Odkritje slovenskih raziskovalcev in njihovih nizzozemskih kolegov odmeva v mednarodni skupnosti. Foto: MMC RTV SLO
Odkritje slovenskih raziskovalcev in njihovih nizzozemskih kolegov odmeva v mednarodni skupnosti. Foto: MMC RTV SLO

V študiji, objavljeni v znanstveni reviji Fungal Biology, so raziskovalci Polona Zalar, Nina Gunde-Cimerman, Sybren de Hoog in Monika Novak predstavili ugotovitve študije, v okviru katere so analizirali glive v 189 pomivalnih strojih iz 101 kraja oz. skupnosti.

101 vzorec gliv so dobili v pomivalnih strojih v slovenskih gospodinjstvih, 42 vzorcev iz drugih evropskih držav, 13 iz Severne in 3 iz Južne Amerike, 5 iz Izraela, 10 iz Južne Afrike in po sedem iz vzhodne Azije in Avstralije.

V vzorcih s tesnilne gume so našli "pripadnike" rodov Aspergillus, Candida, Magnusiomyces, Fusarium, Penicillium in Rhodotorula, najbolj skrb vzbujajoča pa je najdba gliv Exophiala - te so v pomivalnih strojih našli kar v 62 odstotkih primerov, od tega v 56 odstotkih vzorcev nevarni podvrsti Exophialo dermatitidis in Exophiala phaeomuriformis, raziskavo povzema britanski časnik Daily Mail.

Exophiala dermatitidis in Exophiala phaeomuriformis sta znani po tem, da se lahko naselita v pljučih ter povzročata težave z dihanjem in bolezni pljuč. Zanimivo in (skrb vzbujajoče) je predvsem to, da sta se obe vrsti gliv prilagodili na "življenje" v pomivalnem stroju - kljub visoki temperaturi in vlagi ter alkalnemu pH-ju.

Nevarni glivi je mogoče najti tudi v drugih kuhinjskih napravah oz. strojih - v aparatih za pripravo kave, pralnih strojih itd.

Skrb, kako se bodo glive še razvijale
V študiji, ki jo povzemajo številni svetovni mediji (poleg že omenjenega Daily Maila še Telegraph, Sydney Morning Herald, Times of India, Jutarnji list in drugi) raziskovalci še pravijo: "Odkritje te sicer razširjene glive v gospodinjskih napravah kaže, da se ti organizmi razvijajo na nenavaden evolucijski način, kar bi lahko pomenilo veliko tveganje za zdravje ljudi v prihodnje."