storili za odkritje krivca. Naknadno so se odzvali s sporočilom, da kazenske ovadbe niso podali.

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Branko Grims (SDS) je lani izjavil, da je obširna policijska preiskava potekala prav proti Drenikovi in da je med preiskovanimi možnostmi tudi ta, "da pogovor ni bil naključje".

Ugibanja, namigi, neimenovani viri
V odsotnosti izsledkov, ki bi jih zagotovila pravna država, so vzniknila še številna ugibanja in namigi, kdo bi lahko stal za prisluškovanjem. Sprva so slovenski mediji kot najverjetnejšega storilca poudarjali hrvaške obveščevalce, kar pa so hrvaški mediji v svojih pisanjih zavračali.

Novembra lani pa je slovenski ustavni sodnik Mitja Deisinger zatrdil, da mu je hrvaški kolega Mato Arlović predal slednjo informacijo: prisluhe so Hrvaški priskrbele ZDA, da bi disciplinirale Slovenijo zaradi vse toplejših odnosov z Rusijo. Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani je navedbe takoj zanikalo, še nekaj mesecev poprej pa je takšne domneve z "ne, absolutno ne" zavrnil ameriški diplomat Hoyt Yee.

Portal 24ur je decembra navajal anonimne vire, ki so zatrjevali, da so Sekolca in Drenikovo posneli člani nemške obveščevalne službe BND, pri početju pa naj bi "tesno sodelovali" z Američani. To naj bi po poročanju Dnevnika potrdili nekateri agenti Sove. Več slovenskih in hrvaških medijev pa je kot "glavnega" za razkritje pogovorov izpostavilo Dragana Lozančića, tedanjega vodjo hrvaške varnostno-obveščevalne agencije Soa.

Tuji obveščevalci v okviru zakonodaje domače države povsem legalno izvajajo prisluškovanja drugim državam.

Erjavec: Upam, da ni kdo iz Slovenije
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je novembra za Odmeve izrazil upanje, da za prisluškovanjem ne stoji kdo iz Slovenije. To domnevo so večkrat poudarili na parlamentarni komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Član komisije Matej Tonin (NSi) je denimo ocenil, da je Sekolec prostovoljno ali pod prisilo sodeloval s hrvaškimi obveščevalci in da nas je "Hrvaška v tem primeru nadigrala".

Nadalje je Grims, tudi član komisije, zatrdil, da je Sekolec nekdanji član Udbe in s tem nikakor ne brez obveščevalnih izkušenj, zato se na takšne prisluhe ne bi smel ujeti. "Če so bili na ministrstvu za zunanje zadeve opozorjeni, da gre za zadevo, kjer se vsesplošno prisluškuje, kako lahko potem nekdo, kot je Sekolec, ki ima tako dolge in bogate izkušnje na tem področju, naredi tako hudo napako, razen če gre za kaj drugega," je dejal. Nekdanji šef Sove Damir Črnčec pa je zastavil vprašanje, zakaj Sekolec ni uporabil kriptirane komunikacije.

Ostaja tudi možnost, da je v komunikacijo vdrl kdo tretji in nato pridobljeno posredoval ali prodal naprej. To je predstavil nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar.

Postopek se nadaljuje
Arbitražno sodišče nadaljuje z razsojanjem mejnega spora; kljub hrvaškemu enostranskemu izstopu, ki je naletel na kritike tudi pri Evropski komisiji. Ali bo Hrvaška spoštovala ali bila primorana spoštovati končno odločitev, pa je drugo, tudi še odprto vprašanje.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
sarko-sarko
# 17.03.2017 ob 06:58
zanima me, ali sta Sekulec in Drenikova bila kazensko ovadena ...
Celt
# 17.03.2017 ob 06:46
Hitri in učinkoviti kot strela...
Lahko smo ponosni na našo državno upravo (sarkazem ON). :LOL
GUESS
# 17.03.2017 ob 07:05
Hipotez je torej ogromno, možnosti za sanacijo zadeve pa manj. Neumno je, da je Slovenija izpadla nekredibilna po obtožbah "partnerja", ki vpije PRIMITE TATU, sam pa še veliko bolj rovari. Pri vsej zadevi pa je več kot jasno, da bi Hrvati prej ali slej našli že kakšen drug izgovor za odstop od arbitraže (kar pravzaprav niti ne morejo), kar zmanjšuje pomen prisluškovanja.

