Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 64 glasov Ocenite to novico!
Enkelad
Notranjost Enkelada. Bela je kot granit trda ledena skorja, pod njo ocean tekoče vode (precej bazične), v središču pa kamnito jedro. Foto: NASA/JPL-Caltech
Enkelad
Velika gmota ledu in črte, ki nakazujejo, da dolgoročno ni vse povsem statično in trdo. Foto: NASA/JPL/Space Science Institute
Enkelad
Termalni posnetek: toplota, ki jo oddaja južni pol. Foto: NASA/JPL/GSFC/SwRI/SSI
Enkelad
Gejzirji. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/Planetary Science Institute
Diona
Cassini opravlja zadnje oblete po Saturnovem sistemu. To je sveža fotografija lune Diona (premer 1123 kilometrov) z matičnim planetom v ozadju. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Saturn
"Tema se spušča", je naslov te Cassinijeve fotografije. Snemala jih bo še mal več kot leto dni. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Dodaj v

V Enkeladu ne le jezero, temveč globalni ocean

Izsledki sonde Cassini
19. september 2015 ob 16:12,
zadnji poseg: 19. september 2015 ob 17:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kar so sprva mislili, da je omejeno jezero, je v resnici globalen ocean. Saturnova luna Enkelad je polna tople vode, kar možnosti za razvoj življenja še poveča.

Enkelad je le ena izmed 62 lun, ki se vrtijo okoli plinskega velikana. Na daleč ni posebej drugačen od preostalih; še eno zamrznjeno nebesno telo, 500 kilometrov v premeru in z debelim, domnevno 40-kilometrskim ledenim oklepom. A bližje kot se pride, bolj je Enkelad nenavaden; in bolj kot znanstveniki z različnimi modeli analizirajo notranjost, več oči je uprtih v ta naravni satelit.

Nasina sonda Cassini, ki se po Saturnovem sistemu podi od poletja 2004, je že leto pozneje odkrila temperaturne anomalije na površju, t. i. tigrove črte s precej višjo temperaturo od pričakovane. Sume, da v luni poteka toplotna aktivnost, je še podžgalo odkritje oblakov vodne pare, ki jih Enkelad bruha navzven, in ki naj bi proizvajali enega Saturnovih prstanov.

Takrat so se pojavila prva ugibanja, da bi lahko gejzirji izvirali iz podledne vode. Kakšne, ni bilo jasno; možnosti so se raztezale od lokalne kotanje do jezera pod južnim polom. Teh scenarijev, vse dokler ne bo nekdo poslal vrtalnika in podlednega robota na Enkelad, neposredno ni mogoče preveriti. Obstaja pa več posrednih načinov, kar so znanstveniki s pridom izkoristili na treh natančno spremljanih obletih med letoma 2010 in 2012.

Privlak gostejše vode
Ena metoda je natančno merjenje gravitacijskega privlaka, kar nekaj pove o gostoti in količini mase na določenem področju. Pri vsakem obletu je Cassini za droben las skrenil z načrtovane poti in njegova hitrost se je spremenila za 0,2 milimetra na sekundo. S pomočjo teh meritev so na Evropski vesoljski agenciji (ki sodeluje pri misiji Cassini-Huygens) naračunali, da se okoli 40 kilometrov pod južnim polom skriva velika masa tekoče vode. Ne manjša kotanja, temveč od osem do deset kilometrov globoko podledno jezero. Analize gravitacije so namignile tudi na možnost precej širšega oceana.

Skozi oblake vodne pare
Druga metoda je sondo Cassini pognala neposredno skozi gejzirje, s čimer so znanstveniki dobili informacije o sestavi te pare (in podlednega jezera, iz katerega izvira). Med drugim so našli silicij, drobce kremenčevega peska. Ti nanosilicijevi delci lahko nastajajo le pod določenimi pogoji, in ko je znanstvena ekipa izločila vse ostale scenarije, je ostala prelomna ugotovitev: podledno jezero skoraj vre. Na samem dnu ima 90 stopinj Celzija in več, v zgornjih plasteh sicer najbrž manj.

