Znanost in tehnologija
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 11 glasov Ocenite to novico!
Robert Blinc
Dr. Robert Blinc bi konec oktobra dopolnil 78 let. Foto: BoBo

Dodaj v

Umrl akademik Robert Blinc

Bil je dolgoletni predsednik znanstvenega sveta IJS-ja
29. september 2011 ob 19:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Umrl je akademik Robert Blinc, eden izmed utemeljiteljev uporabe jedrske magnetne resonance pri raziskavah strukturnih faznih prehodov in tekočih kristalov.

Blinc, častni član Instituta "Jožef Stefan", bi konec oktobra dopolnil 78 let. Za doktorja fizikalnih znanosti je bil promoviran leta 1959. Po doktoratu se je izpopolnjeval na Tehnološkem inštitutu Massachusettsa (MIT) v ZDA. Leta 1970 je postal redni profesor Univerze v Ljubljani, šest let pozneje je bil izvoljen za dekana Fakultete za naravoslovje in tehnologijo (FNT).

Akademik Blinc je bil dolgoletni predsednik znanstvenega sveta Instituta "Jožef Stefan" in vodja odseka za fiziko trdne snovi. Leta 2007 mu je institut podelil najvišje priznanje častni član. Bil je tudi dekan Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana, član Slovenske in Evropske akademije znanosti in umetnosti, Rimskega kluba ter dopisni član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti. Leta 2008 je prejel Zoisovo nagrado za življenjsko delo.

Ob njegovi smrti bo žalna seja Instituta "Jožef Stefan", Univerze v Ljubljani in Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana v ponedeljek v Peterlinovem paviljonu na Jadranski cesti 26 v Ljubljani.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
daresi
# 29.09.2011 ob 20:04
Zame je bil velik človek. Poznal sem ga in vem, da je imel še veliko za povedati, tako v znanosti, kot sicer. Naj počiva v miru.
:cool2:
# 30.09.2011 ob 18:31
Šok. Eden mojih najljubših profesorjev.

Hvala za vse, prof. Blinc!
Kazalo