Kakšen bo svet po Jobsu? Foto: Reuters
Kakšen bo svet po Jobsu? Foto: Reuters
Sydney
Za Jobsom žalujejo po vsem svetu. Na sliki rože pred Applovo trgovino v Sydneyju. Foto: EPA
Steve Jobs
Steve Jobs je premikal meje v tehnološkem napredku. Foto: EPA
Slovenci o Jobsu
Umrl Steve Jobs

Novico o smrti Steva Jobsa so sporočili iz podjetja Apple, ki pa ob tem ni objavilo vzroka smrti. Znano je, da se je Jobs od leta 2004 bojeval z redko obliko raka na trebušni slinavki. Zdravljenje naj bi bilo uspešno, a je pozneje znova zbolel in tako so mu leta 2009 presadili jetra. Takrat je nepričakovano vzel dopust, kar je storil tudi januarja letos. Avgusta je položaj glavnega izvršnega direktorja dokončno prepustil Timu Cooku.

V avgustovskem odstopnem pismu je Jobs, ki je ostal predsednik podjetja, zapisal: "Verjamem, ima Apple svoje najsvetlejše in najustvarjalnejše čase še pred seboj. Veselim se, da bom prispeval k Applovemu uspehu v novi vlogi."

"Izgubili smo vizionarja in ustvarjalnega genija"
Iz Appla so sporočili, da je svet zaradi Steva boljši. "Stevova nadarjenost, strast in energija so bili vir številnih inovacij, ki bogatijo in izboljšujejo naše življenje," so zapisali pri upravnem odboru Appla, in dodali še: "Steve je zapustil podjetje, ki ga je lahko zgradil samo on, in njegov duh bo vedno navzoč v Applu".

Jobsov naslednik Tim Cook pa je pretresen sporočil, da je izgubil prijatelja in mentorja. "Apple je izgubil vizionarja in ustvarjalnega genija, svet pa je izgubil neverjetnega, čudovitega človeka," je zapisal Cook.

Jobs iz garaže do najuspešnjšega podjetja
Jobs se je rodil 24. februarja 1955 v San Franciscu, podjetje Apple pa ustanovil leta 1976 v garaži v Silicijevi dolini. Po desetih letih ga je moral zapustiti zaradi sporov, leta 1997 pa se je vrnil in ostal na čelu podjetja vse do avgusta letos, ko je sicer odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja, a obdržal položaj predsednika podjetja. Jobs si je skozi leta zgradil ugled neposrednega in zahtevnega vodje, ki je nišne tehnologije predstavil in priljubil ljudstvu.

Steve Jobs je leta 1998 predstavil računalnik iMac, leta 2001 svetu predstavil napravo iPod, ki omogoča hranjenje velike količine glasbe. Leta 2007 je podjetje razvilo iPhone, leta 2010 pa so predstavili prvi tablični računalnik iPad. Pod Jobsovim vodstvom je podjetje Apple postalo najvišje ovrednoteno tehnološko podjetje na svetu s tržno vrednostjo 351 milijard dolarjev.

Samo dan pred Jobsovo smrtjo je Jobsov naslednik Tim Cook predstavil Applov najnovejši izdelek, iPhone 4S.

Velike besede ob slovesu Jobsa
Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je dejal, da je Jobs svetu pustil globok pečat, ki ga bodo čutile še generacij. "Za tiste, ki smo imeli srečo, da smo delali z njim, je bila to velika čast. Zelo ga bom pogrešal," je še dodal Gates.

Spominu na Jobsa se je poklonil tudi ameriški predsednik Barack Obama. "Z Michelle sva z žalostjo sprejela novico, da je umrl Steve Jobs. Bil je eden največjih ameriških izumiteljev, ki je bil dovolj pogumen, da je razmišljal drugače, dovolj drzen, da je verjel, da lahko spremeni svet, in dovolj nadarjen, da je to tudi storil," je povedal Obama.

Župan New Yorka Michael Bloomberg je povedal, da so z Jobsovo smrtjo "ZDA izgubile genija, ki se ga bodo spominjali kot Edisona ali Einsteina in čigar ideje bodo še več generacij soustvarjale svet".

"Leonardo da Vinci naše dobe"
Na smrt Jobsa so se že odzvali tudi nekateri slovenski politiki. Samuel Žbogar je na svojem profilu na Twitterju zapisal: "Potisnil je tehnologijo na novo raven in jo prinesel ljudem. Svet je naredil boljši. Nestrpno pričakujem izdajo iNebes." Tudi Janez Janša je na Twitterju zapisal: "Steve Jobs je odšel v svet, ki se mu je skušal približati že na tej strani. Bil je Leonardo da Vinci naše dobe."

Jobsov sloviti govor na Stanfordski univerzi iz leta 2005 si lahko ogledate v spodnjem posnetku (posnetek je v angleščini).

Slovenci o Jobsu
Umrl Steve Jobs