Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Ob prehodu na nove zvočne formate se lahko pojavijo težave
  • 1. decembra bodo ugasnili analogne oddajnike
oddajnik
Oddajnik pri Belem Križu bo ugasnil premier Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Tisoči bi lahko spremljali nemo sliko

Priprave za prehod na digitalno oddajanje so v sklepni fazi
11. november 2010 ob 13:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

V gospodinjstvih je okoli 10.000 pretvornikov, ki ne podpirajo zvočnega formata AAC, ki bo začel veljati ob prehodu na digitalno televizijo.

Kupci takih pretvornikov so na žalost prepuščeni dogovoru s prodajalcem, saj država tukaj ne more storiti ničesar, je na današnji novinarski konferenci Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) pojasnil direktor direktorata za informacijsko družbo Marjan Turk. Gre namreč za stvarno napako, saj so ti trgovci prodajali neustrezne pretvornike, tudi ko so bile tehnične specifikacije že znane. Ti pretvorniki zato ne bodo mogli predvajati zvoka, čeprav bodo lahko predvajali sliko, je pojasnil Turk.

V preteklosti so bile tudi težave s formatom zvoka, ki ga uporablja operater multipleksa B Norkring. Ti so namreč želeli oddajati zvok v najnovejši različici, ki pa je trenutni pretvorniki ne podpirajo, zato so bili gledalci ob zvok. Vendar so po Turkovih besedah te težave odpravili, saj je Norkring začel znova uporabljati starejšo različico kodiranja. Po njegovih besedah tudi v prihodnje ne bo težav, saj se tovrstno kodiranje uporablja le za televizorje s katodno cevjo, ki jih bodo uporabniki s časom zamenjali s sodobnejšimi, ki bodo ta format podpirali. Kakšen format se bo sicer uporabljal, pa je po besedah Turka odvisno od Apeka, zato tudi ni mogel reči, ali bo znova treba menjati opremo.

Za tiste, ki bodo program spremljali v multipleksu A, bojazen, da bodo ostali brez zvoka, za zdaj ne obstaja. RTV Slovenija, ki upravlja z multipleksom A, bo namreč spremembe v formatu zvoka uvedla postopoma.

Ozko usmerjene težave
Boštjan Okorn
z ZPS-ja je izpostavil težavo, ki bi jo lahko imeli prebivalci nekaterih dolin in posameznih krajev. Ti so v preteklosti poskušali signal dobiti prek ozkopasovnih anten, ki so usmerjene na točno določen frekvenčni pas in bi zato lahko imeli težave s sprejemanjem signala. Toda velika večina bi z manjšimi spremembami vseeno morala loviti tudi digitalni signal. Težave bi lahko imeli tudi tisti, ki imajo skupinsko strešno anteno, zato naj 15. novembra preverijo, kakšen je njihov sprejem, je svetoval Okorn.

1. december je dan D
Naj še enkrat spomnimo. S 1. decembrom bo ugasnila velika večina analognih oddajnikov, oddajanje televizijskega signala pa bo prešla v digitalno obliko. Za sprejemanje novega signala bo potrebna nova sobna antena oziroma pretvornik, ki bo lahko ta signal odkodiral. Signal bo v formatu MPEG-4, zato bo televizijski program po novem mogoče spremljati le prek pretvornikov, ki ta format lahko odkodirajo.

Pretvorniki na slovenskem trgu skoraj v celoti podpirajo ta format in morajo biti tudi opremljeni z nalepko ministrstva za visoko šolstvo "Preklopite na digitalno". Če ga še niste kupili (cena je okoli 50 evrov), in signal sprejemate prek navadne sobne antene, storite to čim prej in se pri prodajalcu pozanimajte, ali pretvornik podpira omenjeni format. V ponedeljek, 15. novembra, bo od 19.30 do 19.45 potekala tudi poskusna zatemnitev programov nacionalne televizije in nekaterih komercialnih televizij.

Andrej Čebokli
Prijavi napako
Komentarji
tyr
# 11.11.2010 ob 16:21
marjan_1

Ja obstaja. To so večinoma tisti ki stanejo manj kot 50€.

