Digitalni pretvornik bo gotovo pravi, če je označen z logotipom
Digitalni pretvornik bo gotovo pravi, če je označen z logotipom "Preklopite na digitalno". Foto: www.digitv.si

Digitalno oddajanje bo med drugim omogočilo povečanje števila programov, ki jih bodo lahko gledalci spremljali, boljša bo slika in s pomočjo digitalnega pretvornika bodo na obmejnih območjih vidni tudi programi iz sosednjih držav, ki so že prešle na digitalno oddajanje TV-signalov.

Vsi, ki televizijske programe spremljajo s pomočjo sobne, strešne ali skupne antene v večstanovanjskih zgradbah, bodo morali kupiti digitalni pretvornik ali, po želji, nov televizor, ki ima ustrezen digitalni pretvornik že vgrajen – če tega seveda že niso storili.

Gledalci, ki spremljajo televizijo prek ponudnikov kabelske ali spletne televizije, bodo signal sprejemali tako kot do zdaj in jim ob digitalnem prehodu ni treba storiti ničesar.

Do brezplačnega pretvornika so upravičeni vsi, ki so oproščeni plačevanja RTV-prispevka zaradi svojega socialnega položaja in imajo o svojem statusu odločbo centra za socialno delo o denarni socialni pomoči ali varstvenem dodatku ter TV-signal sprejemajo prek sobne, strešne ali skupne antene.

Do sofinanciranja digitalnega pretvornika v višini 50 evrov pa so upravičeni invalidi, ki so oproščeni plačevanja RTV-naročnine zaradi invalidnosti, poleg tega pa imajo tudi odločbo centra za socialno delo o denarni socialni pomoči ali varstvenem dodatku ter TV-signal sprejemajo prek sobne, strešne ali skupne antene.

Za podrobnejše informacije o pridobitvi brezplačnega digitalnega sprejemnika ali denarnega nadomestila se lahko za informacije obrnete na številko 080 2222.