Mnogi znanstveniki se sprašujejo, ali je ISS vreden vseh resnično astronomskih izdatkov.  A prave alternative za redno bivanje v vesolju in vse znanstvene poskuse skoraj ni, zato so države načrtovale podaljšanje delovanja do leta 2024. Foto: Nasa
Mnogi znanstveniki se sprašujejo, ali je ISS vreden vseh resnično astronomskih izdatkov. A prave alternative za redno bivanje v vesolju in vse znanstvene poskuse skoraj ni, zato so države načrtovale podaljšanje delovanja do leta 2024. Foto: Nasa

ZDA so s sankcijami udarile po naši vesoljski industriji. Opozarjamo jih, da bomo udarec vrnili, z izjavo nad izjavo, z dejanjem na dejanje.

Dimitrij Rogozin, namestnik ruskega predsednika vlade
Atlas V
Raketo Atlas V ZDA uporabljajo predvsem za vnos obveščevalnih in vojaških satelitov v orbito. Zanje uporabljajo ruske motorje. Rogozin je napovedal ustavitev izvoza, dokler ZDA ne zagotovijo, da se motorji ne bodo uporabljali v vojaške namene. Foto: Nasa
Sojuz
Na Sojuzu so pred zadnjimi olimpijskimi igrami v vesolje prenesli tudi olimpijsko baklo, simbol začetka obdobja miru, in jo peljali tudi na sprehod po vesolju. Foto: Reuters

ISS je bil do zdaj svetla izjema pri sodelovanju velesil, saj se ni politiziralo, ne glede na stopnjo sporov na trdnih tleh. Mednarodna vesoljska postaja je že dobrih 15 let simbol končane vesoljske tekme in hladne vojne. Na dobrih 350 kilometrih višine sodelujejo astronavti in kozmonavti, podpira pa jih 15 držav, ki so za izdelavo in dozdajšnje delovanje namenile več kot 110 milijard evrov.

Tudi ko so ameriške oblasti Nasi pred meseci ukazale, da mora pretrgati sodelovanje z ruskim Roscosmosom (razen pri ISS-ju), je Nasin administrator Charles Bolden pohitel z zagotovilom, da ne bo nobenih sprememb in da se bo delo nadaljevalo kot običajno. Da se nič ni spremenilo, je po poročanju The Moscow Times aprila potrdil tudi vodilni Roscosmosa Oleg Ostapenko.

Rogozin: Rusija umika podporo
Predvideno delovanje postaje do leta 2020 so države podaljšale do leta 2024. Podporo so še pred ukrajinsko krizo nakazovali tudi ruski uradniki. A Rusija je svojo podporo umaknila, je naznanil namestnik ruskega premierja, Dimitrij Rogozin. Kot razlog je navedel stopnjujoče se ameriške sankcije. Med ljudi, ki so jih ZDA "kaznovale" zaradi krize v Ukrajini, je sicer uvrščen tudi sam.

Rusija se ozira h Kitajski
Rusija je tako pri ISS-ju prva država, ki je politični boj prenesla tudi na postajo. Denar, ki bi ga azijska velesila porabila za drago postajo, bo namenjen drugim projektom. Rusija po Rogozinovih besedah "z vso resnostjo" pretresa sodelovanje z ZDA in obenem Roscosmosu nalaga, naj poglobi sodelovanje z državami azijsko-pacifiške regije - denimo s Kitajsko.

Trampolini in moduli postaje
ZDA je Rogozin spomnil, da so na ISS-ju precej odvisne od Rusije. Ruski del postaje (pogonski) lahko preživi brez ameriškega (komunikacijski in energetski), obratno pa ne, je zatrdil ruski uradnik. Še več, od leta 2011 lahko človeško posadko na ISS dovaža in odvaža le rusko plovilo Sojuz. "Predlagam, da ZDA dostavijo svoje astronavte na ISS s pomočjo trampolina," je po poročanju Reutersa zapisal Rogozin.

Toda analitiki so mnenja, da Rusija groženj ne bo izpolnila. Če ne drugega, je dober razlog za nadaljevanje sodelovanja 60 milijonov dolarjev, ki jih Nasa izplača za vsakega prepeljanega astronavta. Ruska vesoljska in visokotehnološka industrija je v primerjavi z ameriško relativno zastarela in nujno potrebuje denar za oživitev razvoja.

Sankcije ZDA
Ravno tu pa jih želi ustaviti Bela hiša. Ta je pred dnevi uvedla nove sankcije zaradi ukrajinske krize. Te vključujejo prepoved izvoza kakršne koli visoke tehnologije, ki bi jo Rusija lahko uporabila v vojaške namene. Najbolj je na udaru ruska vesoljska tehnologija, precej odvisna od uvoza.

"ZDA so s sankcijami udarile po naši vesoljski industriji. Opozarjamo jih, da bomo udarili nazaj, z izjavo nad izjavo, z dejanjem na dejanje," je zapisal Rogozin.

ZDA s svojim vozilom šele leta 2017
Nasa je znani Space Shuttle upokojila leta 2011. Nadomestno vozilo, Dragon zasebnega podjetja SpaceX, naj bi bilo izdelano šele leta 2017.

Prepoved izvoza ruskih raketnih motorjev
Rogozin je na tiskovni konferenci napovedal še prepoved izvoza ruskih raketnih motorjev RD-180, ki jih ZDA uporablja za svoje rakete Atlas V. Prepoved bo trajala, dokler ZDA ne bodo zagotovile, da jih ne bodo uporabljale v vojaške namene, denimo za vnos vojaških in obveščevalnih satelitov v orbito. Ravno za to jih uporabljata Boeing in Lockheed Martin. A kot poroča SpacePolitics, ruska poteza vsaj dve leti ne bo imela praktičnih posledic. Za toliko časa je namreč v ZDA motornih zalog.

Omejevanje GPS-ja na ruskem ozemlju
Namestnik ruskega premierja je ZDA zagrozil še z ugasnitvijo vseh postaj sistema GPS, ki delujejo na ruskih tleh, od 1. junija. Spet so krive ZDA, pravi Rogozin, saj da omejujejo ruski sorodni sistem GLONASS. Ta je od konca hladne vojne nazadoval, Rusija ga skoraj ni razvijala, v zadnjih letih pod Vladimirjem Putinom pa je znova končal med prioritetami. Rusija je tako nedavno predlagala ZDA, naj ji dovoli postaviti postaje GLONASS na ameriških tleh, kar razvnelo strasti predvsem pri republikancih, ki se bojijo vohunjenja.

A kot poroča Space News, ima GPS-omrežje 12 ukaznih anten in 16 nadzornih točk po vsem svetu, ne pa v Rusiji. Tam da je le nekaj sprejemnih postaj, ki se uporabljajo v znanstveno-inženirske namene in niso del GPS-ove osrednje infrastrukture.












ZDA so s sankcijami udarile po naši vesoljski industriji. Opozarjamo jih, da bomo udarec vrnili, z izjavo nad izjavo, z dejanjem na dejanje.

Dimitrij Rogozin, namestnik ruskega predsednika vlade