Postopek bi pomagal materam, ki zaradi mitohondrijskih bolezni ne morejo po naravnem postopku do otroka. Foto: EPA
Postopek bi pomagal materam, ki zaradi mitohondrijskih bolezni ne morejo po naravnem postopku do otroka. Foto: EPA
S tem postopkom bi pomagali okoli 150 parom letno. Foto: EPA

Uporabo omenjene tehnologije je podprlo 382 poslancev, 128 jih je bilo proti, zdaj pa mora predlog potrditi še zgornji dom parlamenta. Če bo tudi ta odobril postopek, na Otoku znan pod imenom "otrok treh staršev", ga bo Velika Britanija uzakonila prva na svetu. Prvi otroci treh staršev bi lahko prišli na svet prihodnje leto.

Tako bodo lahko pomagali okoli 150 parom letno. Postopek, ki so ga razvili znanstveniki z univerze v Newcastlu, poteka tako, da mati oz. ženska, ki ima katero od mitohondrijskih bolezni in si želi otroke, priskrbi svoj genski material, ki ga v laboratoriju izločijo iz ene same celice. Druga ženska, ki nima mitohondrijskih bolezni, prispeva jajčece, ki mu odstranijo jedro. Edini genski material v celici darovalke je tako v mitohodrijih.

Jedro iz jajčeca matere nato vstavijo v jajčece darovalke ter to oplodijo z očetovo spermo. Oplojeno celico nato vstavijo v maternico matere, tako kot pri običajni umetni oploditvi.

Burne razprave
Mitohondriji so membranske strukture, ki se uporabljajo za celično dihanje in so v celicah glavni vir energije. Imajo svoj DNK, ki ne vpliva na lastnosti, kot je videz. Okvarjeni mitohondriji, ki jih otrok lahko podeduje samo po materi, lahko povzročijo okvare možganov, atrofijo mišic, odpoved srca in slepoto.

S postopkom "otrok treh staršev" ima otrok 0,1 odstotek DNK-ja ženske, ki je darovala jajčece, s tem pa je tudi onemogočen prenos okvare mitohondrijev na prihodnje generacije.

Vprašanje uzakonitve postopka je v Veliki Britaniji sprožilo burne razprave, visoki cerkveni predstavniki pa so pozvali k ustavitvi postopka za uzakonitev. Nasprotniki postopka znanstvenikom očitajo, da se igrajo Boga.

Profesor Doug Turnbull z univerze v Newcastlu pa očitke zavrača in poudarja, da je poglaviten namen raziskav pomagati "popraviti način delovana celičnih baterij (mitohondrijev) pri otrocih mater s podobno okvaro celičnih baterij - nič več, nič manj".