Dogodek, ki je potekal blizu Los Angelesa, je bil izjemno odmeven. Foto: Reuters
Dogodek, ki je potekal blizu Los Angelesa, je bil izjemno odmeven. Foto: Reuters

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je na težko pričakovanem dogodku v kalifornijskem Hawthornu napovedal, da bi to lahko pripomoglo h koreniti spremembi celotne globalne energetske infrastrukture.

Tako imenovani Tesla Powerwall lahko hrani energijo sončnih celic in zagotovi varnostno rezervo v primeru izpada elektrike. V teoriji bi lahko ta naprava, ki bi lahko bila nameščena v zid garaže ali znotraj hiše, domove na sončno energijo naredila neodvisne od tradicionalnega energetskega omrežja.

Mednarodna prodaja že prihodnje leto
"Cilj je popolna preobrazba celotne globalne energetske infrastrukture," je ob razkritju Powerwalla povedal Musk in dodal, da bi to lahko prispevalo k zmanjšanju porabe fosilnih goriv. "Očitna težava pri sončni energiji je, da sonce ponoči ne sije," je povedal Musk. To pomeni, da električna omrežja, ki uporabljajo sončno energijo, trenutno še vedno potrebujejo rezervni vir elektrike, ki pa se pogosto pridobiva iz fosilnih goriv.

A nov akumulator Tesle je manjkajoči člen, ki bi lahko pripeljal do širše rabe sončne energije, saj hranijo energijo sonca, tudi ko to ne sije.

Tesla bo proizvajal akumulatorje za stanovanjsko rabo. Tisti 10-kilovatni bodo stali 3.500 dolarjev, sedemkilovatni pa 3.000, v ZDA pa jih bodo začeli prodajati še letos. Po načrtih naj bi mednarodna prodaja stekla enkrat prihodnje leto.