Takole je videti različica B. Foto: Raspberry Pi
Takole je videti različica B. Foto: Raspberry Pi
Raspberry Pi
Vse to le za nekaj 10 evrov plus davki. Foto: Raspberry Pi

Zato bo med prvimi, ki bodo lahko to okleščeno računalo vzeli v roke, skupina osnovnošolcev iz Leedsa, piše BBC. Osnovna cena je 16 funtov oz. malce čez 18 evrov, od svojega zagona pa je projekt požel že ogromno zanimanja z različnih strani.
Dobava prve pošiljke je sicer bila že dvakrat preložena, enkrat zaradi tega, ker je bila na matično ploščo zalotana napačna komponenta, drugič pa so se pojavili zapleti pri elektromagnetnih testiranjih.
Za zaznamovanje tega dogodka bo eden izmed koordinatorjev projekta Eben Upton v predavanju iz programiranja osnovnošolcem predstavil, kaj vse je mogoče storiti z računalnikom.
Za dobrih 20 evrov je lahko vaš
Raspberry Pi je sicer dobrodelna organizacija, ki se je v projekt podala, ko so opazili, da učencem v šolah primanjkuje osnovnega programerskega znanja.
Računalnik lahko opravlja številne osnovne funkcije, ki jih opravlja običajni namizni računalnik, kot so razpredelnice, pisanje tekstov, igranje igric in predvajanje visokoločljivostnega videa. Osnovna različica stane 25, naprednejša pa 35 dolarjev (18 oz. 26 evrov).
Model A ima 256 megabajtov spomina, en USB-izhod in nobenega priključka za eternet, model B pa ima dva USB-izhoda ter priključek za eternet. Oba modela poganja 700-megaherčni Armov procesor ARM1176JZFS, grafično jedro pa je Videocore 4.
Na strani fundacije dejansko procesorja moč primerjajo s procesorjem Pentium 2, ki tiktaka pri 300 megahercih. Namesto trdega diska služi reža za SD pomnilniške kartice, na zaslon pa ga je mogoče priklopiti prek HDMI- ali DVI-izhoda, za operacijski sistem pa uporablja Linux.