Hrvaški arbiter je pa kar mesece dolgo spal na veleposlaništvu CRO press (ob očitkih, da arbitri ne bi smeli imeti kontaktov s svojimi diplomati)
bb33
# 17.03.2017 ob 07:11
v prvi vrsti bi morala odgovarjati te dva akterja, ki sta se to veselo pogovarjala po telefonu, to je popolnoma jasno. Sicer pa je tole bol "show" za rajo.....
Homer.
# 17.03.2017 ob 07:20
In po dveh letih podali kazensko ovadbo proti neznani osebi.....
Skoraj svetlobna hitrost.....
amigo
# 17.03.2017 ob 07:05
Lahko smo mirni. Naši organi delajo. Sicer počasi, pa vendarle. Rezultati pa bodo nula.
amigo
# 17.03.2017 ob 07:39
Sekolec je pobral denar in nekam poniknil. A ni to več kot sumljivo?
pek
# 17.03.2017 ob 07:37
Najprej bi morali zapreti oba, ki sta se pogovarjala, čeprav se ne bi smela.
Homer.
# 17.03.2017 ob 07:18
Vau!
Po enem letu so ugotovili, da je nekdo prisluškoval!
andreas
# 17.03.2017 ob 07:41
Z afero, ali brez nje, hrčki tako ali tako niso nikoli imeli namena spoštovati kar koli, kar bi vsaj malo dišalo po kompromisu ali bohobvari po njihovem slabšem 'iz plenu' na arbitraži.
Kdor jih ne pozna, tega seveda ne bo razumel.
S hrčki se ne da normalno dogovarjat, že stoletja to dobro ve cel Balkan, le naši polutiki se delajo blesave. Ali pa to so.
Krimsky
# 17.03.2017 ob 07:09
Kaj pa če je prisluškoval kdo od velikih igralcev na sceni ... npr. NSA?
~
Lahko nek mali vrabec, ki so mu že zdavnaj prirezali peruti (z odvzemom nacionalne valute, suverene denarne politike in integracijo v nadnacionalno španovijo) toži jastreba?
Jasno, da ne more. Jastreb ima namreč na razpolago še številna druga orodja za pokoravanje ... lahko vrabcu zniža bonitetno oceno tja nekam v poden ...
~
Največ, kar vrabec sploh lahko stori, je to, da spozna, da je vrabec ...
... in da igranje po pravilih jastreba ni v njegovem interesu ...
tupamaross
# 17.03.2017 ob 07:16
Vsekakor je prvo nujno ugotoviti kdo od vpletenih ima
na Hrvaškem vikend, hišo, apartma, jahto..., da se tudi
doma zadeva reši. Apartma, hiša, jahta... ni nujno, da se
glasi na njegovo ime. Lahko so lastniki družinski člani,
tašče, tasti...

Slovenija je prepredena z Hrvaškimi vohuni, ki na Hrvaškem
imajo vile, vikende, apartmaje, jahte...
gre888
# 17.03.2017 ob 07:10
A res kdo verjame, da to ni bilo dogovorjeno. Očitno je, da takšno stanje odgovarja politiki. Vedno lahko preusmeriš pozornost in vpiješ, da so Hrvati krivi za vse naše težave in oni lahko počnejo isto. Koliko bolj razvitih držav ima tudi nerazrešena mejna vprašanja pa se s tem ne ukvarjajo. Pač je treba dat narodu kost za glodat, da ti ne gleda pod prste pri migrantih, bankah, državnih podjetjih, davkih, zdravstvu, drugi tir, TEŠ6...................................
..
pravaresnica123
# 17.03.2017 ob 07:18
Pa saj gre za znanega storilca! Zakaj sprenevedanje in metanje predvolilnih bombončkov?
Janezski
# 17.03.2017 ob 11:07
Simona Drenik je bila po aferi premeščena na pravosodno ministrstvo.

