Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Nov element v podporo standardnemu modelu fizike delcev
Razpad
Higgsovega bozona ne morejo zaznati neposredno, temveč ostanke njegovega razpada. V tem dogodku so našli dva kvarka b (z modro), pri tem še en bozon razpade na muon in nevtrino (z rdečo). Foto: ATLAS/CERN

Dodaj v

V Cernu prvič opazovali razpad Higgsovega bozona v kvarka b

Fizika osnovnih delcev
30. avgust 2018 ob 14:17
Ženeva - MMC RTV SLO, STA

Znanstveniki Cerna so šest let po odkritju Higgsovega bozona prvič opazovali, kako je ta osnovni delec razpadel na dva osnovna delca, imenovana kvark b.

Predstavniki projekta Atlas so v sporočilu za javnost izrazili olajšanje, da so naposled dočakali takšen, sicer pričakovan razpad Higgsovega bozona. Ob pripravah velikega hadronskega trkalnika jih je skrbelo, ali jim bo to sploh kdaj uspelo, poročanje AFP-ja povzema Slovenska tiskovna agencija.

Že sam bozon je namreč izredno težko "ulovljiv", poleg tega pa ni edini delec, ki razpade na kvarke b, zato je izjemno težko potrditi, da je pri nastanku teh kvarkov dejansko šlo ravno za razpad bozona.

S pomočjo velikega hadronskega trkalnika so leta 2012 potrdili obstoj samega Higgsovega bozona, ki je veljal za zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu osnovnih delcev. Zdaj je trkalnik pomagal še pri dokazovanju dela standardnega modela, ki predvideva, da Higgsov bozon v kakih 60 odstotkih primerov razpade v pare kvarkov b.

Odkritje teh kvarkov, znanih tudi kot spodnji kvark oz. kvark lepote, ob razpadu Higgsovega bozona je bilo po besedah znanstvenikov "med najzahtevnejšimi analizami, ki so jih do zdaj izvedli v okviru projekta Atlas".

A če so po eni strani ob tokratnem pomembnem preboju veseli, so po drugi strani tudi "razočarani, ker standardni model še ni ovržen", je za AFP dejala fizičarka Pauline Gagnon.

Standardni model namreč ni popoln, saj npr. ne pojasni težnosti in temne snovi, za katero vemo, da obstaja, ne pa tudi, kaj to sploh je.

S pomočjo velikega hadronskega trkalnika skušajo zato med drugim odkriti tudi kar koli, kar se ne bi ujemalo s predvidevanji standardnega modela. To pa jim za zdaj ni uspelo.

Evropski center za jedrske raziskave (Cern) ima sedež v Ženevi, veliki hadronski trkalnik, ki je največji pospeševalnik delcev na svetu, pa leži v 27 kilometrov dolgem predoru pod zemljo med francoskim departmajem Juro in Ženevskim jezerom.

Projekt Atlas, pri katerem dela več kot 3.000 znanstvenikov, so začeli leta 1994, v njem sodelujejo tudi Slovenci. Eden njegovih glavnih ciljev je bil prav potrditi obstoj Higgsovega bozona, še piše STA.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
dork
# 30.08.2018 ob 15:30
S čim vse se ukvarjajo... še vedno pa se ne ve kaj je vzrok ženskemu nihanju razpoloženja in tečnobi zjutraj. :S
ko.renje
# 30.08.2018 ob 15:03
Na istem kraju je v načrtu izgradnja še večjega trkalnika - FCC, z dolžino predora 100 km. Obstoječi LHC bodo uporabili kot predpospeševalnik delcev, ki bodo nato vstopili v FCC in trkali ob bistveno večjih energijah. Na ta način naj bi prišli končno do temne snovi - ne v obliki delcev, ampak posredno kot razlike v energijah. Vse skupaj naj bi steklo po letu 2030.
Lion007
# 30.08.2018 ob 14:36
Pol to ni najmanjši delec, če še razpade.
Voly
# 05.09.2018 ob 16:01
Uh, eni ste me dobro nasmejali z domislicami, tisti o ženski tečnobi in potem spodaj tudi odgovor na to, sta me res spravili v dobro voljo.
Sicer pa, saj navadni smrtniki to novico sploh ne moremo komentirati, ker nimamo pojma za kaj gre.
Robert 2345
# 30.08.2018 ob 19:46
Veliki pokovci so se igrali!
kislec
# 31.08.2018 ob 20:22
dork: " še vedno pa se ne ve kaj je vzrok ženskemu nihanju razpoloženja in tečnobi zjutraj. "

So prišli malo naprej tudi tu: ekipa znanstvenikov je po desetih letih dognala, kaj ženska sploh hoče - samo potem, ko so bili izidi raziskave objavljeni, se je pa premislila.
ginza
# 04.09.2018 ob 11:36
@dork: še vedno pa se ne ve kaj je vzrok ženskemu nihanju razpoloženja in tečnobi zjutraj.

Odgovor boš našel v ogledalu.
Clovek
# 31.08.2018 ob 20:11
@dharma
@Deimos
Zanimivo, kako znajo Indijci metaforično interpretirati svoje svete tekste in s tem prikazati moderno fiziko kot nadgradnjo, poglobitev svoje pradavne mitologije. Oni nimajo za sabo tisočletij vladavina "logičega zakona izključene tretje možnosti," ki je nam zahodnjakom pomagal razviti moderno matematiko računalništvo in še kako drugo tehnologijo, s katero smo zavladali svetu, psihološko in sociološko pa je razdelil ljudi na tiste, ki imajo prav in one, ki nimajo, na zmagovalce in poražence, na pravljičarje in znanstvenike.

Pri njih ima vsak po svoje prav, je na svoji stopnji spoznanja, na svojem mejniku poti do nirvane. Morda zato niso tako zelo uspešni, so pa kljub revščini morda bolj srečni?
johnny007
# 30.08.2018 ob 15:48
Another world
ejga40
# 10.09.2018 ob 15:58
@kako je ta osnovni delec razpadel na dva osnovna delca
-------------------------------------------------
Pa razumi če moreš, meni nikakor ne uspe, bilo pa bi dobro vedeti kaj vse te raziskave pomenijo v praksi? Če bomo razumeli to, bomo lahko naredili to pa to... ipd.
HOR
# 07.09.2018 ob 18:31
Meni pa je tudi kvargel že večkrat razpadel v hladilniku...
gyrator
# 30.08.2018 ob 15:19
aha, zdaj mi je jasno zakaj potres v Dalmaciji ... butterfly effect :)
dharma
# 30.08.2018 ob 14:54
Naj prvo razložijo zakaj so postavili kip Šive pred Cernom.
Kazalo