Sunita Williams je postavila rekord med astronavtkami po dolžini bivanja v vesolju. Foto: Reuters
Sunita Williams je postavila rekord med astronavtkami po dolžini bivanja v vesolju. Foto: Reuters
V Slovenijo je znova pripotovala astronavtka Sunita Williams

Williamsova, ki je na obisku v Sloveniji, je v vesolje poletela dvakrat v zadnjih šestih letih. Leta 2006 je poletela z raketoplanom Discovery in v vesolju bivala kar 195 dni ter tako postavila nov rekord med astronavtkami. Lani pa se je v vesolje podala z ruskim Sojuzom in šele kot druga ženska v zgodovini prevzela poveljstvo na mednarodni vesoljski postaji. V vesolju je preživela že 321 dni, iz raketoplana pa se je odpravila sedemkrat in zunaj njega prebila več kot 50 ur.

Ameriška astronavtka je svoj tokratni obisk pradomovine začela na Bledu. Na novinarski konferenci na Blejskem gradu je dejala, da je že napočil čas, ko s svojimi izkušnjami lahko pomaga mlajšim astronavtom, ki se usposabljajo za polete.

Če pa bi dobila še kakšno priložnost, bi se z veseljem ponovno podala v vesolje, predvsem z novim vesoljskim plovilom, ki je v izgradnji. Ob tem je zadovoljna, da države združujejo svoje sile pri raziskovanju in izgradnji še učinkovitejšega vesoljskega plovila.

"Pogled iz vesolja na naš planet je izjemen, iz njega je Zemlja tako mirna in čudovita," je povedala Williamsova, ki je v Slovenijo prispela na pobudo zavoda Slovenski astronavt, ki deluje v Lešah pri Tržiču, kjer so živeli njeni predniki.

Pahor bo podelil medaljo za zasluge
Williamsovi bo v ponedeljek predsednik republike Borut Pahor podelil medaljo za zasluge zaradi prispevka k uveljavljanju naravoslovnih in tehničnih znanosti ter predvsem njihove promocije med mlajšimi rodovi Slovencev. Williamsova meni, da priznanje priča o tem, da je v Sloveniji prisotno zavedanje o pomenu vesolja in znanosti.

Ob tem jo veseli, da je Slovenija članica Evropske vesoljske agencije in da bo morda to pripomoglo, da bo nekoč v vesolje poletel tudi Slovenec, medtem ko trenutno na vesoljskem programu že delajo trije Američani slovenskih korenin.

V Slovenijo je znova pripotovala astronavtka Sunita Williams