Hekerji so vdirali v računalnike in ustvarili t. i. botnet, več v omrežje povezanih računalnikov, nad katerimi so prevzeli nadzor za izvajanje zlonamernih dejanj. Foto: EPA
Hekerji so vdirali v računalnike in ustvarili t. i. botnet, več v omrežje povezanih računalnikov, nad katerimi so prevzeli nadzor za izvajanje zlonamernih dejanj. Foto: EPA

Po navedbah preiskovalcev ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) se je mreža Gameover Zeus pojavila septembra 2011, vanjo pa naj bi bilo zajetih od 500.000 do milijon računalnikov v 12 državah.

Hekerji so lahko vdrli vanje in ustvarili t. i. botnet, več v omrežje povezanih računalnikov, nad katerimi so prevzeli nadzor za izvajanje zlonamernih dejanj.

Z napadenih računalnikov so nato kradli bančne informacije in druge zaupne podatke. Na ta način so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP lahko denimo prikrito praznili bančne račune, žrtve z vsega sveta naj bi oškodovali za skupno več kot 100 milijonov dolarjev.

V Sloveniji ni bilo večjih okužb
V Sloveniji večjih okužb ni bilo. Slovenski center za internetno varnost SI-CERT prek ponudnikov internetnih storitev že obvešča lastnike oziroma upravljavce okuženih računalnikov in strežnikov.

"Če ste prejeli obvestilo, da je vaš računalnik okužen z GameOver Zeus, vam svetujemo, da sistem najprej očistite, nato pa zamenjate gesla za vse omrežne storitve in e-bančništvo, če ste ga na računalniku uporabljali. Nadalje poskrbite za osnovno zaščito računalnika in posodobite aplikacije na njem," svetujejo v centru. Podrobnejša navodila pa so objavili na svoji spletni strani.

27 milijonov zaslužka na račun prevar
Mednarodna operacija se je usmerila tudi na računalniški virus z vzdevkom Cryptolocker, ki se je pojavil septembra 2013 in je tesno povezan z mrežo Gameover Zeus. Cryptolocker zaklene datoteke na napadenih računalnikih in od žrtev zahteva plačilo.

Po navedbah preiskovalcev so kibernetični kriminalci samo v prvih dveh mesecih na ta način pridobili več kot 27 milijonov dolarjev.

Za obema primeroma naj bi stal 30-letni Rus Evgenij Mihajlovič Bogačev, poznan tudi pod vzdevkoma Slavik in Pollingsoon, ki ga še niso ujeli.

Po podatkih ameriškega ministrstva za pravosodje je zadnji znani kraj njegovega bivanja v mestu Anapa v Rusiji. Ob tem opozarjajo, da bi lahko osumljeni svoj sistem ponovno vzpostavil v le nekaj tednih.

Najbolj izpopolnjen botnet
"Gameover Zeus je najbolj izpopolnjen botnet, ki ga je FBI s svojimi zavezniki kadar koli poskušal razbiti," je dejal Robert Anderson iz enote FBI-ja, ki se bori proti kibernetičnemu kriminalu.

Ameriški preiskovalci so v operaciji sodelovali s kolegi iz Avstralije, Nizozemske, Nemčije, Francije, Italije, Japonske, Luksemburga, Nove Zelandije, Kanade, Ukrajine in Velike Britanije, obenem pa tudi z evropskim centrom za boj proti kibernetičnemu kriminalu in nekaterimi podjetji, kot so Dell, Microsoft, Deloitte in Symantec.

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je za žrtve omenjene hekerske mreže vzpostavilo tudi posebno spletno stran.