Kemična analiza je postavila še dva pomembna koščka sestavljanke. V pari so našli raznolike organske spojine, ki so temelj oz. osnovni gradniki za življenje. Pa tudi "gorivo", molekularni vodik, ki lahko služi kot vir kemične energije pri nastanku spojin - kar je za morebitno življenje koristno.

Veliko vode
Četrta posredna metoda je preučevanje kroženja Enkelada okoli Saturna. In kot so sporočili z Nase, je ta metoda stavo še dvignila. Sodeč po izidih analize, objavljenih v znanstveni publikaciji Icarus, se tekoča voda ne skriva le v polkroglasti izdolbini pod južnim polom. Povsod je, pod celotno ledeno skorjo, v obliki ogromnega, globalnega oceana tople vode.

"Uganka je bila trda. Potrebna so bila leta in leta opazovanj, izračunov in analiz z različnih znanstvenih disciplin. Prepričani smo, da smo uganko naposled rešili," je izjavil Peter Thomas, član ekipe za sondo. Cassinijevi znanstveniki so se prebili skozi sedem let posnetkov Enkelada. Analizirali so stotine fotografij in za vsako določili položaj v prostorju, še posebej s pomočjo vidnejših površnih značilnosti, kot so kraterji.

Guganje
Iskali so spremembe v rotaciji in jih z "skrajno natančnostjo" tudi našli. Enkelad se na svoji poti okoli Saturna rahlo guga, so ugotovili. Ne veliko, a ravno dovolj, da izloči številne modele notranje strukture.

Enkelad ni popolnoma kroglasto telo in po orbiti se ne pomika z enakomerno hitrostjo, temveč dele poti opravi hitreje, druge počasneje. Tudi to je vzrok za majavo pot. A izmerjene spremembe (oz. libracija) so mogoče le, če zunanji ledeni oklep ni pritrjen na kamnito jedro, saj bi jedro predstavljalo preveč mrtve teže. Med njima mora biti plast tekočine, sporoča raziskovalna skupina.

Na tej točki se zastavlja dodatno vprašanje. Od kod 500-kilometrskemu telesu toliko toplote, da pred zmrzaljo minus 190 stopinj Celzija ohranja takšno količino vode? Thomas in kolegi pravijo, da je energija plimovanja, ki jo "priskrbi" matični planet, očitno precej večja od dozdajšnjih domnev.

Da bi našli še kakšen posreden namig ali trden dokaz, bodo staro sondo še enkrat poslali neposredno skozi gejzirje, ki izhajajo iz prej omenjenih "tigrovih črt". 28. oktobra letos bo Cassini izvedel najbližji oblet Enkelada le 49 kilometrov nad površjem.

Cassini se poslavlja
Cassini je sicer pri koncu življenjske poti. Pravkar izvaja zadnje oblete nekaterih večjih lun, in do leta 2017, ko se bo misija predvidoma končala, si bo z večje oddaljenosti (50.000 kilometrov) ogledal še nekaj drobnejših satelitov, denimo Dafne, Epimetej in Telesto. Na koncu se bo večkrat zaporedoma potopil globoko v smrtonosno Saturnovo atmosfero in nazaj, vse dokler mu ne bo zmanjkalo potisnih kemikalij.

Globalni podledni ocean se verjetno skriva tudi v Jupitrovi luni Ganimed, podledna voda pa je zagotovo tudi v Evropi, kamor nameravata Nasa in Esa poslati vsaka svojo misijo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
NzA
# 19.09.2015 ob 16:35
To so članki, katere hočemo, ne pa razni Kardashiani in ostalo sranje. Še več takih člankov!
NzA
# 19.09.2015 ob 16:41
@Senzor

Vidim, da te je evolucija pozabila za sabo.
Galaxy
# 19.09.2015 ob 17:33
Senzor

"My God... it's full of stars..."

