Virus Zika je sprva z večjo intenzivnostjo izbruhnil v Braziliji. Foto: Reuters
Virus Zika je sprva z večjo intenzivnostjo izbruhnil v Braziliji. Foto: Reuters

En sam odmerek enega ali drugega cepiva miši popolnoma zaščiti pred virusom Zika, je povedal profesor na univerzi Harvard Dan Barouch, ki je vodil raziskavo. Cepivi omogočata tudi zaščito pred tipom virusa, ki je izbruhnil na severovzhodu Brazilije in v Portoriku.

Gre za dve vrsti cepiv, so zapisali v študiji, ki so jo objavili v znanstveni reviji Nature. Prvo je sintetično, ki je utemeljeno na DNK-ju, pri drugem pa gre za klasično cepivo, ki vsebuje neaktivno in očiščeno obliko virusa.

V drugi študiji, ki so jo ameriški znanstveniki objavili v reviji Nature Communications, pa so ugotovili, da okužba pri opicah pomeni zaščito pred nadaljnjimi okužbami.

Še vedno veliko neznank
O virusu Zika je še vedno veliko neznank. Največjo skrb predstavlja možnost, da nosečnice, ki se okužijo z Ziko, rodijo otroka z mikrocefalijo. Ti otroci imajo precej manjšo glavo in možgane, kot jih imajo otroci brez bolezni.

Znanstveniki so sicer že potrdili, da okužba z virusom lahko povzroči nevarno nevrološko motnjo, tj. Guillain-Barrejev sindrom. Pri tem sindromu imunski sistem v odzivu na bakterijsko ali virusno okužbo napade dele živčnega sistema, ki nadzirajo moč mišic. Bolezen vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitve. Odkrili so tudi povezavo med Ziko in mielitisom, ki povzroča paralizo.