Znanost in tehnologija
(3)

Poudarki

  • Razstava bo na ogled od leta 2014
  • Najprej bodo za virtualni ogled pripravili šest mumij
Raziskovalce čaka zahtevno delo. Foto: https://www.varldskulturmuseerna.se
Dejansko bodo obiskovalci lahko delali 'avtopsijo' mumije. Foto: https://www.varldskulturmuseerna.se

Dodaj v

Švedski muzej bo omogočil virtualno brskanje po mumijah

Stalna razstava bo na ogled od spomladi 2014
29. junij 2013 ob 17:08
Stockholm - MMC RTV SLO

Muzej na Švedskem bo s pomočjo digitalizacije zbirke mumij omogočil obiskovalcem, da bodo lahko virtualno brskali po mumijah in jih celo "slekli".

Mumije v Sredozemskem muzeju (Medelhvasmuseet) v Stockholmu bodo digitalizirali s pomočjo tehnologije, ki z uporabo fotografij in rentgenskimi posnetki omogoča izdelavo tridimenzionalnih modelov. V muzeju načrtujejo, da bodo stalno razstavo na ogled postavili spomladi 2014. Kuratorji upajo, da bodo obiskovalci s tem inovativnim načinom bolje razumeli, kako je potekalo življenje v starem Egiptu, poroča britanski BBC.

V muzeju bodo na tak način za ogled "pripravili" šest mumij. Obiskovalci jih bodo lahko potem spoznavali na podoben način, kot arheologi iščejo nova odkritja na obstoječih ostankih.

"Želimo postaviti nova merila, kako bodo muzeji v svoje dejavnosti vpletli 3D-digitalizacijo in interaktivno vizualizacijo, s katerima bo ogled razstavljenih predmetov mogoč tudi za druge muzeje, raziskovalce in tudi obiskovalce," je velikopotezne cilje predstavil Thomas Rydell s švedskega interaktivnega inštituta.

Tokrat izvajajo projekt na mumijah, kot dodaja Rydell, pa bi podobno tehniko lahko uporabili tudi na drugih predmetih, ki pričajo o življenju v preteklosti.

S klikom do podatkov o več tisoč let starih okostjih
Obiskovalci muzeja si bodo lahko tako na interaktivni način pogledali tudi najmanjše podrobnosti mumije, kot so recimo posamezni motivi na sarkofagih. Med drugim bodo lahko tudi "slekli" mumijo, in sicer tako, da bodo s programom "slačili" plast za plastjo in raziskovali življenje pokojnikov. Med drugim bodo lahko razkrili njihov spol, starost in življenjske pogoje, pa tudi, kaj so imeli ob sebi ob pokopu.

"Dejansko lahko ustvarimo virtualno kopijo mumije. In to lahko potem dejansko delimo z muzeji po vsem svetu in jo uporabljamo za različne raziskave ter navsezadnje tudi za interaktivno izkušnjo obiskovalcev," je še dodal Rydell. Pri projektu sodelujejo švedski strokovnjaki za vizualizacijo, omenjeni muzej ter tehnološki podjetji Autodesk in Faro.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
JosephBerger
# 29.06.2013 ob 17:28
Arheo pornografija
NavadniJanez
# 02.07.2013 ob 13:43
Le kdo si ne bi želel videti mumificirane ''ta male''?
LFC
# 30.06.2013 ob 13:36
Kul... a pogled "pod kiklo" bodo pa ekstra kasirali?
Kazalo