Španski vojaki pod Natovim poveljstvom so že marca obiskali rudnik v Heratu. Foto: EPA
Španski vojaki pod Natovim poveljstvom so že marca obiskali rudnik v Heratu. Foto: EPA
Afganistan
Bi lahko novo odkrito bogastvo izboljšalo tudi življenje posameznikov, predvsem otrok? Foto: EPA

Nahajališča, ki so polna tudi železa, zlata, niobija (uporablja se pri kaljenem jeklu) in kobalta, zadostujejo, da bi država lahko postala ena največjih izvoznic rudnin na svetu.

Zaloge litija naj bi bile namreč po količini podobne tistim v Boliviji, ki zdaj velja za največjo izvoznico, tako da bi Afganistan lahko glede na številke ameriškega obrambnega ministrstva postal "Savdska Arabija litija". Litij se sicer uporablja za baterije za ponovno polnjenje, pri izdelavi prenosnih telefonov in računalnikov ter električnih vozil.

Zaloge železa in kobalta pa so dovolj velike, da bi Afganistan lahko postal eden največjih svetovnih proizvajalcev. "Gre za osupljiv potencial," je dejal poveljnik ameriških sil v državi, general David Petraues. Svetovalec afganistanskega ministra za rudarstvo Džalil Džumriani pa je ocenil, da bi rudnine lahko postale "ogrodje afganistanskega gospodarstva".

Vsega so "krivi" ... Rusi
Zaloge je sicer odkrila skupina ameriških geologov in predstavnikov Pentagona s pomočjo zemljevidov in podatkov, ki so jih v času sovjetske okupacije Afganistana v 80. letih zbrali sovjetski strokovnjaki za rudarstvo.

Ocena vrednosti odkritih zalog v Afganistanu

Železo:
421 milijard dolarjev
Baker: 274 milijard dolarjev
Niobij: 81 milijard dolarjev
Kobalt: 51 milijard dolarjev
Zlato: 25 milijard dolarjev

Koliko so rudnine vredne?
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je že maja, ko je obiskal Washington, spomnil na te "izjemne možnosti" Afganistana in ocenil, da bi bile zaloge rudnin v državi lahko vredne celo prek 3.000 milijard dolarjev. Predsednikov predstavnik Vahid Omar pa je danes dejal, da so raziskavo naročile afganistanske oblasti, na njihovo pobudo pa so jo izvedli ameriški strokovnjaki.

"Gre za izjemno novico, ki lahko pomeni korist za vse Afganistance. Gre za gospodarski interes, ki lahko na dolgi rok koristi tako državi kot tudi njenim prebivalcem. Če bi vse te rudnine začeli kopati, bi postali samozadostni. Samo to, kar smo našli v tej raziskavi, je vredno okoli tisoč milijard dolarjev."

Strokovnjaki pa poudarjajo tudi pomembnost trenutka, v katerem je Kabul objavil ta podatek. V času velikega obupa, revščine in nizke podpore vladi bi lahko nova podoba države kot morebitne bodoče "zlate jame" spodbudila mednarodno zanimanje in državo prikazala kot "nagrado", za katero se je vredno boriti.

Dolga pot do uspeha
A do takrat je še daleč. Da bi začeli kopati odkrito rudno bogastvo, bo moralo miniti še več let, da bodo v državi vzpostavili obsežno industrijo ter zgradili ceste in železnice, poleg tega pa morajo spisati vsaj osnovne zakone in pravila, ki bodo nato privabila vlagatelje.