Uvodoma bo spregovoril in zaplesal tudi prav poseben gost, prikupen robotek NAO. Foto: YouTube
Uvodoma bo spregovoril in zaplesal tudi prav poseben gost, prikupen robotek NAO. Foto: YouTube

Kaj je to, kakšni so rezultati tega področja in kje bodo uporabni, pa bo z govorom in plesom pokazal robot NAO.

Računalniška ustvarjalnost je multidisciplinarno področje znanosti na presečišču umetne inteligence, kognitivne psihologije in filozofije. Raziskovalci so prepričani, da obeta veliko. Razviti želijo računalniške programe, ki bodo sposobni samostojnega učenja.

Ali je to še umetnost?
V veliko pomoč bodo človeku, že danes pa so sposobni tudi samostojnega ustvarjanja. Obstajajo že roboti, ki slikajo ali skladajo glasbo, njihova dela pa vzbujajo veliko zanimanja in dilem. Je to še umetnost?

Računalniška ustvarjalnost sloni na rudarjenju podatkov. Analize velikih količine podatkov omogočajo analize, ki so bistveno učinkovitejše od statističnih analiz, saj zajemajo vse dostopne podatke. S pomočjo računalniških orodij, ki analizirajo strokovna besedila, pa bi kmalu utegnili povsem smiselno povezovati doslej slabše povezana področja, na primer biologijo in medicino.

Nad možnostmi računalniške kreativnosti so najbolj navdušeni znanstveniki, vlade in velika medmrežna podjetja. Google se je pred leti pohvalil, da lahko na podlagi iskalnih izrazov zelo natančno in najhitreje pokaže razvoj epidemije gripe. Tako imenovani Google Flu Trends je o epidemiji sklepal na podlagi iskanj, kot so “simptomi gripe” ali “lekarna”.

Na Inštitutu Jožefa Štefana se s področjem ukvarja Odsek za tehnologije znanja. Vodi ga prof. dr. Nada Lavrač, ki bo v petkovem večeru Znanost na cesti odkrivala podrobnosti in obete računalniške kreativnosti. Ker si je kreativni računalnik najlažje predstavljati v obliki pametnega robota, ki je hkrati spreten učenec, bo uvodoma spregovoril in zaplesal tudi prav poseben gost, prikupen robotek NAO.

Predavanje Računalniška kreativnost bo nocoj, 04.04.14. ob 20.00 v kavarni Union v Ljubljani.