Predelava loga Wikileaksa za Operacijo: maščevanje. Foto: Operation Payback
Predelava loga Wikileaksa za Operacijo: maščevanje. Foto: Operation Payback

V spletni vojni med skupino, imenovano Anonymus (Anonimnež), ter organizacijami, ki so sodelovale pri ukrepih proti Wikileaksu, so pod napadi DDoS padle spletne strani velikih mednarodnih podjetij, kot so Mastercard, PayPal in Visa. Te organizacije so na tak ali drugačen način ukrepale proti Wikileaksu ter njegovemu vodji Julianu Assangeu, največ z zamrznitvijo transakcij in financiranja organizacije.

Sovražniki svobode govora?
Po mnenju Anonimnih množic so bili ti ukrepi napad na svobodo govora. Zato je Anonymus sprožil 'Operacijo maščevanje' proti vsem, ki naj bi se uklonili pritiskom držav in s tem posredno napadli tudi neodvisno medmrežje ter svobodno izražanje, je zapisano v sporočilu za javnost ob napadih omenjene skupine.

Odgovornosti še ni prevzel nihče
Tokrat pa je žrtev postal sam 4chan, eden izmed izvorov Anonimneža. Informacijska vojna se tako nadaljuje z zdaj že okoli 24-urno nedosegljivostjo 4chana, za napade pa še nihče ni prevzel odgovornosti. Napadalcev naj bi bilo več kot 9000, ustanovitelj 4chana moot pa je na Twitterju objavil: "Stran je padla pod DDoS napadom. Pridružili smo se skupini Mastercarda, Paypala in Vise. Eliten in ekskluziven klub!"

Kaj je napad DDoS in kaj Anonymus?
To je medmrežni napad na strežnike, ki vsebujejo spletne strani. Množica računalnikov oz. uporabnikov spleta pošilja množico zahtevkov oz. informacij na tarčo tako dolgo in intenzivno, da strežnik množice informacij ne zmore obdelati ter postane neodziven.

Tokratna tarča, Anonymus, pa je zmuzljiva, ker ni organizacija in posledično nima organizirane hierarhične strukture, ki bi jo lahko napadli. Je bolj skupnost ljudi, sprva zbranih okoli številnih manj moderiranih spletnih portalov, pozneje pa razširjenih precej zunaj prvotnih okvirov. Posledično tak napad DDoS na enega izmed izvornih portalov, 4chan, po mnenju strokovnjaka za spletno varnost Paula Muttona ne bo imel velika vpliva na prihodnje dejavnosti Anonimneža.