Druga konferenca IPv6 je trajala dva dni. Prvi dan je bil namenjen delavnicam, drugi pa deljenju izkušenj posameznih inštitucij. Foto: MMC RTV SLO
Druga konferenca IPv6 je trajala dva dni. Prvi dan je bil namenjen delavnicam, drugi pa deljenju izkušenj posameznih inštitucij. Foto: MMC RTV SLO
Osrednji poudarki razprave o vpeljavi IPv6
Levi za MMC o nujnosti uvedbe IPv6

Na okrogli mizi, ki je potekala v okviru konference IPv6 v organizaciji zavoda Go6, Arnesa in ministrstva za visoko šolstvo in znanost, so se sogovorniki strinjali, da uporabnika ne bo zanimalo, na katerem protokolu deluje spletna stran, pač pa le, da stvari delujejo, da si vsebine lahko ogleduje in da nima težav.

Zakaj potrebujemo IPv6 protokol, je v videointervjuju za MMC pojasnil Martin J. Levi, direktor IPv6 strategije na Hurricane Electric.


Od države se pričakujejo usmeritve in druge stimulacije
Ivan Pepelnjak
, podpredsednik nadzornega sveta NIL-a je dejal, da pri vpeljavi protokola IPv6 vlogo države vidi kot spodbujevalca. Ker bo IPv6 v prihodnosti nujno potreben, bi država lahko za zgodnje vpeljevalce protokola ponudila določene davčne olajšave in druge stimulacije.

Željko Puljič, član uprave Telekoma Slovenije po drugi strani meni, da bi država morala povedati, zakaj je v Sloveniji pametno uvesti IPv6. Od države pričakuje tudi usmeritve, v kakšnem časovnem odbobju je smiselno uvajati IPv6. Da je vpeljava protokola IPv6 neizogibna, je dejal Matevž Turk, direktor T-2, s čimer se je strinjal tudi Puljič. Simeon Lisec iz Telekoma Slovenije je ob tem opozoril, da obstajata dva internetna svetova, to sta IPv4 in IPv6, vmes pa je velik prepad. Internetni ponudniki pa bodo morali poskrbeti, da bo IPv6 vpeljan in ponujen na trgu. Poudaril je, da se operateji bojijo, da z vpeljavo še enega internetnega sveta in neodzivnostjo ponudnikov storitev lahko pride do degradacije samega spleta.

Kaj je IPv6?
IPv6 je nov internetni protokol, ki omogoča lažje spremljanje vseh vsebin, ki jih ponuja internet in v okviru katerega je več prostora za naslove. Obstoječemu protokolu IPv4 namreč zmanjkuje naslovnih prostorov, kar pomeni, da kmalu, po napovedih do sredine leta 2011, ne bo več mogoče odpirati novih spletnih strani po tem protokolu.


Pri tem je eden od poslušalcev izpostavil, da se bo uporabnikom moralo povedati, da se vpeljuje nov protokol, in bodo nekatere strani (tiste, ki za to ne bodo poskbele pravočasno) ugasnile. Drug poslušalec pa je opozoril, da bi internetni operaterji morali ponuditi pretvornik, ki bi iz protokola IPv6 pretarajal v protokol IPv4 in obratno.

Ponudnik vsebin bo moral svojo spletno stran prilagoditi, sicer je ne bo nihče obiskal
Pepelnjak je namreč dejal, da bodo vsega krivi internetni ponudniki, saj bo nekdo imel stran v IPv4, pa je uporabnik ne bo mogel več spremljati in bo operaterja kritiziral preko spletnih forumov. Zvezdan Martič, vodja MMC-ja se s tem ni strinjal. Dejal, je, da mora medijski portal oziroma ponudnik vsebin, poskrbeti, da bo vse delovalo, sicer uporabnik nikoli več ne bo niti poskušal priti na to spletno stran.

MMC-jeva spletna stran kot prva med medijskimi portali že skoraj pol leta uporablja tudi protokol IPv6. Deluje na naslovu ipv6.rtvslo.si.

Ipv6.rtvslo.si je na voljo izključno na IPv6 protokolu. Da imate IPv6 povezljivost vam jo mora zagotoviti ponudnik internetnih storitev, ali pa si lahko namestite enega od tranzicijskih mehanizmov – tunel.


Z njim se je strinjal tudi Avgust Jauk iz Arnesa, ki je dejal, da bodo ponudniki vsebin sami prisiljeni prilagoditi svoje spletne strani novi tehnologiji, internetni ponudniki pa bodo morali to omogočiti.

Jan Žorž iz Go6 je za konec opozoril, da boprostora na IPv4 zmanjkalo v 726 dneh, pravijo napovedi, do leta 2012 naj bi se pojavilo štiri milijarde novih širokopasovnih uporabnikov, ki bodo uporabljali le IPv6 protokol, prostora na IPv4 pa ne bodo mogli več kupiti.

Osrednji poudarki razprave o vpeljavi IPv6
Levi za MMC o nujnosti uvedbe IPv6