Miha Papič in Matija Tomc sta v Braziliji tekmovala kot prva dijaka iz Slovenije in takoj zasedla prvo mesto v svoji kategoriji, kategoriji Celična in molekularna biologija. Foto: Kemijski inštitut
Miha Papič in Matija Tomc sta v Braziliji tekmovala kot prva dijaka iz Slovenije in takoj zasedla prvo mesto v svoji kategoriji, kategoriji Celična in molekularna biologija. Foto: Kemijski inštitut
Miha Papič in Matija Tomc
Mostratec je povezan s številnimi podobnimi tekmovanji v Evropi in ZDA, Mihi in Matiji so tako organizatorji tekmovanja INSPO kot nagrado podelili še neposredno uvrstitev v finale njihovega tekmovanja. Foto: Kemijski inštitut

Na tekmovanje Mostratec sta prijavila raziskovalno nalogo v kategoriji Celična in molekularna biologija, obdelovala pa sta na temo svetlobne regulacije izražanja genov v sesalskih celicah. Predstavila sta spremenjene človeške celice, ki se odzivajo na svetlobo. Tako lahko kar prek zaslona prenosnega telefona sprožimo prepisovanje genov, ki lahko delujejo na primer kot zdravilo. Optogenetika kot način upravljanja delovanja celic s pomočjo svetlobe je v zadnjem času v izjemnem razvoju, pravijo na Kemijskem inštitutu.

Prav pri njih sta dijaka raziskovala, in sicer pod mentorstvom Lucije Kadunc iz skupine Romana Jerale s Kemijskega inštituta ter šolske mentorice Alenke Mozer.

Tekmovanje z dolgo tradicijo
Mostratec je tekmovanje mladih raziskovalcev, ki v Braziliji poteka že 29 let. Letos so na njem sodelovali dijaki iz vseh južnoameriških držav ter iz 22 drugih držav sveta, med katerimi so bile ZDA, Španija, Danska, Nizozemska, Turčija ter prvič tudi Slovenija.

V vsaki kategoriji le ena medalja
Raziskovalne naloge tekmovalci pripravljajo s področja naravoslovja in tehnologije, informatike in matematike, v finale pa se je uvrstilo skupno 375 srednješolskih projektov. V vsaki kategoriji je podeljena zgolj po ena zlata, srebrna in bronasta medalja, kar se razlikuje od podobnih tekmovanj drugod po svetu, kjer podelijo po več odličij.

Z izjemnim uspehom in zlato medaljo sta se Miha Papič in Matija Tomc neposredno uvrstila v finale tekmovanja INSPO, ki bo aprila prihodnje leto v Carigradu.