Nope.


Vongobongo
# 19.09.2015 ob 17:14
Ramus

"Mislim res moraš biti naiven, da lahko verjameš takšnim zgodbicam,..."

Nam rece clovek , ki verjame u zgodbico o Bogu ;) ironicno
sumtb
# 19.09.2015 ob 16:44
Kot vedno na vrhunksem nivoju. Na koncu bomo ugotovili da je že v našem osončju na več koncih prisotno življenje, kar v osnovi potolče vse ideje organiziranih religij, ki širijo nasilje vojno in nestropnost do drugih ver in nestrpnost do neverovanja.
Vongobongo
# 19.09.2015 ob 16:42
Hvala za clanek ;)
Galaxy
# 19.09.2015 ob 21:11
Senzor

Že n-tič razlagam takim modelom kot si ti. Daj si prebrat članek. Če ne razumeš angleščine pa google translate.

Where are the stars?

The brighter an object is, the shorter the exposure time required to capture an image of it. It’s similar to why you don’t really see stars in Apollo photos from the moon – the subjects being photographed were so much brighter than the background stars that the exposures weren’t long enough to capture the stars.


Fantina to so osnove fotografije!

nekdo ki slika s pametnim telefonom pametuje fotografu, da ni zvezd press
luckyss
# 19.09.2015 ob 17:06
Človeka od ovce loči lastno mišljenje, tudi če se kdaj motimo je bolje kot da se slepo prilagajamo pastirjem...
Ta "ovčjost" je razlog da živimo kot v nekem slabem vicu, kjer sredi "demokracije" ne smeš imeti svojega mnenja...
Sicer pa vsi znanstveni dosežki in spoznanja niso na voljo "običajnim ljudem"..iz preprostega razloga, ker je v tem bistveno večja moč kot v denarju..Pa sami vidite kakšne svinjarije se dogajajo zaradi denarja..
G.Bruno
# 20.09.2015 ob 19:47
Svoje mnenje o dogajanju z znanostjo lahko verniki ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico Cvetača z jajci in maslom
sosman
# 19.09.2015 ob 20:40
@Senzor

Poznam dosti ti. conspiracy theories, z nekaterimi se celo strinjam, ni pa še mi čisto jasno, kam ti ciljaš. Zadnje čase je zanimivo spet zelo popularna Flat Earth Theory. A to želiš povedat? :)
gnusfraba
# 19.09.2015 ob 18:27
@Senzor
1. gnusfraba, ni je bolj "hermetične" zadeve, kot je današnja znanost. A sploh veš, kaj izraz označuje?
Hermetičen = neprodušen, popolnoma zaprt.

2. Kdo se gre vrhovnega adjudikatorja?
Če si že verniki lastijo pravico soditi o vsem, si to pravico vzamem tudi jaz.

3. pač smo vsi grešniki
Zate ne vem, ampak jaz nisem grešnik.

4. A smo v srednjem veku ali 2015? Miselni napredek, kjer si?
V veri prav gotovo ne.
Svart
# 19.09.2015 ob 17:34
@sumtb

Nič ne potolče organiziranih religij ,razen v tem oziru da se preoblikujejo in nastanejo nove sekte ,ločine,intepretacije itd. Tudi katol. cerkev ni to kar je bla 500 let nazaj.Pa še vsake toliko let se pojavi nov prerok (Mohamed , Joseph Smith itd.) Kar poskrbi za nove,seveda pravilnejše intepretacije in razumevanja :)) . Človeštvo se pač noče ločit od priročnosti tega da so v eni knjigi razrešena vsa največja vprašanja človeštva.

