Robos-Grunt je bil namenjen na Marsov satelit Fobos in je predstavljal prvi poskus Rusije, da sama razišče rdeči planet. Foto: Reuters
Robos-Grunt je bil namenjen na Marsov satelit Fobos in je predstavljal prvi poskus Rusije, da sama razišče rdeči planet. Foto: Reuters

Preiskava nesreče, ki jo je opravila ruska državna komisija, je pokazala - piše ruski časnik Komersant - da je očitno sonda Fobos-Grunt zašla iz smeri in se izgubila v Zemljini orbiti zaradi napake v programski opremi svojega računalnika. Kot mogoč razlog za nesrečo sonde so najprej omenjali tudi močno elektromagnetno sevanje ameriškega radarja.

Že nekaj ur po izstrelitvi, 9. novembra lani, so ruski nadzorniki izgubili stik s 13,5 tone težko sondo in kar dva tedna niso vedeli, kaj se z njo dogaja. Ko so nato le uspeli znova vzpostaviti stik, sonde kljub poskusom, da jo reprogramijo, ni bilo več mogoče utiriti. Januarja je nato padla nazaj na Zemljo, njeni ostanki pa so pristali v Tihem oceanu.

Fobos-Grunt je bil namenjen na Marsov satelit Fobos in je predstavljal prvi poskus Rusije, da sama razišče rdeči planet. Na njem je bila več kot 120 milijonov evrov vredna merilna naprava.

Lansko leto je bilo za vesoljske ambicije Rusije tudi sicer težavno. Nesreča Fobos-Grunta je namreč Moskvo prizadela le slabe tri mesece po strmoglavljenju plovila brez posadke Progres, zaradi česar je morala Rusija začasno ustaviti polete vesoljskih plovil Sojuz na Mednarodno vesoljsko postajo.

V minulem letu je Rusija poleg tega izgubila tri navigacijske satelite, napreden vojaški satelit in telekomunikacijski satelit.