Tesla, ki proizvaja športna električna vozila, želi prodreti na širši avtomobilski trg. Foto: EPA
Tesla, ki proizvaja športna električna vozila, želi prodreti na širši avtomobilski trg. Foto: EPA

"Vsi naši patenti pripadajo vam. Verjamemo, da bi lahko Tesla, drugi proizvajalci električnih avtomobilov in ves svet imeli korist od skupne, hitro razvijajoče se tehnološke platforme," je v duhu odprtokodnega gibanja zapisal glavni izvršni direktor podjetja Elon Musk in dodal, da ne želijo, da bi patenti ustavljali rast za okolje pomembne tehnologije.

Musk je poudaril, da so se ob začetku delovanja podjetja počutili primorane zaščititi patente zaradi zaskrbljenosti, da veliki avtomobilski proizvajalci ne bi brez ovir kopirali njihove tehnologije in nato s svojim močnim proizvodno-prodajnim aparatom preprosto povozili njihovo podjetje.

Izkazalo se je, da so se motili. Programi električnih vozil pri največjih avtomobilskih velikanih so majhni, saj ne predstavljajo niti odstotka njihove skupne prodaje vozil.

Podjetje Tesla, katerega tržna vrednost znaša 25 milijard dolarjev, je letos predstavilo načrte za t. i. projekt Gigafactory za proizvodnjo naprednih baterij za električna vozila, saj se želijo razviti iz nišnega v množičnega proizvajalca avtomobilov.

Z znižanjem stroškov izdelave električnih vozil, pri čemer so baterije pomemben element, bi radi izdelali 500.000 avtomobilov letno.