Sicer pa religije niso tako hude človeške hibe kot se zdi.Če se človek ne poneumi preko verskih interpretacij potem mu ostane še množica drugih načinov. Pohlep ,vzišenost,pristranskost ,egocentričnost ,materializem ,želja po moči ,lenoba pri celovitem sistematičnem in objektivnem razmišljanju itd. vse to so osnovno problemi ki nas spremljajo že od začetka človeštva in niso specifično vezani na noben politični sistem,versko organizacijo ali pa kaj podobnega.
sosman
# 19.09.2015 ob 17:19
Goriščna razdalja fotoaparata ipd. pa sploh ne vpliva na perspektivo? Slika Zemlje iz vesolja se mora vsaka pokrivat 100% z vsako drugo? Da bi enim vsaj osnove fotografije bile jasne.
gnusfraba
# 19.09.2015 ob 19:01
@mrtene
Kdor se ne strinja s tem, da so največji verski nestrpneži ateisti, si lahko prebere komentarje pod sosednjo novico, ki govori o srečanju mladih v Stični.V teh komentarjih lahko preberemo, da smo verniki ovce, naivneži in nasploh idioti ki verjamejo pravljicam.

Sem pogledal, le en komentar govori o ovcah, o naivnežih in idiotih pa ni komentarja (stanje do 19h). A je to kar si napisal pesniška svoboda, nakladanje ali kakšno drugačno pretiravanje?
gnusfraba
# 19.09.2015 ob 18:30
@Senzor
Hahaha, goriščno razdaljo bo nekdo omenjal ob slikah PLANETA?! To je šala, kajne? :D

Pa mi pokaži fotko, narejeno z optiko BREZ goriščne razdalje. Mimogrede, a ti veš kaj je to goriščna razdalja?
Vongobongo
# 19.09.2015 ob 16:47
Senzor
Troll pa argumenti negrejo skupaj ;p
ateistek
# 20.09.2015 ob 00:08
@mrtene;

V teh komentarjih lahko preberemo, da smo verniki ovce, naivneži in nasploh idioti ki verjamejo pravljicam. Ti komentarji ne bodo brisani, ker nas kristjane se seveda lahko žali...

Oh, tole je pa isto, kot da bi se verniki v obstoj vampirjev in volkodlakov pritoževali, kako se jih žali, ker pač verjamejo v njih. Vera v neobstoječe je popolnoma enaka ali uporabite konkretiziranega boga ali pa Sneguljčico. Neumnost je pač vedno neumnost ne glede na to, kako jo formulirate ali koliko ljudi verjame v njo. Zato res ne razumem čemu se pritožuješ. Pač sprejmi, da to v kar verjameš nima empirične podlage v realnem svetu in bo tako nam kot tebi lažje.
ateistek
# 19.09.2015 ob 23:59
Senzor
NzA, imaš prav... nisem jaz tisti, ki je potomec opic.

Nihče ni potomec opic ampak so opice druga veja prednika iz katerega je nastal tudi človek. Pa kolikokrat je to potrebno razlagat raznim ignorantskim vernikom ali teoretikom zarot?
gnusfraba
# 19.09.2015 ob 18:02
@mrtene
Življenje v drugih svetovih ne bi rušilo krščanskih prepričanj in idej.

Če še ne veš, verskih prepričanj in idej (krščanskih ali kakšnih drugih) ne zruši nič, ker so hermetična s cikličnimi argumenti. Stvarnost se vere ne tiče.
Machete
# 19.09.2015 ob 22:07
Noro kaj vse je še za zvedetiu tam zunaj.

Pa dajte admini malo prosim popucat te komentarje, če nimajo blage veze z napisanim v članku. Brišite te trole monologne.
gnusfraba
# 20.09.2015 ob 12:14
@galaxy, @Extreme

samo komentarje v rubriki znanost in tehnologija preletiš, pa vidiš, kako je to stalnica na relaciji poklicni naravoslovec - 'diplomant' Google univerze.
Extreme
# 20.09.2015 ob 11:36
@Galaxy
"nekdo ki slika s pametnim telefonom pametuje fotografu, da ni zvezd press"