To je dobila za nagrado? Katastrofa, kako so pri nas javni zaščiteni!
V normalnih državah še za ceste pometat ne bi dobila šihta.
OMNIC
# 17.03.2017 ob 07:33
Nautilus - imenitno!
Janezski
# 17.03.2017 ob 11:06
A tadva modela, Sekolc in Drenikova pa bosta prejemala še naprej dodatek na uspešnost?
amigo
# 17.03.2017 ob 07:45
Iz e-mailov, ki jih je objavil WIKIleaks je razvidno, da smo morali Hrvaško pustiti v EU, ker je na nas pritiskala Clintonova, tedaj zunanja ministrica ZDA. Hrvatje so v sodelovanju s CIO dobavili glavorezcem v Siriji za 200 milijonov Eur orožja.
NAUTILUS
# 17.03.2017 ob 07:26
SOKOL, KONJ IN CESAR

Lov s sokoli, sokolarstvo,
v srednjeveškem je barbarstvu
v kraljestvih in cesarstvu
časten bil za vse vladarstvo.

Cesar, ki je lov prirejal,
nosil se je miroljubno,
ne vedoč, da bo pogubno,
vse kar lovcem bo odrejal.

Imel je pravo cesar mero,
da s sokoli proslavi se,
reši vlado večne krize,
našel v tem je up in vero.

Vsi ponosni konjeniki
spuščajo sokole v zrak,
čakajo cesarjev znak,
slišijo se bojni kriki.

Najbolj eden se šopiri,
konjenik je na rjavcu,
gleda vedno v istem pravcu,
tja, kjer sokol krila širi.

»Sokol moj leti do morja,
preleti širok zaliv,
ta nam vse bo pridobil,
kamor sežejo obzorja.«

Ko se je širokoustil,
kaj vse sokol mu prinese,
blebetanje ga zanese,
s tem bogat je plen izpustil.

Konjenik na konju rjavem,
ko sokola je poslal,
prej smer leta je izdal,
znašel se v precepu pravem.

Kajti sokolíč, sokolec,
kljunček je preveč odpiral,
vse premalo se oziral,
zaleti se, glej, v kozolec.

Dren pogled mu je zastrl,
drenovo grmovje rdeče,
sokol naš imel ni sreče,
sam si pot je bil zaprl.

To res huda je izguba,
ne samo za konjenika,
jezik ki preveč premika,
za cesarstvo vso poguba.

Vrli sokol izgubljen,
madež je na vsem cesarstvu
in v mirnem tem vladarstvu,
cesar sam osramočen.

»Konjenika kaznovati,
ki je hotel biti glaven,
konja še rjavca zraven,«
mnogi so zavpili hkrati.

Pa je cesar le odkimal:
»Nak, ta reč se ne izide,
saj nato le húdo pride.«
Zbor dvorjanov je prikimal.

»Če odkrižamo se konja,
rjavčka in pa konjenika,
ne izvedemo če trika,
se razpad cesarstva vonja.«

Ne cesarstva, ampak krone,
ki jo cesar komaj leto
nosi čez glavó pripeto,
zdaj pa z njo lahko potone.

Zlahka jo dobil je, mirno,
kar brez truda in brez boja,
ustoličen v mescu soja,
nanjo je prisegel verno.

Je cesarček besedičil,
da so knezi mu jo dali,
toda dvorni norec mali
ga zares je ustoličil.

»Kaj če norček si premisli,
krono drugemu ponudi?«
Skorajda se cesar zgrudi
ob tej vse prehudi misli.

Kaj je torej nauk te zgodbe?
Sokol je simptom le blag,
ves eksperiment pa drag,
vreden je pogrebne godbe.

