Raketa falcon 9 pred izstrelitvijo. Foto: SpaceX
Raketa falcon 9 pred izstrelitvijo. Foto: SpaceX

Vojaški satelit je davi po krajevnem času v vesolje ponesla raketa falcon 9, ki so jo izstrelili iz ameriškega vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral v ameriški zvezni državi Florida, so sporočili iz podjetja milijarderja Elona Muska.

Izstrelitev skrivnostnega satelita za ameriško vlado, znanega pod oznako NROL-76, pomeni za SpaceX prvo tovrstno izstrelitev v vojaške namene. Podrobnosti o satelitu zaradi njegove zaupne narave v podjetju niso razkrili, jasno je le, da gre za satelit nacionalne obveščevalne agencije, ki je specializirana za vohunske satelite, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izstrelitev je bila sprva predvidena za nedeljo, vendar so jo zaradi težav s senzorji v zadnjem trenutku prestavili. Deset minut po izstrelitvi rakete je njena prva stopnja ponovno uspešno pristala na Cape Canaveralu.
SpaceX je s tem poseglo v dolgotrajni praktični monopol nekaj podjetij, ki so desetletja izključno opravljala izstrelitve vojaških satelitov. V vesoljski industriji povzroča precej pretresov, med drugim tudi zaradi precej nižje cene tovorjenja v orbito.

Video: Posnetek izstrelitve in pristanka