Odlično povedano. Veš kolkrat se to dogaja na relaciji amater-poklicni zgodovinar? :)
Peace&love
# 19.09.2015 ob 20:09
Res članki taki kot se spodobi. Kapo dol rtvju. 24ur niso nikoli in nikoli ne bodo sposobni kaj takega spisat, kvečjemu skopirat in malo spremenit, v slogu srednješolcev. Kapo dol!!!
DrMinistr
# 20.09.2015 ob 08:04
Hahaha senzor, si me pa nasmejal...ko verski blaznež lima posnetke Georga Carlina :)

No, še en posnetek...samo zate (pa za Ramusa:)

https://www.youtube.com/watch?v=8r-e2NDSTuE
AM
# 19.09.2015 ob 21:35
Super članek. Še podobnih člankov.
Rasta75
# 21.09.2015 ob 13:28
@tonky, na lep soncen dan stopi opoldne ven, predstavljaj si, da si ti Zemlja, ter se obrni za 360stopinj okoli svoje (navpicne) osi - to pomeni krog v levo ali desno - in opazuj, kako se ob tem spreminja soncev polozaj glede na tvojo orientacijo. Lahko pa isti poskus naredis tudi doma, kjer je luster "sonce" in ti "zemlja". Pazi le, da se ti med eksperimentom ne zvrti prevec.
LP
makoshark
# 19.09.2015 ob 23:50
@tonky
Meni pa čisto nič ni jasno.Kako lahko na severnem tečaju poleti sonce naredi okrog opazovalca en krog,če se zemlja suče okrog sonca.

Zemlja kroži okoli Sonca in se hkrati "suče" (vrti) okoli svoje osi.
makoshark
# 19.09.2015 ob 17:48
Se opravičujem za popoln offtopic. Tu bom zaključil.

Kar pa se tiče nestrpnosti, pa jo jaz kot kristjan pogosto doživljam na svoji koži, a skoraj vedno iz strani neverujočih.

Morda še malo empatije vklopi, ko se cerkev/verniki spravijo na družine, poroke, splav, šole...nenazadnje tudi na nemške ovčarje, kante za smeti, satanske stihe, umetnost...
ateistek
# 20.09.2015 ob 00:03
Podobno je tudi z Jupitrovim naravnim satelitom Europo.
Svart
# 19.09.2015 ob 18:59
V aroganci so si marsikateri ateisti in verniki zelo podobni.

Dawkins in deGrasse Tyson ,dva zelo priljubljena znanstvenika se imata za agnostika in ne upata trdit brezpogojno da bog ne obstaja(čeprav nakazujeta da sta močno nagnjena h takemu mišljenju) ,navkljub dejstvu da sta vložila neprimerno večje napore v razumevanje/razvoj znanosti kot pa večina ateistov.

https://www.youtube.com/watch?v=CzSMC5rW
vos

https://www.youtube.com/watch?v=fKgAqPZQ
z48

Po domače ,tečni ste in eni in drugi ki najdete čas in voljo za konkretne prepire o teh stvareh.
por
# 20.09.2015 ob 23:17
@RudeCorona

Imaš 3x DA, greš v naslednji krog!
Galaxy
# 20.09.2015 ob 10:36
ateistek

Podobno je tudi z Jupitrovim naravnim satelitom Europo.

Pa še film za ljubitelje znanstvene fantastike so naredili na temo možnosti življenja na Europi : Europa ReportMeni je bil zelo všeč.
Galaxy
# 22.09.2015 ob 15:19
tonky

ateistek
# 21.09.2015 ob 23:20
@kobajagi7

življenje se ni moglo razviti samo od sebe...bilo je USTVARJENO od kozmične inteligence, ... potem, ko enkrat že obstaja pa se lahko delno spreminja z evolucijo. DNK in celica pa nikakor nista mogli nastati slučajno iz mrtvih elementov, sami od sebe ...