Kjer pritlehnost je krepost,
kakor je v cesarstvu tem,
se dogaja dan za dnem,
zmage da slavi norost.
obelix complicus
# 17.03.2017 ob 08:22
Prvi strel v nogo je bilo že imanovanje Sekolca. Ta gospod ima namreč hrvaške korenine. Kdo je torej butalec tukaj?
JackAce
# 17.03.2017 ob 07:58
Kje je tudi odgovornost Erjavca, ki je že pred tema dvema bučmanoma kar javno nabijal, da je Slovenija "zmagala". Sami pocarji.
Nebi se niti čudil, da bi sedaj sodišče odločilo bolj v prid Hrvaški, kot Sloveniji. V tem primeru bi seveda hrčki hitro zamenjali stališče in veselo sprejeli arbitražo. Naši bi jo pa tudi ane. Pa bi spet popušili. Res Butale.
kapljač
# 17.03.2017 ob 07:46
Hrvati so vsekakor pokazali, da če arbitraža ne bo v njihovo korist, bodo problemi v EU. Vsekakor pritisk na razsodišče, ki bi znalo odločiti za Hrvate milejše. Saj "Slovenci "so pač vedno tiho," pa če jih vrtite na ražnju" ,z njimi ni pričakovat zapletov. (Slovenija bi se morala že zdavnaj odzvat, da "bog ne daj", reševati arbitražo v našo škodo, zgolj da bi pomirili Hrvate. Ker šele potem "bo hudir")
tanj
# 17.03.2017 ob 07:33
Novembra lani pa je slovenski ustavni sodnik Mitja Deisigner zatrdil, da mu je hrvaški kolega Mato Arlović predal slednjo informacijo: prisluhe so Hrvaški priskrbele ZDA, da bi disciplinirale Slovenijo zaradi vse toplejših odnosov z Rusijo. A bejži, bejži, kje pa... Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani je navedbe takoj zanikalo, še nekaj mesecev poprej pa je takšne domneve z "ne, absolutno ne" zavrnil ameriški diplomat Hoyt Yee. Sevede, sevede, kredibilni akterji, ja, ja sevede...

Portal 24ur je decembra navajal anonimne vire, ki so zatrjevali, da so Sekolca in Drenikovo posneli člani nemške obveščevalne službe BND, pri početju pa naj bi "tesno sodelovali" z Američani. A pejdi, pejdi, bejži, bejži...

Lahko mešaš in stresaš in mešaš, ampak vsi vemo, kaj vedno priplava na vrh.
sosman
# 17.03.2017 ob 07:17
Od JU definitivno ne dobimo tega, kar plačamo. Kje lahko reklamirano te pajacke?
tupamaross
# 17.03.2017 ob 07:12
Hrvaška je javno in pred celim svetom priznala, da je
vohunila za prijateljsko sosedno državo.Nekako sem
prepričan, da bi ta zadeva bolj sodila na ICJ, saj gre
za samo priznanje vohunstva v škodo prijateljske in
sosedne države.
Dr. Kumrovec
# 17.03.2017 ob 11:10
Slovenija je postala prava neoliberalna greznica, tisti pri koritu si polnijo žepe, za male ljudi pa se nihče ne zmeni! Sramota! Banda lopovska!
Orli
# 17.03.2017 ob 08:46
Zakaj se molci da je Slovenija placala 800000e kazni arbitraznemu sodiscu zaradi Sekulca in Drenikove.Kaj pocneta sedaj ali se prodajata informacije
GUESS
# 17.03.2017 ob 22:54
MMC RTVSLO pa poudarja v glavi članka:

Poudarki:
Slovenija kršila arbitražni sporazum


Pa na kateri veji ste zrasli?
STANE
# 17.03.2017 ob 10:19
zanima me, ali sta Sekulec in Drenikova bila kazensko ovadena ...


Takoj b morala izgubiti službe,ne pa da so ju samo premestili !!!!!
Tudi kazensko bi morala odgovarjati ! Amaterji !
daresi
# 17.03.2017 ob 08:39
Natančno se ve kdo je malomarno ravnal s tajnimi podatki in ni zagotovil varovanja teh podatkov, NPU pa napiše kazensko ovadbo zoper meglo.
Springbok
# 17.03.2017 ob 08:34
Ti se šalijo.Ovadba proti neznanemu. Ovadbo proti neznanemu vloži posameznik, ki nima na voljo presikovalnih sredtev in metodologij, kot država.

