Projekt menjave reflektorjev sofinancirata Evropska komisija in slovensko ministrstvo za okolje in prostor. Foto: www.lifeatnight.s
Projekt menjave reflektorjev sofinancirata Evropska komisija in slovensko ministrstvo za okolje in prostor. Foto: www.lifeatnight.s

Projekt Življenje ponoči se je začel septembra 2010 in njegov osnovni cilj je dolgoročno zmanjšati negativne učinke, ki jih povzroča osvetljevanje cerkva in drugih objektov kulturne dediščine ter s tem izboljšati naravovarstveni status in biotsko raznovrstnost nočnih živali, so sporočili organizatorji projekta.

V projekt je vključenih 21 cerkva po Sloveniji, na katerih bodo med letoma 2011 in 2013 testno menjali razsvetljavo in spremljali odziv nočnih metuljev ter netopirjev na različne barve in intenzitete svetlobe.

Prvi korak do mednarodne standardizacije
Na podlagi teh rezultatov bodo v sodelovanju z Unescom ob koncu projekta leta 2014 izdelali tehnične smernice za naravi prijazno in energetsko učinkovito osvetljevanje kulturne dediščine, za katere upajo, da bodo pomenile prvi korak k mednarodni standardizaciji na tem področju.

21 projektnih cerkva je bilo izbranih na podlagi ekoloških, geografskih in tehničnih kriterijev, nahajajo pa se na Štajerskem, Krasu, v Brdih, na Cerkljanskem in Žirovskem ter v osrednji Sloveniji.

Reflektorji za do narave prijazno osvetljevanje cerkva imajo posebno zaslonko, ki je prilagojena obliki stavbe in preprečuje, da bi svetloba svetila mimo fasade v nebo. Nameščen je tudi UV-filter, saj UV-svetloba najbolj privlači nočne žuželke.