Agencija je tako imenovala strokovno projektno skupino, katere glavna naloga je pripraviti strokovne podlage za nacionalno strategijo ter za razpis frekvenc za omrežja četrte generacije, ki omogočajo zmogljivejši mobilni širokopasovni dostop. Foto: BoBo
Agencija je tako imenovala strokovno projektno skupino, katere glavna naloga je pripraviti strokovne podlage za nacionalno strategijo ter za razpis frekvenc za omrežja četrte generacije, ki omogočajo zmogljivejši mobilni širokopasovni dostop. Foto: BoBo

Slovenija bo razpis za četrto generacijo mobilne telefonije, ki bo temeljila na tehnologiji LTE, predvidoma dočakala šele proti koncu leta 2013. Tako je razvidno iz sporočila za javnost, ki ga je na svoji spletni strani objavila Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek).

Apek imenoval strokovno projektno skupino
V Apeku so sicer zapisali, da se zavedajo pomena zagotavljanja razmer za gradnjo omrežij četrte generacije ter pravočasne in kakovostne pokritosti celotnega ozemlja Slovenije.

Agencija je tako imenovala strokovno projektno skupino, katere glavna naloga je pripraviti strokovne podlage za nacionalno strategijo in za razpis frekvenc za omrežja četrte generacije, ki omogočajo zmogljivejši mobilni širokopasovni dostop. Omenjena strokovna izhodišča bodo združena v enem dokumentu. V njem bodo podali pregled razvoja mobilnega trga ter tehnološke in tržne smernice, je Apek navedel v sporočilu.

Podrobno bodo analizirali zakonsko podlago za ravnanje s frekvenčnim spektrom v Sloveniji, podali pa bodo tudi pregled stanja in predlog rešitve za rabo digitalne dividende ter zaščito preostalih storitev. Prav tako bodo naredili izčrpen pregled stanja ter primerjavo rabe frekvenčnega spektra za mobilne storitve v Sloveniji in v tujini, še navajajo v agenciji.

Na koncu bodo izpostavljeni primeri dobrih praks in uporabnih rešitev drugih držav na področjih razdelitve spektra, rešitev pokrivanja podeželskih območij z omrežji četrte generacije, zaščite ostalih storitev in potekov razpisov oziroma javnih dražb.

Glede na dobre prakse evropskih države ter slovenske specifike bo podan predlog nadaljnje rabe frekvenčnega spektra za elektronske komunikacijske storitve v Sloveniji ter pripravljen predlog razpisne dokumentacije za podelitev frekvenc za LTE.

Na podlagi sprejete strategije bo Apek pripravil razpis
Omenjen dokument bo pripravljen predvidoma v začetku leta 2013, ko bo poslan tudi v javno obravnavo. To bo tudi strokovna podlaga za pripravo strategije za uporabo frekvenčnega spektra za elektronske komunikacijske storitve, ki jo pripravlja ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Na podlagi sprejete strategije bo Apek nato predvidoma do konca leta 2013 kot omenjeno pripravil razpis za LTE.

Omenjeno ministrstvo je sicer že pred časom za STA napovedalo pospešitev tistih dejavnosti, ki so v njihovi pristojnosti in so potrebne za čim prejšnjo izvedbo javnega razpisa za podelitev frekvenc za omrežja mobilne telefonije četrte generacije (4G).

Zanimanje za vlaganja v omrežja LTE sta aprila potrdila tako Telekom Slovenije kot Simobil, največji in drugi največji mobilni operater v Sloveniji, ki sta tehnologijo LTE tudi že preizkusila.