Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Rezervnih ur za zdaj dovolj
  • Odpovedujeta oba tipa ur, rubidijeve in vodikove
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 45 glasov Ocenite to novico!
Galileo
Sateliti Galileo okoli Zemlje krožijo na višini 23.222 kilometrov. Foto: OHB
Vodikova ura PHM
Primarna vodikova ura se ponaša z napako zgolj ene sekunde na tri milijone let. Foto: ESA
Rubidijeva ura RAFS
Rezervna rubidijeva ura se ponaša z napako do treh sekund na tri milijone let. Foto: ESA, Temex
Galileo, Ariane 5 ES
Štirje sateliti Galileo med nalaganjem na raketo Ariane 5 ES. Izstreljeni so bili novembra. Foto: ESA-CNES-Arianespace/Optique video du CSG – JM Guillon
Galileo
Predvidena konstelacija satelitov Galileo. Ko krožijo okoli planeta, so enkrat v senci, drugič v sončni svetlobi, pri čemer se temperature spreminjajo za nekaj sto stopinj. Naprava mora ob tem vzdrževati skoraj povsem konstantno temperaturo atomske ure - najvišja dovoljena variacija je desetinka stopinje Celzija. Foto: ESA-P. Carril

Dodaj v

Satelitom Galileo množično odpovedujejo atomske ure

Možen vzrok: kratki stiki
21. januar 2017 ob 14:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na satelitih evropskega navigacijskega sistema Galileo je odpovedalo že devet atomskih ur. Sistem še vedno normalno deluje, a nadaljnje izstrelitve so zdaj pod vprašajem.

Komaj mesec dni je minilo od začetka polnega obratovanja satelitskega sistema Galieo, a je že šlo nekaj zelo narobe. Ključni del opreme je začel odpovedovati, in to vse pogosteje in na vse več satelitih. "Zaznali smo anomalije na petih od 18 satelitov Galileo v orbiti," so sporočili z Evropske vesoljske agencije. Prve znake anomalij so zaznali že lani novembra, a ker so bile omejene in ker je sistem kot celota robusten, so izstreljevanje nadaljevali. Zdaj pa nič več. Skupno je odpovedalo devet atomskih ur, zato gre očitno za pogostejšo napako.

Esa ima v načrtu izstrelitev še dodatnih 12 satelitov do polne konstelacije 30, a nove izstrelitve so zdaj pod vprašajem.

"Velika vesoljska ura"
Atomske ure so za navigacijski sistem bistvene - z razlogom mu pogovorno pravijo "velika vesoljska ura". Prav vsi sateliti v orbiti in sistem sprejemnih postaj na tleh morajo biti do pičice sekunde sinhronizirani. Če niso, se položaji uporabnikov na tleh izračunajo napačno in Galileo nima smisla. Zamik le ene sekunde bi pomenil, da je avto namesto v Sloveniji lociran na Luni - 300.000 kilometrov stran. Napaka le ene nanosekunde namreč pomeni 30-centimetrsko geolokacijsko napako.

Vsak posamezni satelit Galileo se ponaša s kar četverno redundanco. Nima le ene atomske ure, temveč štiri, in to različnih tipov: dve rubidijevi (RAFS) in dve vodikovi (PHM).

Kratki stiki in predolga izključenost?
V zadnjih mesecih so odpovedale tri rubidijevke. Esa pri vseh treh anomalijah zaznava podobne značilnosti. Na agenciji zato domnevajo, da so povezane z istim vzrokom, kratkim stikom, morebiti pa tudi z nekaterimi testnimi postopki še na kopnem.

Vse anomalije rubidijevk so se zgodile na novem modelu Galilea (FOC), na starih (IOV) se niso. Po drugi strani se je skupno šest anomalij na vodikovkah (PHM) zgodilo na vseh tipih Galilea. Esa zagotavlja, da vsaj v tem primeru ve, zakaj je tako. Predolgo so bile izključene in v tem času so se njihove lastnosti tako spremenile, da jih v orbiti ni več mogoče zagnati.

Galileo deluje, raketa bo počakala
Kljub devetim odpovedim je Galileo kot celota še vedno povsem uporaben. Le enemu satelitu sta namreč odpovedali dve uri, in ker so skupno štiri, redundanca deluje. Do naslednje izstrelitve avgusta letos bodo poskušali odkriti vzroke za odpoved RAFS-jev. Ni še jasno, ali bodo to izstrelitev izvedli, je na medijski konferenci povedal generalni direktor Ese Johann Dietrich Wörner. Za zdaj jo okvirno umeščajo v letošnje leto.

Ariane s podvojeno kapaciteto
Novembrska izstrelitev je bila prva na novi raketi Ariane 5 ES, ki ima v primerjavi s starimi podvojeno kapaciteto - v nebo je ponesla štiri namesto dveh satelitov. Poteza francoskega proizvajalca se je zgodila v luči tekme z ameriškim zasebnikom SpaceX, ki je močno znižal cene prenosa kilograma tovora v orbito, pa tudi Kitajske, ki s poceni raketami Dolgi pohod že posega na zahodne trge. Večina poprejšnjih izstrelitev je koristila ruske rakete, a so jih opustili, ko sta dva Galilea končala v napačni orbiti, neuporabna.

Ponesrečena izstrelitev se je zgodila predlani. Najprej so mislili, da je za nesrečo krivo Sojuzovo programje, kasnejša raziskava podjetja Arianespace pa je pokazale na napako v tretji stopnji Fregat. Zaradi zamrznitve se je ustavil pretok kemikalije hidrazin.

Civilni projekt
Galileo je projekt Evropske unije oziroma - natančneje - Ese in Evropske komisije, ki v celoti financira zadnjo fazo. Končni cilj je 30 delujočih satelitov v orbiti, od tega 24 dejavnih in šest v rezervi; polna opravilnost postaj na Zemlji in delujoč navigacijski sistem EGNOS. EU želi z Galileom doseči neodvisnost od drugih ponudnikov navigacije, če bi se iz kakršnega koli razloga odločili zapreti ali omejiti uporabo lastnih sistemov. Pet milijard evrov vredni Galileo naj bi bil tudi precej natančnejši od konkurence. Namesto nekajmetrske natančnosti naj bi se ta merila v centimetrih.

V osnovni različici bo dostopen vsem, v polnonatančni pa plačnikom. S tem si je EU nakopal nezadovoljstvo ZDA. Američane je namreč skrbelo, da bi lahko sovražne oborožene sile Galileo uporabljale v spopadih proti njim. Nazadnje so dosegli kompromisne rešitve in danes je Galileo tudi interoperabilen z ameriškim GPS-om.

Več tekmecev
Za glavno vlogo visoko v orbiti poleg Galilea tekmujejo tri entitete. Že med hladno vojno so jo z GPS-om, ki je zagotovil satelitski navigacijski sistem za celotno Zemljo tako vojaštvu kot civilni družbi, prevzele ZDA. Sovjetska zveza, danes Rusija, je sledila z GLONASS-om, ki pa danes še pokašljuje zaradi šibkega financiranja v 90. letih, ko je največjo državo na svetu zadela kriza. Z lastnim se lahko pohvalijo tudi Kitajci (Compass). Ti so sicer sprva vlagali v Galileo, a se nato umaknili, kar je privedlo do nesoglasij z EU-jem. Space.com poroča, da jih je pravzaprav Evropska komisija odrinila stran, ne da bi vrnila denarni vložek.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
MatjazP
# 21.01.2017 ob 14:43
Ure crkujejo, ker so predolgo čakale v skladišču pred izstrelitvijo??!

Še pri Galileu se vidijo posledice počasnih birokratskih koles EU.
Partizan Miha
# 21.01.2017 ob 14:16
Satelitom Galileo množično odpovedujejo atomske ure

Porodni krči, bojo že odpravili napake.
Kobalt
# 21.01.2017 ob 16:43
Mene pa samo zanime če je res tok setelitov nad nami, Zakaj jih nikoli ne vidimo ob polni luni ? Saj kaksnega ? Zakaj ko gledas live posnetke iz iss nikoli ne vidis niti enega setelita ?
In zakaj ni niti ene slike kako seteliti potujejo okrog orbite...


Mogoče zato, ker nam želi avtor fotografij sporočiti nekaj drugega?

Mogoče zato, ker je prostranost domačega planeta ogromna in si ljudje, omejeni na lokalno dojemanje razdalj, včasih težje predstavljamo tisto, kar leži izven teh "okvirjev". Poleg tega so sateliti razporejeni po tirnicah tako, da ne prihaja do trkov.

