Na festivalu znanosti bo več raziskovalnih inštitutov in muzejev ponujalo oglede laboratorijev in zbirk, predstavljeni pa bodo tudi nekateri znanstveni projekti. Foto: BoBo
Na festivalu znanosti bo več raziskovalnih inštitutov in muzejev ponujalo oglede laboratorijev in zbirk, predstavljeni pa bodo tudi nekateri znanstveni projekti. Foto: BoBo

19. festival znanosti, ki ga s partnerji organizira Slovenska znanstvena fundacija, bo potekal do četrtka v ljubljanskem Koloseju. "Ustvarjalen človek običajno ni egoističen, s svojimi talenti poskuša reševati težave v okolju," je ob odprtju povedal direktor Slovenske znanstvene fundacije Edvard Kobal in dodal, da bi se družba in država morali zavedati dragocenosti ustvarjalnih ljudi in si prizadevati, da se zagotovi ustrezno okolje za njihovo delovanje.

Sam festival v ospredje postavlja posameznike, ki s svojim delovanjem ustvarjajo eno redkih, a žal pogosto nerealiziranih priložnosti, da bi z rezultati strokovnega dela in novim znanjem presegali tehnološki zaostanek za razvitejšimi in s tem konkurenčnejšimi državami od Slovenije.

Slovenska znanstvena fundacija si ob tem želi, da bi mladi, ki bodo na festival prišli iz več kot 60 osnovnih in srednjih šol, v ustvarjalnih raziskovalcih in inovatorjih odkrili svoje posnemanja vredne vzornike.

Prometej znanosti Dušanu Petraču
Slovenska znanstvena fundacija je tudi podelila nagrado prometej znanosti za odličnost v komuniciranju v znanosti, ki jo je prejel strokovnjak s področja vesoljske tehnologije Dušan Petrač, in sicer za njegovo dolgoletno delo na področju promocije naravoslovnih ved oziroma še posebej vesoljske tehnologije širši javnosti.

Festival znanosti se vsako leto tudi pokloni velikim slovenskim raziskovalcem ob okroglih obletnicah njihovega rojstva. Letos so te časti deležni jezikoslovec Fran Miklošič (1813-1891), matematik Josip Plemelj (1873-1967) ter pravnik in medicinec Janez Miličinski (1913-1993).

Prav tako se vsako leto spomnijo tudi pomembnih raziskovalcev na svetovni ravni in njihovih dosežkov. Tokrat zaznamujejo 470. obletnico izida dveh knjig, astronomske knjige Nikolaja Kopernika (1473-1543) in anatomske knjige Andriesa Van Wesela (1514-1564), ki sta imeli pomemben vpliv na razvoj sodobne znanosti.