Če ste pozabljive vrste, potem bi vam nymi morda lahko koristil. Foto: Youtube
Če ste pozabljive vrste, potem bi vam nymi morda lahko koristil. Foto: Youtube


Podjetje iz Toronta Bionym je razvilo zapestnico nymi, ki lahko potrdi nosilčevo istovetnost prek elektrokardiograma (EKG), piše New Scientist. Senzorji nadzorujejo srčni utrip in nato verodostojnost sporočijo npr. vašemu telefonu ali avtomobilu.
Že več desetletij je namreč znano, da vrhovi in doline na sliki EKG-ja tvorijo edinstven vzorec zaradi razlik v položaju, obliki in velikosti srca. Zaradi teh značilnosti ga je mogoče uporabiti za identifikacijo, veliko težje pa ga je zlorabiti kot biometrične sisteme, ki uporabljajo zunanje poteze, kot so prstni odtisi, šarenica ali obrazni vzorci, je pojasnil direktor podjetja Karl Martin.
Identifikacija poteka tako, da se uporabnik za približno dve minuti dotakne senzorja, ki je vgrajen v zgornji del zapestnice, z nasprotno roko. Ko je "srčni podpis" shranjen, ga bo zapestnica v prihodne samodejno prepoznala.
Manj kot 100 evrov
Za dostop do naprave se mora uporabnik za nekaj sekund dotakniti vrha zapestnice, medtem pa je drugi senzor v stiku z njegovim zapestjem. Ko je istovetnost potrjena, se nymi prek bluetootha poveže z aplikacijo na želeni napravi. Z različnimi gestami, kot so mahljaj ali zgib zapestja, pa se sprožijo različni ukazi na napravi, npr. odklenejo sopotnikova vrata. Če zapestnico odstranite, se naprave, povezane z njo, samodejno zaklenejo.
Čeprav se je EKG izkazal za zanesljivega, še vedno ne dosega preciznosti najbolj občutljivih čitalcev prstnih odtisov. A Martin miri tiste, ki se bojijo, da bi jim kdo ukradel identiteto. "Tat bi vam moral najprej ukrasti zapestnico, ponarediti edinstven srčni ritem in nato dobiti še vašo napravo. V praktičnih trenutkih je napačna potrditev efektivno nična," je še pojasnil. Napravico bo mogoče dobiti že za manj kot 100 dolarjev oz. okoli 75 evrov.