Država pa je kriva v toliko, ker je dovolila prodajo neusteznih pretvornikov. Inšpekcijske službe so spet zaspale oz. niso opravile svojega dela.
Deyvi
# 11.11.2010 ob 17:12
Prvič slišim, da je bilo potrebno pri nakupu biti pozoren tudi na ta AAC format. Ko sem kupoval pretvornik sem vedel samo to da mora podpirat MPEG 4 na kar so opozarjali strokovnjaki z TVS.
Na srečo moj dela normalno.
darkstar
# 13.11.2010 ob 19:09
V avgusta 2010 izdani brošuri s strani Zveze potrošnikov Slovenije AAC niti omenjen ni. Toliko o strokovnosti.
AlexiusH
# 12.11.2010 ob 00:21
Ja obstaja. To so večinoma tisti ki stanejo manj kot 50€.
Ni res. Gre za sprejemnike, ki so jih prodajali manjši trgovci pred dvema letoma do lani v veri, da so ustrezni. Takrat muxa B še ni bilo, tako da zvoka AAC ne. Oddajal je samo multipleks RTV Slovenija, ki uporablja kodiranje zvoka MPEG-1 layer II (na kratko MP2). Takrat so stali okrog 90 evrov. Pri velikih trgovcih jih ne boste našli, tako da brez skrbi. Previdno pa pri rabljenih modelih na bolhi, recimo.

Eden takih je General Satellite TE-8310. In pa slavni modul CI za televizorje Neotion NP4.
a-bra-ka-da-bra
# 11.11.2010 ob 15:46
Uporaba AAC je zastonj. Ni nekaj eksotičnega, ampak je del MPEG-2 in MPEG-4 specifikacij. Ima tudi precej prednosti pred MP3 formatom.
a-bra-ka-da-bra
# 12.11.2010 ob 13:39
Jaz to vem že več kot pol leta. Novinarji odkrijejo to kot novost in tik pred začetkom poskusa.

Ja, znano je že dolgo časa, vse odkar so bile objavljene tehnične specifikacije. Ampak ni naloga običajnega uporabnika, da to razume. Razumno bi bilo zahtevati od trgovcev, da so dolžni zamenjati vsak sprejemnik, ki so ga prodali in ki ne ustreza specifikaciji, s takšnim, ki bo ustrezal.

Pojem "MPPEG-4" kompatibilen sam po sebi ne pomeni kaj dosti, če zadaj ni podrobnosti, kateremu delu specifikacije ustreza.
moonylink
# 12.11.2010 ob 08:53
kass odvisno od pretvornika, pretvornik Denver ki smo ga kupili za 90€ v merkatorju dela kot nor, ko pa smo nedavno kupili lcd gorenje zraven katerega smo dobili še kot "bonus" gorenje pretvornik pa je bilo nemogoče gledati tv, nenehne motnje, ko smo priklopili nazaj stari pretvornik pa spet vse dela kot se šika
AlexiusH
# 12.11.2010 ob 00:22
*tako da tudi zvoka AAC ne
commonsense
# 11.11.2010 ob 22:34
Jaz to vem že več kot pol leta. Novinarji odkrijejo to kot novost in tik pred začetkom poskusa. Kako neodgovorno od novinarjev!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
kass
# 11.11.2010 ob 19:16
pretvornik iz mercatorja je ok, je pa problem marsikje v sprejemu signala, npr. pr nas, jaz uporabljam digitalni pretvornik že od poletja in lovi zvok in sliko, ampak problem je ob slabem vremenu je ful moten signal oz. ga zadnje čase sploh ni (nevem al je polet res zato dobr lovil, ker je blo manj džja in megle), al pa ko te nekdo pokliče po mobitelu al pa da govoriš po mobitelu ta signal čist "zamrzne" - slika se ustav oz. zgubi signal..., to pa je katastrofa, zato me zanima ali je mogoče ojačat signal z kakšno dodatno napravo al pa bo signal potem močnejši ko bodo "zatemnil" analogne oddajnike!?
slassi
# 11.11.2010 ob 18:01
@DEvy

Tudi jaz prvič slišim to
marjan_1
# 11.11.2010 ob 15:53
Obstaja kakšen seznam teh neustreznih pretvornikov?
kimi12345
# 12.11.2010 ob 00:47
Kdo ve kje se dobi najcenejšega da ima tako MPEG2 in MPEG4 ter AAC?
marjan_1
# 11.11.2010 ob 18:47
Kako je s tistim pretvornikom, ki je v zeleni škatli in je na prodaj v Mercatorju?
marjan_1
# 11.11.2010 ob 16:16
Oddajnik pri Belem Križu bo ugasnil premier Borut Pahor.

Nasvet Pahorju: V dobro vseh državljanov in državljank te države odstopi!
garejnc
# 11.11.2010 ob 13:30
Katero budalo v naši upravi se je odločil da bomo šli plačevat za AAC, ko bi lahko imeli ali cenejši in širše uporabljani MP3 ali pa recimo OGG (le ta je zastonj), če se že gremo eksotične formate?
Spet bo šlo polno denarja skozi okno pa čez ocean :(
Kazalo