Če pa NPU vlaga ovadbe proti neznanemu, z vsem svojim aparatom, smo pa res v buli. Ja kdo pa bo našel tega ovadenega neznanca. Sodišče zagotovo ne. Vloga sodišča je, da storilca, pripeljanega pred sodišče, obsodi. Vendar storilca ne išče. To je osnovna vloga policije ali NPU,
samogledam
# 17.03.2017 ob 08:31
RHrvaska je imela edina interes do prisluskovanja in to je tudi javno obelidanila ! Ker nikoli ni imela resen namen spostovat odlocitve Arbitra. Hrvaska se zaveda, da je ukradla del ozemlja Sloveniji in tega ne more prikrit z nobenim laznim argumentom , ko z afero "rekla kazala."
1upanje
# 17.03.2017 ob 11:45
v tej zgodbi sta glavna krivca: Sekolc in Drenikova .. ODPUSTIT JIH IZ VSEH FUKNCIJ !! BANDO HINAVSKO !!!! v Tujini če za pomivalca nebi več dobila službe po tem kolapsu !!!!!! Butale press
pobrisan
# 17.03.2017 ob 08:21
Skoraj dve leti? So pa izredno hitri.....
luckyss
# 17.03.2017 ob 07:54
Butale in norčevanje iz slovenskega naroda s strani naših "voljenih"...
amigo
# 17.03.2017 ob 21:51
Naši so popolnoma nesposobni. Njihov arbiter Vukas je prebival v hrvaškem veleposlaništvu. Je to nevtralnost arbitra?
MiStri57
# 17.03.2017 ob 10:34
Ta dva, ki sta to zakuhala s svojim blebetanjem po telefonu, bi ne smela niti blizu državne službe....ampak neee.....še nagrajena sta bila...malce "premeščena" in veselo služita naprej davkoplačevalski denar.....to, da sta zajeb....celo Slovenijo, pa nikomur mar. "Pospešeno" pa se išče tisti, ki je to obelodanil. No, saj je potrebno tudi to odkriti, ampak prvotno pa oba "čvekača" na hladno......le kdo je tu nor....??
stoychi
# 17.03.2017 ob 08:30
mene pa zanima ali bo g. Erjavec
zaradi prisluškovalne afere
moral v zapor?
hepan
# 17.03.2017 ob 07:59
Wow NPU, zoper neznanega storilca??? Res gate trgate ahaha
1986
# 18.03.2017 ob 00:52
Saj tako ni važno. Ko se sesuje EU si nas bodo tako razkosale Avstrija, Italija in Hrvaška. Še Madžari malo. Saj mi sploh resna država nismo. 2 milijona tujcev je šlo čez mejo brez papirjev. Tudo schengensko. Imamo okoli 9.000 policistov in okoli 7000 vojakov. Več kot polovico teh je častnikov. Nebo nam "varujejo" Italijani. Samostojni smo samo na papirju. Ekonomsko, politično, vojaško, gospodarsko.... 25 let+ so VSI na oblasti delali samo škodo. Veliki smo za en New Jersey, naši se pa igrajo "državo", kjer nič ne deluje kot bi v neki državi moralo. Pa tolk ljudi fura en župan, ne pa 200+ občin pa 90 poslancev pa tisoč uradov. Kot etnična skupina bomo preživeli, kot država, dvomim, da bomo obstajali čez 50 let. Od prve omembe Slovencev smo pa tako izgubili že skoraj pol ozemlja. Arbitraža me ne zanima. V trenutku, ko smo se začeli pogajati o nečem, kar je bilo vedno naše, smo že izgubili. Pahi je rabil mejo, da se je slinil s Kosorjevo, HDZ rabi spor, njihovi prijatelji SDS tudi. Erjavc je tako vedno zraven pri vsaki škodi pa se mu nikoli nič ne zgodi. Važno, da Hrvati bojkotirajo Gorenje in prej Merkator. Važno, da mi hodimo iz principa v Grčijo na morje. Oboji bomo pa kmalu crknali od lakote.
k500
# 17.03.2017 ob 15:45
slovenski organi pregona, a ta dva Jerneja Sekolca in Simone Drenik pa ne boste nič preganjali zaradi izdaje slovenskih interesov ?
amfora
# 17.03.2017 ob 15:10
Če prav razumem, sedaj iščejo tiste, ki so afero odkrili, ne akterjev dejanja!?
Takrat naj bi bila oba suspendirana, SEDAJ PA VIDIMO, DA STA SAMO STOLČKE ZAMENJALA.
mend055
# 17.03.2017 ob 11:43
...To pa ne boste napisal kar se ze v vsaki vaski gostilni se ze pol leta govori da je Jernej Sekolec zato pokasiral od Hrvaske pol miliona €

