Kristal so prinesli iz Doline smrti - najbolj suhega in vročega kraja Severne Amerike. Foto: MMC RTV SLO
Kristal so prinesli iz Doline smrti - najbolj suhega in vročega kraja Severne Amerike. Foto: MMC RTV SLO
Kristal soli
Bakterije so preživele v tekočini znotraj kristalov soli. Foto: MMC RTV SLO

Najdbo bakterij bi lahko opisali kot v kakšnem starem znanstvenofantastičnem filmu: raziskovalci so pred leti iz Doline smrti prinesli star solni kristal, ki so ga preučevali v okviru klimatskih raziskav. Nato so ga previdno zapakirali in pospravili v predal. Po dolgih letih ga je našel mlad raziskovalec, ki je med ponovnim preučevanjem kristala opazil nekaj nenavadnega. V njem je nekaj živega! Zgodba se sicer ne konča z izbrisom človeštva, ampak le z dokončanjem znanstvenega doktorata tega mladega znanstvenika.

"Stvar me je zelo presenetila," opisuje svoje občutke ob odkritju starodavnih bakterij mladi raziskovalec Brian Schubert z univerze Binghamton. Bakterije so dolga leta živele v majhnem prostorčku znotraj solnega kristala, ki je napolnjen s tekočino. Najdbo je Schubert sicer oznanil že pred časom, a so jo znanstveniki zdaj podprli z dodatnimi raziskavami, odkritje pa je opisano v zadnji izdaji publikacije ameriškega geološkega združenja GSA Today.

Članek v angleškem jeziku lahko najdete tukaj.

Večino časa so preživele v hibernaciji
Bakterije, ki živijo v slani vodi, so večino od svojih 34.000 let preživele v nekakšnem stanju hibernacije in so se v tem času precej skrčile. "So žive, a ne porabijo nobene energije za plavanje, prav tako se ne razmnožujejo," pojasnjuje Schubert. "Pravzaprav ne počnejo ničesar drugega kot to, da se ohranjajo." Podobne bakterije na Zemlji tudi sicer še vedno živijo.

Kako pa so najdene bakterije sploh zmogle preživeti v kristalu toliko časa? Odgovor se skriva v njihovih 'sojetnicah' - algah dunaliella. "Najbolj me je navdušilo, ko smo v teh majhnih žepkih znotraj kristala prepoznali celice alg. To bi lahko bil vir hrane," razlaga Schubert, ki je zdaj prevzel mesto asistenta raziskovalca na univerzi na Havajih.

Iste izsledke je dobil tudi drug laboratorij
Čeprav bi to odkritje lahko mejilo na meje mogočega, pa je Schubert vzorec kristala med raziskavo poslal v drug laboratorij, da so ga analizirali. In tudi tam so dobili iste izsledke. Prav tako je bakterije 'zbudil' iz stanja hibernacije. Za 'prebujanje' so potrebovale kar dva meseca in pol, a so se nato začele hitro razmnoževati. "Stare so 34.000 let in imajo otroke," se je ob tem pošalil Schubert.