Možnost za življenje je nastala tisti trenutek, ko je nastalo samo Vesolje s takimi zakoni, ki ga upravljajo, da je sam nastanek le tega pač mogoč. Če bi bilo Vesolje samo za nek najmanjši odtenek drugačno, potem mogoče življenja ne bi bilo ali pa bi bilo vse povsod, kot so vsepovsod kamni. Torej, ustvarjanje življenja ni potrebno ampak je "zakonsko določeno" v hipu nastanka samega Vesolja in se bo ob točno določenih okoliščinah vedno pojavilo preprosto zato, ker se mora.
MP3CE
# 21.09.2015 ob 17:43
@tonky: Rasta ti je čisto prav povedal, samo ti pozabljaš, da se na severnem polu vrtiš skupaj z zemljo.
Vongobongo
# 21.09.2015 ob 17:43
tonky
Sprobaj experiment in razmisli se enkrat ;)
Charles_Darwin
# 21.09.2015 ob 12:26
Saturnova luna Enkelad je polna tople vode,

Spet odkrivajo toplo vodo :)

Sicer pa odličen članek.
Galaxy
# 21.09.2015 ob 09:45
Extreme & gnusfraba

Mah sej po eni strani so mi ti fantiči entuzijasti o vsemogočih teorijah zarot kar precej smešni. 2 članka preko google na straneh, ki imajo 13 sledilcev in 8 filmčkov preko youtuba in znanje je osvojeno in takoj razlagat, d živimo v Matix-u ... In potem je še bolj smešno to, da ko dobijo kontraargumente nazaj podkrepljene z dokazi pa v jok in na drevo še prej pa minus in nekateri še spust na osebni nivo.
Zelo
# 20.09.2015 ob 23:27
@Senzor

"So pa napredovali pri grafiki. A še vedno uporabljajo Mercatorjevo projekcijo za "fotografije"?"

" "My God... it's full of stars..."

Nope."


Kot so ti povedali že nekateri drugi uporabniki, si ga glede trditev o nekonzistentnosti fotografij Zemlje in očitni odsotnosti zvezd pri slikah, ki jih objavlja NASA, kar konkretno biksnil. S tem ni nič narobe; kljub tvojim vehementnim obtožbam in ironičnem norčevanju ti nobeden ne bo preveč zameril. Bi bilo pa prav, da se zavedaš svojih zmot, in jih v prihodnje ne ponavljaš.

"Za popravljanje napak sem osebno vesel, če me kdo opozori. Kdaj pa kdaj se vsakemu izmuznejo."

No, lepo. Srčno upam, da boš res vesel tako popravljanj, ki si jih bil deležen pod to temo, kot tudi tistih, ki sem ti jih prispeval jaz pod sosednjo temo o inflaciji. Prav tako se iskreno priporočam za opozarjanje na moje lastne napake. Tudi meni se sem in tja zgodi kakšno muznjenje.

"A moram res še kaj napisat, a se lahko nekateri sami spravijo iz te greznice laži in sami kaj poiščejo?"

Ti kar piši! Rad preberem komentarje, ki izzovejo moja prepričanja. Bi ti pa predlagal malce več natančnosti in preverjanja podatkov ter manj omenjanja greznic in slepote in podobnega. V tvoje dobro.

@Ramus

"Veste,... organske spojine se ne sestavijo spontano same od sebe v DNA,..."

Seveda ne. Za to so potrebni specifični pogoji.

"Kaj res? Kako pa ste prišli do tega podatka, če niti ne veste, kako bi se naj življenje kar samo od sebe "sestavilo". Mislim res moraš biti naiven, da lahko verjameš takšnim zgodbicam,..."

Znanstvenim hipotezam o nastanku življenja ne bi ravno rekel zgodbice. Njihove zgodbovne strukture so z estetskega vidika namreč nezadovoljive, poleg tega so precej suhoparne, da o enodimenzionalnih, da ne rečem nevidnih karakterjih sploh ne govorim.

"Sicer je vesolje vse polno življenja, vendar sem prepričan, da ga tukaj ne boste našli. Zakaj ne? Zato, ker je življenje ustvarjeno in ne rezultat naključja."