Ja, v naši gostilnici se pa govori, da je pokasiral 562.000 evrov. Kaj je sedaj resnica?
Lombardo
# 17.03.2017 ob 11:18
Tipično slovensko - vložili smo ovadbo zoper 'neznanega storilca', za katerega vsi vemo, da ne bo nikoli odkrit.
Proti znanim storilcem Sekolec Drenik nismo vložili nič, čeprav sta poleg nepopisne sramote za državo povzročila nekaj milijonsko škodo (ves podaljšan postopek arbitraže plačuje zgolj slovenska stran)
pek
# 17.03.2017 ob 09:47
gggg

Sekulec je bil arbiter, ki ga je izbrala Slovenija (nekaj takega eden od sodnikov), Drenikova pa je bila neke vrste naša zastopnica oziroma "odvetnica".
Načeloma sicer lahko govorita o vsem, razen o tem, o čemer sta govorila v prisluhih (to je podobno, kot da bi se odvetnik menil s sodnikom o primeru, v katerem sodnik presoja, odvetnik pa zastopa svojega klienta - iluzija nepristranskosti gre v maloro)...
kislec
# 17.03.2017 ob 09:15
" Najprej bi morali zapreti oba, ki sta se pogovarjala, čeprav se ne bi smela."

Točno to - in preveriti njuno "povečanje premoženja" - ter ga zapleniti...
Celine
# 17.03.2017 ob 08:43
Samo sprenevedanje...vsi dobro vemo kdo bi lahko bil tisti ki ima korist od tega. Kdo nas je največkrat blatil v EU, kdo bi rad vladal...
Pa še svoje ljudi, kot sta bivši šef SOVE ter sedanji šef obveščevalne komisije, da ne omenjam nekatere EU poslance ki vseskozi delujejo proti Sloveniji in njenim interesom.
To so grobarji ki se poslužujejo najnizkotnejših manir za svoj interes in oblast.
Kdo? Se ve.
garmond
# 17.03.2017 ob 08:33
Slovenci smo neverjetni, lahko bi rekel, da podoben narod najti na zemeljski obli je skoraj nemogoče. Mi bomo vedno popljuvali po svojih in dali prav drugim (tujcu, sovražniku...).
Hrvati recimo, ne glede na vse okoliščine, vedno skupaj potegnejo za svoje, ko se gre za državne, nacionalne, ali kakorkoli hočete, da se temu reče, INTERESE.
mend055
# 17.03.2017 ob 08:16
Spoštovani prijatelj!
Pravilno. G. Sekolec je poniknil. A zase je že ali pa so poskrbeli drugi. Sedaj Seka Kole, a to z - ZLATO SEKIRO. To je sicer čista hipotenuza (ne meduza), brez neke zadaj stoječe raziskovalne empirije (podatkov), morda za več razmišljanja ...
severnik
# 17.03.2017 ob 07:56
Hrvaška je od sporazuma odstopila, a arbitražni postopek se nadaljuje.

Hrvaška se je odločila, da ne bo več sodelovala, odstopit pa ne more.
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo