Fotografija severnega pola z oddaljenosti 195.000 kilometrov. Planet je iz tega zornega kota nazadnje posnel Pioneer 11 leta 1974. Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
Fotografija severnega pola z oddaljenosti 195.000 kilometrov. Planet je iz tega zornega kota nazadnje posnel Pioneer 11 leta 1974. Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Ne duha ne sluha ni o vzdolžnih črtah in pasovih, kot smo jih vajeni z Jupitra. Pravzaprav je Jupiter na tej fotografiji komaj prepoznaven.

Scott Bolton, vodja misije
Jupiter, avrora
Južni pol in južni sij v infrardeči svetlobi. Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

Za košarkarsko igrišče velika Nasina sonda je opravila prvi oblet Jupitra z vsemi prižganimi instrumenti. V orbito je vstopila na začetku julija, a takrat so imeli inženirji večje skrbi od tega, kako bi posneli očesu prijetne posnetke, zato so bili takrat instrumenti izključeni. V vmesnem času so na Nasi opravili vse potrebne preverbe opreme in zdaj je Junona začela znanstveni del misije.

Nad Jupitrovimi oblaki je 27. avgusta švignila pri zgolj 4.200 kilometrih oddaljenosti, so sporočili iz Nase. To je bil prvi od načrtovanih treh ducatov obletov in od njih najbližji. V njem se je nabralo za približno šest megabajtov podatkov, ki so se že nakapljali nazaj na Zemljo. Med njimi so številne fotografije, ki jih je Nasa že priobčila, in kup znanstvenih podatkov, ki pa še čakajo na pravo obdelavo in interpretacijo.

Znanstveniki v živo opazovali propad atmosfere Jupitrove lune Io
*
Ocean v Evropi naj bi vseboval Zemlji podobno organsko "juho"


Edinstven severni pol

Za nekaj uvodnih ugotovitev pa ne bo treba čakati dolgo. "Že prvi pogled na severni pol Jupitra kaže, da česa takega v Osončju še nismo videli," je izjavil Scott Bolton, prvi mož misije. "Ta del planeta je modrejši od drugih. Poln je neviht. Ne duha ne sluha ni o vzdolžnih črtah in pasovih, kot smo jih vajeni z Jupitra. Pravzaprav je Jupiter na tej fotografiji komaj prepoznaven. Videti je celo, da nekateri oblaki mečejo sence. Če to drži, so oblaki Jupitra precej višje atmosferi," je naštel.
Presenetilo ga je, da Jupiter na severnem polu nima šestkotnika tako kot sosednji in precej podobni Saturn. Le mineštro vrtincev, prog in zaplat najrazličnejših oblik.

Toplotne pege v polih
Za posnetke v infrardeči svetlobi je poskrbel instrument JIRAM, sicer zgrajen v okviru Italijanske vesoljske agencije. Videl je globoko v atmosfero in pregledal podatke o tamkajšnjih temperaturah za severni in južni pol. "Posnetki razkrivajo mrzla in vroča območja, za katera prej nismo vedeli. Poleg tega še noben zemeljski instrument ni posnel južne avrore," je povedal Alberto Adriani z rimskega Instituta za astrofiziko in planetologijo.

Radijske emisije iznad planeta
Edinstvene meritve je prinesel Radio/Plasma Wave Experiment, dosežke našteva Nasino sporočilo za javnost. Ujel je radijske valove in oscilacije v plazmi, ki izvirajo iz področja nad planetom. To radijsko valovanje so prvič ujeli v 50. letih prejšnjega stoletja, a še nikoli do zdaj ga niso ujeli tako blizu izvora. Analize sledijo. "Jupiter z nami komunicira tako, kot pač zna. Do zdaj smo v valovih zaznali značilen podpis delcev energije, tistih, ki ustvarjajo masivne avrore nad severnim polom. Te emisije so najmočnejše v sončnem sistemu. Zdaj bomo poskušali ugotoviti, od kod izvirajo elektroni, ki so temelj emisij," je povedal Bill Kurth, znanstvenik na instrumentu.

Več o Jupitru, sondi Juno in odprtih vprašanjih pa v tem poglobljenem članku.

Video 1: Jupiter v infrardeči svetlobi

Video 2: Juno "prisluhne" Jupitrovim avroram

Ne duha ne sluha ni o vzdolžnih črtah in pasovih, kot smo jih vajeni z Jupitra. Pravzaprav je Jupiter na tej fotografiji komaj prepoznaven.

Scott Bolton, vodja misije