Vesolje je vse polno življenja, praviš? Iz kje črpaš to očitno stoodstotno gotovost, če smem vprašati? Mogoče veš, kakšno je to življenje? In zakaj na Enkeladu (ali pa na Evropi) po tvojem zanesljivo ni nikaršnega življenja? Me iskreno zanima.
mercury89
# 20.09.2015 ob 00:22
Ej Ramus kako to, da še nisi omenil socialnega darwinizma v tem članku? Kar malo pogrešam ta tvoj prispevek.
LosAlamos
# 22.09.2015 ob 17:26
Galaxy

Hvala za povezavo. Super. Sem si mislil, da zna bit kaj takega.

p.s.
Piše se led in ne let. ;)
Galaxy
# 21.09.2015 ob 13:14
RudeCorona

"Bela je kot granit trda ledena skorja...."

A je to poetično zapisano, ali dejansko obstaja tako trd led, iz česa je in kako se ta trdota sploh meri?


O trdoti ledu preprosto povedano : Se spomneš, ko so bile pozimi nizke temperature tudi čez dan in so se ribniki, mlakuže, rečni rokavi spremenili v drslišča, ker je bil let zadosti trd in kompakten? No sedaj si predstavljaj trdoto ledu blizu 0 stopinj kelvina ( - 273 stopinj celzija ) in dobiš let trd kot granit.

in tu imaš še en zanimiv članek :
Sampling Enceladus: Is Earth Ready for Pieces of Saturn Moon's Plumes?

LP
Vongobongo
# 20.09.2015 ob 09:43
bajagi7
"življenje se ni moglo razviti samo od sebe...bilo je USTVARJENO od kozmične inteligence, ..."

Zivljenje se lahko razvije samo od sebe , ce ma prave pogoje in ni bilo ustvarjeno od kozmicne inteligence ( ki ni dokazana da obstaja ampak se slepo verjame v njo)
Vongobongo
# 20.09.2015 ob 09:09
Ramus
"Mhm,... kateri pa so pogoji za naključni nastanek življenja?"

Tukaj sta predsem dva najbolj pomebna pogoja za nastanek zivljenja, toplota in voda. Ostalo bojo se potrdili z ostalimi sondami ;p
por
# 20.09.2015 ob 01:37
haha, to z 'zakonom perspektive' bi držalo, če bi 'leteli nad ploščato zemljo'. tako pa se je v videih 'letelo' nad kroglo. Perspektiva je tako za 'vešče' človeške oči našega @senzorja 'popačena'.

Lej, jaz lahko z videi dokažem, da je moja mama hologram, pa bom raje kaj bolj pametnega počel s svojim časom, na primer molil rožni venec (ha, ha).
komentatorka ena
# 19.09.2015 ob 21:37
krasno
Svart
# 19.09.2015 ob 18:06
Oh...(ne)strpnost je skoraj vedno priljubljena tema.

Jaz brez problema najdem nestrpne Kristjane pa ateiste tudi :).Enako lahko rečem za strpne.
V večini primerov ni dobro posploševat ker s tem prej ali slej nekomu naredite krivco.

Kot sem že rekel ,osnovni problemi človeštva niso direktno vezani na nobeno specifično religijo ali pa prepričanje in posploševanje je po mojem mnenju prav gotovo eden izmed največjih.
Forex
# 19.09.2015 ob 17:49
kot rečeno. če nikjer v veolju ni življenja potem, je to big waist of spaace,kot je bilo rečeno v filmu ne.
Galaxy
# 22.09.2015 ob 20:01
LosAlamos

Ni zakaj.

p.s. Bemtiš maš prav. Dvakrat sm se zatipku z let namesto led XD
Galaxy
# 22.09.2015 ob 13:59
LosAlamos

Strokovna razlaga

Drugače sem pa tudi na podobno uprašanje razložil po domače Rudecorona na 4. strani

LP
Kazalo