Raziskovalce čaka zahtevno delo. Foto: https://www.varldskulturmuseerna.se
Raziskovalce čaka zahtevno delo. Foto: https://www.varldskulturmuseerna.se
Dejansko bodo obiskovalci lahko delali 'avtopsijo' mumije. Foto: https://www.varldskulturmuseerna.se

Mumije v Sredozemskem muzeju (Medelhvasmuseet) v Stockholmu bodo digitalizirali s pomočjo tehnologije, ki z uporabo fotografij in rentgenskimi posnetki omogoča izdelavo tridimenzionalnih modelov. V muzeju načrtujejo, da bodo stalno razstavo na ogled postavili spomladi 2014. Kuratorji upajo, da bodo obiskovalci s tem inovativnim načinom bolje razumeli, kako je potekalo življenje v starem Egiptu, poroča britanski BBC.

V muzeju bodo na tak način za ogled "pripravili" šest mumij. Obiskovalci jih bodo lahko potem spoznavali na podoben način, kot arheologi iščejo nova odkritja na obstoječih ostankih.

"Želimo postaviti nova merila, kako bodo muzeji v svoje dejavnosti vpletli 3D-digitalizacijo in interaktivno vizualizacijo, s katerima bo ogled razstavljenih predmetov mogoč tudi za druge muzeje, raziskovalce in tudi obiskovalce," je velikopotezne cilje predstavil Thomas Rydell s švedskega interaktivnega inštituta.

Tokrat izvajajo projekt na mumijah, kot dodaja Rydell, pa bi podobno tehniko lahko uporabili tudi na drugih predmetih, ki pričajo o življenju v preteklosti.

S klikom do podatkov o več tisoč let starih okostjih
Obiskovalci muzeja si bodo lahko tako na interaktivni način pogledali tudi najmanjše podrobnosti mumije, kot so recimo posamezni motivi na sarkofagih. Med drugim bodo lahko tudi "slekli" mumijo, in sicer tako, da bodo s programom "slačili" plast za plastjo in raziskovali življenje pokojnikov. Med drugim bodo lahko razkrili njihov spol, starost in življenjske pogoje, pa tudi, kaj so imeli ob sebi ob pokopu.

"Dejansko lahko ustvarimo virtualno kopijo mumije. In to lahko potem dejansko delimo z muzeji po vsem svetu in jo uporabljamo za različne raziskave ter navsezadnje tudi za interaktivno izkušnjo obiskovalcev," je še dodal Rydell. Pri projektu sodelujejo švedski strokovnjaki za vizualizacijo, omenjeni muzej ter tehnološki podjetji Autodesk in Faro.