Morda se tole ne navezuje ravno na kroženje satelitvo, je pa dovolj za lažjo predstavo: "lestvica" medplanetarnih razdalj našega Osončja - KLIK. Upoštevaj še, da so sateliti v primerjavi s planeti res majhne pičice. Zrca peska, če hočeš.
cairns
# 21.01.2017 ob 14:41
izo

Iz zanesljivih virov je bilo ugotovljeno, da so atomske ure pokradli Ferengiji in jih sedaj prodajajo v drugih osončjih.
xerces8
# 21.01.2017 ob 19:00
Letala so velike okoli 70 metrov in na višini 10 km.
Sateliti so veliki tam 7 metrov in na višini 100 km. Ali 1000 km. Ali 10.000 km.

Še kakšno vprašanje?
(in ja, vseeno se nekateri od njih vidijo, s prostim očesom)
Alchemist
# 21.01.2017 ob 15:12
Gre za projekt, ki se ga EU zaradi svoje neenotnosti ni lotila dovolj resno. Tu so posledice. EU bi morala biti geopolitični projekt, in tisti ki so ta projekt zaastavili so to vedeli. Problem je da geopolitično obzorje tistih, ki bi morali projekt izpeljat, je bil precej bolj omejen....do meje svoje nacionalne države in do naslednjih volitev...
eos
# 21.01.2017 ob 19:26
Članek pa tako hud, da sem ga z odprtimi usti prebral. Vsak dogodek podprt s povezavo na vir. Temu se lahko reče referenčni. 6 zvezdic! Še takih!
Aja, pa škoda za urce.
Homer.
# 22.01.2017 ob 10:18
Novice so tipično medijsko prenapihnjene.....
Ameriški GPS je bil vojaški projekt ..... Zato sploh ne vemo kakšne težave so imeli američani in koliko so satelitov morebiti izgubili.
xerces8
# 21.01.2017 ob 22:28
Mogoče je nekdo starejši, ki obiskuje nižje razrede. ;-)
Joško52
# 21.01.2017 ob 16:19
Iss je na višini cca 300-350 km. Vsaj tako se mi zdi. Sateliti za navigacijo pa so na višini 20.000km. Zato jih s prostim očesom ne vidimo.
WalterBronx
# 21.01.2017 ob 21:53
Mene pa samo zanime če je res tok setelitov nad nami, Zakaj jih nikoli ne vidimo ob polni luni ? Saj kaksnega ? Zakaj ko gledas live posnetke iz iss nikoli ne vidis niti enega setelita ?
In zakaj ni niti ene slike kako seteliti potujejo okrog orbite...
Nevem a je kdo kaj v google napisal besedo earth ali pa satellite ?
Obisttvu ni niti ene pametne slike.....
Pa nisem nek zarotnik tle samo pač osnovna logika... zato mi pač ni jasno =)


Upam da je to napisal osnovnošolec ki obiskuje nižje razrede. Ker če je to napisal nekdo starejši...ojoj
mb128
# 21.01.2017 ob 17:09
Atomske ure odpovedujejo? Hja, kdo pa je proizvajalec?!
izo
# 21.01.2017 ob 14:36
Iz zanesljivih virov namreč iz Pentagona so sporočili, da je bil ta satelit shekan z strani Ruskih hekerjev.

tedi tebi: tukaj rusi delajo za njih ;)
army2500
# 21.01.2017 ob 17:18
galilejo pa res nima sreče...prav nič ne deluje :D joa joa, problemi že odkar so začeli pred xy leti
G.Bruno
# 21.01.2017 ob 16:37
Brez panike. Mehaniki so že na delu.
kunta kinte
# 21.01.2017 ob 16:01
sosed Joža dobil projekt,brat od Junkersove sestrične
RudeCorona
# 21.01.2017 ob 19:22
Upam, da be bo res vse crknilo, ker zaenkrat Gallileo funkcionira brezhibno in bistveno bolj natančno kot GPS.
Grommm
# 21.01.2017 ob 18:25
Ure je pokvaril agent CIA, da bi Garmin ostal vodilni.
Celo akcijo bodo pa podtaknili Putinu,
ki je tako ali tako kriv za vse težave
EU, NATO in celega planeta - po razlagah
BBC-ja,Washington Post-a in CNN-a.
rokovnjac
# 21.01.2017 ob 16:25
Kakšni komentarji bi bili, če bi to bilo na ruskem sistemu.
Sicer pa fiasko
REsnica
# 22.01.2017 ob 23:32
Europe pa nič ne skrbi, da bi kdo uporabil ameriški GPS v vojni proti EU?

