Fotografija, ki jo je posnel SDO. Foto: Nasa
Fotografija, ki jo je posnel SDO. Foto: Nasa
Različne resolucije fotografij
Nasa je pripravila tudi predstavitev, kako se razlikujejo fotografije, ki jih omogočajo posamezne naprave. Foto: Nasa

Vse, kar se dogaja na glavnem telesu našega Osončja, vpliva na planet, ki ga poseljujemo ljudje, zato ga znanstveniki želijo bolje spoznati. Prve fotografije, ki jih je na Zemljo poslal SDO, prikazujejo še nikoli videne podrobnosti valovanja okoli Sončevih peg in nadzorno prikazujejo, kaj se dogaja na Sončevem površju.

Novo obdobje v raziskovanju sonca
"Te začetne fotografije nam dajejo več podatkov o procesih na Soncu, kot smo jih zbrali v vseh 40 letih raziskovanja," je pomembnost posnetih fotografij opisal Richard Fisher iz Nase.

Po njegovih besedah bo SDO spremenil naše razumevanje Sonca in njegovih procesov, ki vplivajo tudi na naša življenja. Prepričan je, da bo odprava imela velik vpliv na razvoj znanosti, podobno kot ima vesoljski teleskop Hubble na nova dognanja v astrofiziki.

SDO bo posnetke pošiljal pet let
Observatorij dinamike Sonca so v vesolje poslali 11. februarja in bo na odpravi naslednjih pet let. Pošiljal bo podatke o Sončevi magnetosferi in pomagal razumeti, kakšno vlogo ima Sonce pri spreminjaju podnebja na Zemlji. Z njegovo pomočjo bodo spremljali tudi Sončeve nevihte. Fotografije, ki jih posname, imajo namreč desetkrat boljšo ločljivost kot televizorji Full HD.

V Nasi so iz fotografij, ki jih je poslal SDO, naredili diaprojekcijo, ki prikazuje dogajanje na Soncu.