In smo takoj pokleknili in naš denar je že pod kontrolo najbolj napredne demokracije.
naš človek
# 22.01.2017 ob 20:10
Nazadnje so dosegli kompromisne rešitve in danes je Galileo tudi interoperabilen z ameriškim GPS-om.
beri moten.

Ne ni moten, samo na različne frekvence so ju dali, tako da (po potrebi oz. v neki skrajni vojni sili) lahko motijo enega in drugi še vedno deluje.
izo
# 22.01.2017 ob 11:54
Upam, da be bo res vse crknilo, ker zaenkrat Gallileo funkcionira brezhibno in bistveno bolj natančno kot GPS.

pa še to je moteno.
izo
# 22.01.2017 ob 11:52
Nazadnje so dosegli kompromisne rešitve in danes je Galileo tudi interoperabilen z ameriškim GPS-om.

beri moten.
d_a_r_k_o
# 22.01.2017 ob 09:54
Po 3 milijonih let je rezervni izračun z napako do 3 kotnih sekund ali kaj?
Ali pa mogoče po 1 milijonu let z napako do 1 kotne sekunde ali kaj?
malikaliber
# 21.01.2017 ob 19:15
Če rabijo urarja se javim. Ziher dobro plačajo.-)
JANEZ BLOND
# 21.01.2017 ob 14:21
Iz zanesljivih virov namreč iz Pentagona so sporočili, da je bil ta satelit shekan z strani Ruskih hekerjev.
dr.Kuštrin
# 22.01.2017 ob 11:34
...never, never, never trust the French :)
Haloo
# 22.01.2017 ob 06:02
Pa tako radi bi se odsesali od ZDA.
Ne gre pa ne gre!
kreden2
# 22.01.2017 ob 01:19
Ah, saj je šele prvi Trumpov delovni dan ...
Murko
# 21.01.2017 ob 22:52
Ali kot pravijo: Nije žvaka za seljaka...
tristokosmatih
# 21.01.2017 ob 16:25
Eh, hi tech. Tista žepna ura od dedka pa še vedno deluje. Po slabem stoletju je še vedno bolj natančna od crknjenih atomskih.
jankoP
# 21.01.2017 ob 15:38
Izo, nisi vec niti smesen. Raje priznaj da pri bruseljski sposobnosti, bi bil denar vlozen v saboterje, stran vrzen denar.
Murko
# 21.01.2017 ob 22:50
Pričakovano. Zgrešen projekt od samega začetka v prejšnjem milleniumu...
izo
# 21.01.2017 ob 14:15
no, sej bv bistvu so zraven tudi sami, da se razumemo in jasno niso izključene takšne in drugačne sabotaže..
izo
# 21.01.2017 ob 14:13
zakaj me ta prispevek ne preseneča. imam občutek, da bo vsaj evospki projekt, ki v čemerkoli konkurira "demokraciji" kr naenkrat presegal izpuste, se kvaril itd..
Cervantes
# 21.01.2017 ob 15:53
Çisto metanje dnarja stran.
Kot da GPS in GLONASS &Al. ni že dovolj.
KOKL
# 21.01.2017 ob 15:59
Mene pa samo zanime če je res tok setelitov nad nami, Zakaj jih nikoli ne vidimo ob polni luni ? Saj kaksnega ? Zakaj ko gledas live posnetke iz iss nikoli ne vidis niti enega setelita ?
In zakaj ni niti ene slike kako seteliti potujejo okrog orbite...

Nevem a je kdo kaj v google napisal besedo earth ali pa satellite ?

Obisttvu ni niti ene pametne slike.....

Pa nisem nek zarotnik tle samo pač osnovna logika... zato mi pač ni jasno =)
mlamat
# 21.01.2017 ob 14:38
Še en propadli evropski projekt. Kako simbolično.
Kazalo